Pyhän Patrickin päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chicagossa Pyhän Patrickin päivän perinteisiin kuuluu kaupungin läpi virtaavan joen värjääminen vihreäksi. Kuva vuodelta 2015.
Legendan mukaan Pyhä Patrick havainnollisti irlantilaisille kristinuskon kolminaisuusoppia apilanlehden avulla.[1]
Pyhän Patrickin päivää juhlivia ihmisiä Buenos Airesissa, Argentiinassa.

Pyhän Patrickin päivä (engl. Saint Patrick’s Day, iiriksi Lá Fhéile Pádraig) on Irlannin kansallispäivä, jota vietetään vuosittain 17. maaliskuuta maan suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistoksi. Irlannin lisäksi päivää juhlitaan laajalti ympäri maailman esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa.

Juhlaperinteisiin kuuluu muun muassa kolmiapilan kantaminen vaatteissa ja vihreään pukeutuminen. Alkuperältään juhla on kristillinen, vaikka se on nykyään saanut myös monenlaisia maallisia muotoja. Monet päivään liittyvät perinteet ovat varsin tuoreita. Esimerkiksi vihreään pukeutumisen on vanhastaan uskottu tuovan epäonnea, sillä väri on keijujen suosiossa. Pyhän Patrickin tunnusvärinä on ollut vihreän ohella myös sininen. Hartaan katolisessa Irlannissa Pyhän Patrickin päivä oli aikoinaan pitkäperjantain ohella vuoden toinen päivä, jolloin kaikki pubit olivat kiinni.[1]

Vuonna 2020 ei kansallispäivän juhlallisuuksia järjestetty covid-19-pandemian vuoksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vernon, Jennifer: St. Patrick's Day: Fact vs. Fiction National Geographic News. 15.3.2004. Viitattu 16.3.2014. (englanniksi)
  2. Nämä kaikki esitykset, ensi-illat ja keikat on jo peruttu koronaviruksen takia www.iltalehti.fi. Viitattu 11.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.