Tuomiosunnuntai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Läntisissä kirkkokunnissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomiosunnuntai kirkkovuoden viimeinen sunnuntai. Se on aikaisintaan 20. ja viimeistään 26. marraskuuta, siis viikkoa ennen ensimmäistä adventtisunnuntaita, joka aloittaa seuraavan kirkkovuoden. Tuomiosunnuntain liturginen väri on vihreä.

Tuomiosunnuntain nimi vaihtelee eri kielissä ja kirkkokunnissa. Katolisessa kirkossa se on Herramme Jeesuksen Kristuksen, maailman­kaikkeuden kuninkaan juhla tai lyhemmin Kristuksen kuninkuuden sunnuntai.[1] Saksan luterilaisessa kirkossa kirkkovuoden viimeinen sunnuntai on ikuisuuden sunnuntai (saks. Ewigkeitssonntag), kun taas viimeiseen tuomioon viittaava tuomio­sunnuntai on useimmista muista kirkko­kunnista poiketen kaksi viikkoa aikaisemmin.[1] Suomen evankelis­luterilaisessa kirkossa kirkko­vuoden viimeinen sunnuntai on Ruotsin mallin mukaan 'tuomiosunnuntai', ruots. Dömssöndagen, joskin rinnakkais­nimenä on nykyisin käytössä myös Kristuksen kuninkuuden sunnuntai.[1] Virossa sama päivä on surnutepüha, ja se on omistettu kuolleiden muistolle.[1]

Tuomiosunnuntain sanoma liittyy Kristuksen toiseen tulemiseen, nyt kuninkaana ja vanhurskaana tuomarina.

Ortodoksisessa kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomiosunnuntai on toiseksi viimeinen sunnuntai eli 3. valmistussunnuntai ennen Suurta paastoa, joka edeltää pääsiäistä. Tuomiosunnuntaina valmistaudutaan Suureen paastoon jättämällä pois liharuuat, mutta ei vielä kananmunia ja maitoruokia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pyhät ajat, s. 213-215. 6. uudistettu painos (1. painos 1976). Helsinki: Kirjapaja, 2008. ISBN 978-951-607-651-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.