Batman: Pitkä pyhäinpäivä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Batman: The Long Halloween)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman: Pitkä pyhäinpäivä
Batman: The Long Halloween
Alkuperäisteos
Kirjailija Jeph Loeb
Kuvittaja Tim Sale
Kieli englanti
Genre sarjakuva
Kustantaja DC Comics
Julkaistu 1996–1997
Sivumäärä 370
ISBN 1563894696
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Batman: Pitkä pyhäinpäivä (Batman: The Long Halloween) on Jeph Loebin käsikirjoittama ja Tim Salen kuvittama supersankarisarjakuva, jonka DC Comics julkaisi Yhdysvalloissa vuosina 1996–1997. Tarina ilmestyi alun perin kolmenatoista erillisenä sarjakuvalehtenä, mutta myöhemmin markkinoille ilmestyi myös pehmeäkantinen painos, johon on koottu koko sarjakuva. Batman: Pitkä pyhäinpäivä oli yhdysvaltalaisten sarjakuvakriitikkojen ylistämä menestyshitti, joten Loeb ja Sale tekivät sille vuosina 1999–2000 julkaistun jatko-osan Batman: Synkkä voitto.

Pitkän pyhäinpäivän tarina alkaa puoli vuotta Batmanin ensimmäistä kuukausista Gotham Cityssä kertoneen Batman: Ensimmäisen vuoden loppuratkaisusta. Batman, komisario James Gordon ja piirisyyttäjä Harvey Dent lupaavat pidättää Gothamin rikollisuutta hallitsevan mafiapäällikkö Carmine ”Roomalainen” Falconen, kun salaperäinen ”Holidayksi” nimetty sarjamurhaaja alkaa tappaa ihmisiä kalenterin juhlapyhinä. Batmanin on selvitettävä sarjamurhaajan henkilöllisyys ennen kuin Holiday tappaa seuraavan uhrinsa. Tarina selittää lukijalle Gothamin mafiaperheiden tuhon, Batmanin konnakaartin nousun perinteisten rikollispomojen tilalle ja Kaksinaaman nykyisen syntytarinan. Sarjakuvan käsikirjoitus ja piirrostyyli ovat saaneet vaikutteita Kummisedästä ja klassisista film noir -rikoselokuvista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Carmine "Roomalainen" Falcone on Gotham Cityn vaikutusvaltaisin mafiapäällikkö, joka järjestää häät sisarenpojallensa Johnny Vitille. Kesken häätilaisuuden Batman ja Kissanainen tekevät murron pilvenpiirtäjän huipulla sijaitsevan Falconen kattohuoneiston toimistoon ja varastavat kassakaapista hänen pääkirjansa. Batman saapuu Gothamin poliisiaseman katolle, jossa hän tapaa James Gordonin ja Harvey Dentin. Batman luovuttaa Falconen pääkirjan ja kolmikko vannoo valan, jossa he lupaavat pidättävänsä Falconen. Gothamin pankin johtokunnan tapaamisella Bruce Wayne ei hyväksy pankinjohtajan Richard Danielin suunnitelmaa tallettaa Falconen omaisuutta pankkiin, joten Batman vierailee Danielin luona ja uhkailee hänet poistumaan virasta. Bruce ottaa pankinjohtajan viran ja epätoivoinen Falcone varastoi omaisuuttansa varastohalliin, jonka Batman ja Dent polttavat maan tasalle. Falconen käskystä Johnny Viti tappaa Danielin, mutta halloweenina tuntematon murhaaja ampuu Johnnyn. Murhaajan pistoolista on poistettu numerosarja ja äänenvaimentimena on tuttipullon tutti. Falconen värväämät amerikanirlantilaiset gangsterit räjäyttävät Dentin talon pommilla, mutta Harvey ja hänen vaimonsa Gilda säilyvät hengissä. Batman nappaa pommi-iskuun syyllistyneet gangsterit, mutta he lahjovat tuomarin ja pääsevät pois sellistä. Kiitospäivänä murhaaja ampuu gangsterit hotellin sviitissä, minkä jälkeen sanomalehdet antavat sarjamurhaajalle kutsumanimen "Holiday" eli "juhlapyhä", koska hän tappaa uhrinsa kalenterin juhlapyhinä. Jouluaattona Jokeri tekee murron Falconen kattohuoneistoon ja vaatii häntä etsimään sarjamurhaajan. Kun Jokeri poistuu pilvenpiirtäjän juurelta, Holiday ampuu Falconen henkivartijan Milos Grappan. Uutenavuotena Holidaylle kateellinen Jokeri kaappaa pienlentokoneen ja aikoo saastuttaa Gothamin ilman myrkkykaasulla, mutta Batman estää hänen suunnitelmansa. Holiday kuitenkin ampuu Falconen pojan Alberton ja heittää hänen ruumiinsa laidan yli jokeen huvijahdilta, jossa Falcone, hänen siskonsa Carla Viti ja kilpailijansa Sal Maroni viettävät uuttavuotta.

Ystävänpäivänä Holiday palaa Gothamiin ja tappaa Sal Maronin miehet gangsterin omistaman ravintolan edustalla. Pyhän Patrickin päivänä Falconen palkkaa Myrkkymuratin viettelemään Bruce Waynen, jotta Bruce sallisi Falconen tallettaa omaisuuttansa Gothamin pankkiin, mutta Kissanainen estää Falconen ja Myrkkymuratin suunnitelmat. Samanaikaisesti Holiday tappaa Maronin miehiä. Aprillipäivänä Batman ja Falconen palkkaama Arvuuttaja pohtivat sarjamurhaajan henkilöllisyyttä; epäiltyihin kuuluvat Kissanainen, Carla Viti, Sal Maroni ja Harvey Dent. Kun Arvuuttaja ehdottaa Carmine Falconen olleen tappaja, hänet työnnetään sateiselle kujalle, jossa Holiday ampuu tarkoituksellisesti hänen ohitse. Äitienpäivänä Linnunpelätin pakenee Arkhamin mielisairaalasta ja Falcone lähettää tyttärensä Sofia Falcone Giganten paikantamaan Gothamin Chinatownissa työskentelevä aseseppä, joka valmistaa Holidayn pistoolit. Kun Sofia saapuu paikalle, Holiday on ehtinyt murhata asesepän. Harvey ja hänen assistenttinsa Vernon Field löytävät yhteyden Bruce Waynen ja Carmine Falconen välillä, sillä aikoinaan Brucen isä Thomas Wayne pelasti nuoren Falconen hengen. Gordon pidättää Brucen, mutta Alfred Pennyworth todistaa isäntänsä syyttömyyden. Isänpäivänä Holiday tappaa Sal Maronin isän Luigin, minkä jälkeen Maroni lupaa kertovansa Dentille kaiken Falconen rikollisista liiketoimista. Maroni kuitenkin on vakuuttunut, että Dent on Holiday. Itsenäisyyspäivänä Holiday ampuu Gothamin kuolinsyytutkijan Jasper Dolanin. Falconen värväämät Linnunpelätin ja Hullu Hatuntekijä lähtevät ryöstämään Gothamin pankkiholvia, mutta Batman ja Kissanainen estävät pankkiryöstön. Carla Viti arvostelee veljensä toimintaa, koska Falconen värväämät Arvuuttaja, Myrkkymuratti, Linnunpelätin ja Hullu Hatuntekijä ovat hänelle "kummajaisia".

Carmine Falconen syntymäpäivänä on Sal Maronin oikeudenkäynti, mutta kesken Dentin kuulustelun Maroni alkaa teeskennellä yskimistä. Kun Dent tulee Maronin viereen, gangsteri heittää taskussa säilytetyn suolistolääkepullon sisällön Dentin kasvoille. Pullossa oli erikoisväkevää rikkihappoa, joka syövyttää Dentin kasvojen oikean puoliskon. Dent kuljetetaan sairaalan teho-osastolle, jossa hän puukottaa tohtorin ja pakenee Gothamin viemäreihin. Holiday tappaa Carla Vitin, joka oli tutkimassa Jasper Dolanin arkistoja sarjamurhaajan uhreista. Vappuna Dent on ollut kadoksissa kuukauden ja Gordon tuo Batmanille Harveyn pistoolin, joka on samanlainen kuin Holidaylla. Batman ja Gordon päättelevät, että Harvey Dent on Holiday. Kaksikko päättää houkutella sarjamurhaajan siirtämällä Maronin toiseen selliin viemäreiden kautta. Viemäreissä Holiday ampuu Maronin, mutta Batmanin ja Gordonin hämmästykseksi sarjamurhaaja ei ole Harvey, vaan Alberto Falcone. Batman pieksee Alberton ja Gordon pidättää hänet. Poliisiasemalla Falcone tulee tapaamaan poikaansa, joka selittää alkaneensa sarjamurhaajaksi tullakseen "kummajaiseksi", jollaiset ovat ottaneet Falconen rikollisjärjestön paikan kaupungissa. Batman kuitenkin epäilee, että Falcone oli ollut tietoinen sarjamurhaajan henkilöllisyydestä, sillä Holiday oli tappanut Falconelle epäsuotuisia henkilöitä; Johnny Vitin oli tarkoitus todistaa Falconea vastaan; amerikanirlantilaiset epäonnistuivat salamurhata Harvey; Grappa oli epäonnistunut estää Batmanin ja Kissanaisen murron Falconen kattohuoneistoon; Alberton kuolema oli ollut lavastusta; Maronin miesten menetys oli heikentänyt Maronin liiketoimintaa; Arvuuttajan henki säästettiin, koska Falcone halusi hänen kertovan muille etsivänsä sarjamurhaajaa; aseseppä oli valmistanut Holidayn pistoolit; Luigi Maroni oli Sal Maronin isä; Jasper Dolan oli tiennyt Alberton lavastaneen kuolemansa; Carla Viti oli arvostellut Falconen toimintaa; ja Sal Maroni oli Falconen kilpailija. Falcone lupaa Albertolle, että hänen vaikutusvaltansa estää poikansa kuolemanrangaistuksen, mutta Alberto ei suostu isänsä pyyntöihin, koska hän on omien sanojensa mukaan nyt suurempi kuin isänsä.

Halloweenina Falconen kattohuoneiston tunnistamattomat hahmot tappavat Falconen henkivartijat ja sammuttavat valot. Falcone menee toimistolleen, jossa häntä odottavat Jokeri, Hullu Hatuntekijä, Linnunpelätin, Myrkkymuratti, Kissanainen, Solomon Grundy, Pingviini ja Harvey Dent. Harvey syyttää Falconea kaupungin jakamisesta kahtia ja on ampua Falconen, kun Batman heittää toimistoon savukranaatin ja nujertaa Dentin kätyrit. Harvey kuitenkin nappaa Falconen ja kertoo Batmanille, että hänen uusi nimensä on Kaksinaama. Kaksinaama päättää Falconen tappamisesta kolikonheitolla; "paha" voittaa ja Kaksinaama ampuu Falconen. Sofia ryntää tappaakseen Kaksinaaman, mutta hän ja Kissanainen painivat ja kaatuvat ikkunan läpi. Sofia syöksyy pilvenpiirtäjän huipulta alas. Batman vakuuttaa Kaksinaamalle. että hän voisi aloittaa uuden elämän Gildan kanssa, mutta Kaksinaama tyrmää hänet ja tappaa Vernon Fieldin, jonka Maroni oli lahjonut antamaan hänelle rikkihapon. Batman seuraa Kaksinaamaa Gothamin poliisiaseman katolle, jossa Gordon pidättää Kaksinaaman. Kaksinaama kuitenkin sanoo Batmanille ja Gordonille, että sarjamurhaajia oli kaksi. Gordon hämmentyy Kaksinaaman paljastuksesta, koska Alberto Falcone tunnusti olleensa Holiday ja tehneensä kaikki murhat. Batman kuitenkin järkeilee, että Kaksinaamalla on pakkomielteinen suhde lukuun kaksi ja Falconen murha halloweenina teki hänestä toisen Holidayn. Kaksinaama teljetään Arkhamin mielisairaalan selliin, jossa hän haikailee Gildaa. Jouluaattona Gilda muuttaa pois Gothamista ja polttaa kellarissa takin, hatun ja pistoolin, jotka ovat samanlaiset kuin Holidaylla. Gildan yksinpuhelussa hän esittää, että hän olisi ollut alkuperäinen Holiday. Hän kertoo oppineensa Harveylta tuttipullon tutin käytön äänenvaimentimena ja poistamaan numerosarjat pistooleista. Motiiviksi hän selittää tappaneensa gangstereita, jotta hänen aviomiehensä ristiretki rikollisuutta vastaan päättyisi ja he voisivat perustaa perheen. Gilda kertoo uskovansa, että uudenvuoden jälkeen Harvey otti Holidayn roolin ja Alberton tunnustus poliisille on valhetta. Gilda myös sanoo, että hän ja Harvey palaavat yhteen, koska hän uskoo häneen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman: Pitkä pyhäinpäivän vastaanotto oli laajalti myönteinen.

Yhdysvaltalaisen IGN-verkkosivuston sarjakuvakriitikko Hilary Goldstein ylisti Loebin ”älykästä käsikirjoitusta”, joka ”ei ikinä petä henkilöhahmoja” ja ”esittelee nerokkaasti Batmanin, Jim Gordonin ja silloisen piirisyyttäjän Harvey Dentin veljessidettä”.[1] Vuonna 2005 Goldstein sijoitti Batman: Pitkä pyhäinpäivän viidennelle sijalle 25 parhaan Batman-sarjakuvan luettelossa.[2]

Poistetut sivut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman: Pitkä pyhäinpäivän pehmeäkantisen painoksen lopussa lukijalle esitellään luonnokset ja käsikirjoitukset poistetuista sivuista, jotka Loeb ja Sale hylkäsivät tarinasta, koska ne ylittivät sarjakuvan sallitun sivumäärän.

Ensimmäinen kohtaus olisi lopettanut neljännen luvun. Kohtaus esitteli Gotham Cityn kuolinsyyntutkijan Jasper Dolanin, joka kertoo Carmine Falconelle löytäneensä Holidayn ampuman Alberton ruumiin vedestä. Lokit ovat nokkineet ruumiin kasvot pois, mutta Dolan vahvistaa ruumiin kuuluvan Albertolle. Alberton kuolemasta järkyttynyt Falcone purskahtaa itkuun ja polvistuu ruumiin eteen. Kolmannessatoista luvussa lukijalle kuitenkin paljastui, että Alberto ei kuollut, vaan hän lavasti kuolemansa ja Falcone lahjoi Dolanin tunnistamaan väärän ruumiin Albertoksi.

Toinen kohtaus olisi ollut kolmannentoista luvun lopussa. Kohtaus paljastaa lukijalle, että Alberto Falcone todettiin mielenvikaiseksi, joten hänelle langettu kuolemantuomio kaasukammiossa on peruttu ja hänet on siirretty hoitoon Arkhamin mielisairaalaan. Alberton vankiselli on vastapäätä Julian Dayn eli Kalenterimiehen selliä, joten molemmat juhlapäiviin pakkomielteisesti kiinnostuneet rikolliset hokevat toisilleen juhlapyhiä. Alberton vankeusrangaistus Arkhamin mielisairaalassa on esillä myös tarinan jatko-osan Batman: Dark Victoryn prologissa ja ensimmäisessä luvussa.

Viittaukset muissa Batman-julkaisuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman: Pitkä pyhäinpäivä jatkaa Frank Millerin ja David Mazzucchellin Batman: Ensimmäisen vuoden tarinaa, josta Loeb lainasi Carmine Falconen hahmon. Tarina on myös saanut vaikutteita Kaksinaaman alkuperää selittäneestä Batman Annual #14 -lehden tarinasta, jossa Batman, Gordon ja Dent muodostavat liiton hävittääkseen Gothamin rikollisuuden. Ensimmäisen vuoden ja Pitkän pyhäinpäivän välille sijoittuvat Ed Brubakerin ja Doug Mahnken Batman: The Man Who Laughs sekä Matt Wagnerin Batman and the Monster Men ja Batman and the Mad Monk.

Batman Begins -elokuvan DVD-julkaisun dokumentissä Genesis of the Bat elokuvan käsikirjoittaja David S. Goyer kertoo, että Batman: Pitkä pyhäinpäivä oli Batman: Ensimmäisen vuoden ja Batman: The Man Who Fallsin ohella yksi kolmesta Batman-sarjakuvasta, joista elokuvan käsikirjoitus otti vaikutteita. Elokuvan jatko-osassa Yön ritarissa näkyvät myös vaikutteet Batman: Pitkä pyhäinpäivän juonesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goldstein, Hilary: Batman: The Long Halloween Review 1.5.2005. IGN. Viitattu 30.10.2008. (englanniksi)
  2. Goldstein, Hilary: The 25 Greatest Batman Graphic Novels 13.5.2005. IGN. Viitattu 30.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]