Palmusunnuntai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristuksen saapuminen Jerusalemiin, mosaiikki Cappalli Palatinassa Palermossa (peräisin Bysantista, lahjoittanut Roger II n. 1150).

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, joka on viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Palmusunnuntain ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai ja palmusunnuntai viikkoa ennen sitä.[1] Aikaisintaan palmusunnuntai voi olla 15. maaliskuuta ja myöhäisimmillään 18. huhtikuuta.[2] Palmusunnuntai aloittaa niin sanotun hiljaisen viikon, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä.

Palmusunnuntaita vietetään sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin. Tapauksesta kerrotaan kaikissa evankeliumeissa (Matt. 21:1–11, Mark. 11:1–10, Luuk. 19:29–40, Joh. 12:12–19). Palmusunnuntai on saanut nimensä palmunlehvistä, joita kansa levitti vaatteiden ohella Jeesuksen eteen. Ihmiset huusivat ja lauloivat ”Hoosianna”. Hoosianna on suoraan käännettynä ”oi, auta”, ”oi, pelasta”, mutta ajanlaskun alun aikoihin sitä käytettiin riemuhuutona.

Pohjoisessa ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju, ja päivä tunnetaan myös virpa- tai virpomasunnuntain nimellä.[3] Vanhastaan Karjalassa, nykyisin yleisesti koko Suomessa Pohjanmaata lukuun ottamatta päivän perinteisiin kuuluu virpominen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajankohdat lähivuosina[4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ajasto.fi (Arkistoitu – Internet Archive) (viitattu 20.3.2008)
  2. Pääsiäissääntö eli milloin pääsiäistä vietetään Suomalaisen Kirjallisuuden seura. Arkistoitu 4.6.2013. Viitattu 8.4.2014.
  3. SKS vuotuisjuhlat:Pääsiäinen (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 20.3.2008
  4. http://evl.fi/Evkirja.nsf/kausitaulukko?OpenView

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.