Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”YMCA” ohjaa tänne. Village Peoplen kappaletta käsittelee artikkeli Y.M.C.A.
Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys
YMCA:n logo
YMCA:n logo
Perustettu 1844
Perustaja George Williams
Tyyppi ekumeeninen järjestö
Päämaja Sveitsi Geneve, Sveitsi
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Aiheesta muualla
Sivusto

Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys (NMKY[1], ”Namika”, ”Kristika”[2], "Ynni"[3], engl. ”YMCA”, ”The Y”) on maailmanlaajuinen ekumeeninen nuorisojärjestö, joka tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille kristillisiin arvoihin pohjautuvaa laaja-alaista toimintaa avoimen jäsenyyden periaatteella[4].

NMKY toimii yli 125 maassa ja sillä on noin 11 000 toimipistettä. Liikkeeseen kuuluu noin 60 miljoonaa jäsentä ja sillä on noin 700 000 vapaaehtoista ja 96 000 työntekijää. NMKY-liikkeen tunnuslause on ”että he kaikki olisivat yhtä!” (lainattu Jeesuksen ylipapillisesta rukouksesta, Johannes 17:21). Liikkeen perusti George Williams (1821–1905) Lontoossa kesäkuussa vuonna 1844 tarkoituksenaan saada nuoret miehet "hyvien" harrastusten pariin ja kiinnostumaan samalla kristinuskosta.[5]

Nykyisin nimestään huolimatta liikkeen jäseninä on sekä miehiä että naisia: Suomessa 65 % noin 15 000 jäsenestä on miehiä ja yli 80 % alle 29-vuotiaita. Eri maiden NMKY:issä on noin 40 % naisjäseniä. Maailmanliiton johtokunnassa on vuosina 2006–2010 lievä naisenemmistö.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikan ensimmäinen YMCA-talo Montrealissa

NMKY on maallikkoekumenian (”Ecumenism of the laity”) aloittaja. Vuonna 1855 perustetun NMKY:n Maailmanliiton perussääntö, ns. ”Pariisin baasis”, on maallikkoekumenian ensimmäinen julkilausuma.

NMKY-toiminta on monimuotoista, paikallisista oloista ja sen tarpeista nousevaa. Toiminta, toimipisteet ja toimintatavat vaihtelevat maanosittain, maittain ja paikkakunnittain.[6]

Suomen NMKY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen NMKY-työn innoittaja oli ylioppilas, myöhemmin professori Arthur Hjelt. Helsingin NMKY perustettiin 17. marraskuuta 1889. Suomessa NMKY toimii noin 50 paikkakunnalla. Sillä on kaksi kansallista liittoa. Suomen NMKY:n Liitto ry on Maailmanliiton ja Euroopan NMKY:n jäsen. Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry on liikuntakasvatus- ja urheilutoimintaa koordinoiva kansallinen toimija. Molempien kansallisten liittojen puheenjohtajana Suomessa toimii kirkkoherra Juha Vuorio. Suomen NMKY:n Liitto ry:tä johtaa kansallisena pääsihteerinä kasvatustieteen tohtori Juha Virtanen. Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry:n toiminnanjohtaja on Risto Koikkalainen.

Liiton harjoittamaa henkistä toimintaa ovat muun muassa kulttuurityö, johon kuuluu kuoroja, orkestereja ja kaksi musiikkiopistoa. Lisäksi on koulutus- ja opintotoiminta sekä kansainvälinen työ. Kehitysyhteistyö on elintärkeä liikkeen leviämisen kannalta. Suomen NMKY:n pääprojektit ovat olleet vuodesta 1979 alkaen Gambiassa. YMCA-liike ylläpitää halpoja hotelleja, hospitseja ja nuorison suosimia retkeilymajoja.

NMKY-liike on aloittanut nuorisotyön ja liikuntakasvatuksen alueella uusia harrastemuotoja, kuten koripallo ja lentopallo. Hengellistä työtä tehdään ekumeenisessa hengessä.

NMKY-järjestöillä on monimuotoista nuorisotoimintaa, kuten harrastekerhoja, leirejä ja leirikeskuksia, sekä partiotoimintaa joka kuitenkaan ei ole suoranaisesti NMKY:n vaan Suomen partiolaiset ry:n alaista toimintaa. Suomen NMKY:n jäsenyhdistykset toteuttavat lukuisia sosiaaliprojekteja ja innovatiivisia päihdetyön hankkeita. Kaikessa toiminnassa pääpaino on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämisessä. Urheilun painopiste on junioritoiminnassa.

NMKY on SOSTEn jäsenjärjestö.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.4.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 9.6.2013.
  2. Sata vuotta kadun vaihtoehtona Sörnäisten nuorille miehille Helsingin Sanomat. 6.10.2003. Viitattu 17.8.2021.
  3. YNNI 2020 | Oulun NMKY onmky.fi. Arkistoitu 17.8.2021. Viitattu 17.8.2021.
  4. Mitä YMCA tekee | Suomen YMCA ymca.fi. 30.3.2021. Arkistoitu 17.8.2021. Viitattu 17.8.2021.
  5. YMCA Encyclopedia Britannica. Viitattu 14.10.2012.
  6. YMCA International - World Alliance of YMCAs: Home www.ymca.int. Viitattu 5.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys.

Suomalaisia NMKY-yhdistyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]