Pitkäperjantai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Berndt Abraham Godenhjelm, Jeesus ristillä, 1843.

Pitkäperjantai on pääsiäistä edeltävä perjantai. Se on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä ja kirkkovuoden ainoa surujuhla. Pitkäperjantai on yksi hiljaisen viikon juhlapyhistä. Koska pääsiäissunnuntain varhaisin mahdollinen ajankohta on 22.3. ja myöhäisin mahdollinen 25.4., pitkänperjantain vastaavat päivämäärät ovat 20.3. ja 23.4. Viimeksi pitkäperjantai oli 20.3. vuonna 1818 ja seuraavan kerran 2285. Viimeksi pitkäperjantai oli 23.4. vuonna 1943 ja seuraavan kerran 2038.[1]

Pitkäperjantai 2020-luvulla:

 • 2020: 10. huhtikuuta
 • 2021: 2. huhtikuuta
 • 2022: 15. huhtikuuta
 • 2023: 7. huhtikuuta
 • 2024: 29. maaliskuuta
 • 2025: 18. huhtikuuta
 • 2026: 3. huhtikuuta
 • 2027: 26. maaliskuuta
 • 2028: 14. huhtikuuta
 • 2029: 30. maaliskuuta

Pitkäperjantai on yleinen vapaapäivä.

Etymologia ja nimitykset eri kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsin sanasta långfredag. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että ruotsin ja muiden skandinaavisten kielten vastaavat sanat ovat käännöslainoja muinaisenglannin sanasta langa frigedæg.[2][3]

Useissa slaavilaiskielissä ja jopa unkarissa ja virossa käytetään pitkästäperjantaista nimityksiä, jotka merkitsevät ’suurta perjantaita’ (esimerkiksi vir. suur reede). Tätä nimitystä käyttävät ortodoksit myös suomeksi. Englannissa nimitys Good Friday tulee sanan ’good’ vanhasta merkityksestä ’pyhä’.[4] Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’ (esimerkiksi ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar-osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Englannin kielessä termillä Easter Friday, 'pääsiäisperjantai', tarkoitetaan pääsiäisen jälkeistä perjantaita. Pääsiäisperjantain varhaisin päivämäärä on 27.3. ja myöhäisin 30.4.[5]

Pitkäperjantai luterilaisessa kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luterilaisessa kirkossa pitkänperjantain jumalanpalvelusta vietetään ilman ehtoollista ja kellon- ja urkujensoittoa. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa. Pitkänperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle. Pitkäperjantai ja hiljainen lauantai ovat ainoat kirkkovuoden päivät, jolloin liturginen väri on musta.

Aikoinaan pitkääperjantaita vietettiin ankarana paastopäivänä.

Pitkäperjantai ortodoksisessa kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkäperjantai eli ortodoksisittain Suuri perjantai[6][7] on kirkkovuoden ankarin paastopäivä ja ainoa suuri juhlapäivä jolloin ei toimiteta eukaristiaa: on Kristuksen kuolinpäivä. Liturgian sijaan aamulla toimitetaan Kuninkaallinen hetkipalvelus, jossa luetaan koko kärsimyshistoria kaikista neljästä evankeliumista. Iltapäivällä kello kaksi alkaa Kristuksen kuolinhetken palvelus, jolloin Kristuksen hautakuva tuodaan alttarista katafalkille keskelle kirkkoa, ja palveluksen lopuksi papisto ja kirkkokansa käyvät kunnioittamassa kuollutta Kristusta. Illalla kuudelta alkaa Kristuksen hautauspalvelus, jonka lopuksi hautakuva kannetaan ristisaatossa kirkon ympäri. Kuten kaikki kirkolliset kulkueet, saatto kiertää vastapäivään symboloiden sitä, että saatto on menossa Kristusta kohti.

Pitkäperjantai katolisessa kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkäperjantaina katolisissa kirkoissa vietetään iltapäivällä, yleensä klo 15 juhlallista jumalanpalvelusta Herramme Jeesuksen Kristuksen kärsimisen muistoksi. Kristuksen kärsimyshistorian lukeminen Johanneksen evankeliumin mukaan, suuret esirukoukset kirkon ja maailman puolesta. Toisena osana on ristin kunnioittaminen ja kolmantena kommuunion, ehtoollisen jakaminen, jossa jaetaan kiirastorstain messussa pyhitetty ehtoollisaine. Päivä on samalla toinen kirkon kahdesta paasto- ja abstinenssipäivistä, toinen on paastonajan aloittava tuhkakeskiviikko. Paastolla tarkoitetaan tässä yleensä lähinnä ruoka-annoksen vähentämistä tai esimerkiksi lämpimien aterioiden määrän vähentämistä. Abstinenssimääräys puolestaan tarkoittaa sitä, ettei saa syödä lintu- eikä liharuokia.[8] Pitkäperjantaina alkaa lisäksi Jumalan laupeuden novena, joka perustuu pyhän Faustyna Kowalskan ilmestyksiin. Novena päättyy Jumalan laupeuden sunnuntain aattona.

Pitkäperjantai taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oiva Paloheimon runon Kirkkotiellä säkeestä on tullut lähes fraasi: ”Päivä on pilvinen, sillä pitkänäperjantaina päivä on pilvinen.”lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. SKS vuotuisjuhlat: pääsiäinen Neba.finlit.fi. Arkistoitu 22.10.2015. Viitattu 25.11.2015.
 2. Hellquist, Elof: Svensk etymologisk ordbok, låg – låp, s. 343. Lund: C. W. K. Gleerups förlag, Berlingska boktryckeriet / Project Runeberg, 1922. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.4.2022). (ruotsiksi)
 3. langfredag. Språkrådet – Nynorskordboka . Universitetet i Bergen og Språkrådet. Arkistoitu 7.5.2021. Viitattu 15.4.2022. (norjaksi)
 4. Good Friday. Yahoo! Education. Arkistoitu 1.5.2011. Viitattu 15.4.2022. (englanniksi)
 5. Easter Friday Calendarpedia. Viitattu 15.4.2022. (englanniksi)
 6. Suuri perjantai Ortodoksi.net. Viitattu 15.4.2022.
 7. Pitkäperjantai Kirkkovuosikalenteri. Viitattu 15.4.2022.
 8. Pitkäperjantai on paasto- ja abstinenssipäivä 10.4.2009. Katolinen kirko Suomessa. Viitattu 10.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]