Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”YMCA” ohjaa tänne. Village Peoplen kappaletta käsittelee artikkeli Y.M.C.A.
Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys
YMCA:n logo
YMCA:n logo
Perustettu 1844
Perustaja George Williams
Tyyppi ekumeeninen järjestö
Päämaja Sveitsin lippu Geneve, Sveitsi
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Sivusto www.ymca.int

Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys (NMKY[1], ”Namika”; ”Kristika”) on ekumeeninen järjestö, joka tarjoaa lapsille ja nuorille kristillisiin arvoihin pohjautuvaa toimintaa avoimen jäsenyyden periaatteella.

NMKY on osa kansainvälistä YMCA-järjestöä, joka toimii yli 125 maassa ja jossa on yli 45 miljoonaa jäsentä. NMKY-liikkeen tunnuslause on ”että he kaikki olisivat yhtä!” (lainattu Jeesuksen ylipapillisesta rukouksesta, Johannes 17:21). Liikkeen perusti George Williams (18211905) Lontoossa kesäkuussa 1844 tarkoituksenaan saada nuoret miehet hyvien harrastusten pariin ja kiinnostumaan samalla kristinuskosta.[2]

Nykyisin nimestään huolimatta liikkeen jäseninä on sekä miehiä että naisia: Suomessa 65 % noin 15 000 jäsenestä on miehiä ja yli 80 % alle 29-vuotiaita. Eri maiden NMKY:issä on noin 40 % naisjäseniä. Maailmanliiton johtokunnassa on vuosina 2006–2010 lievä naisenemmistö.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikan ensimmäinen YMCA-talo Montrealissa

NMKY on maallikkoekumenian (”Ecumenism of the laity”) aloittaja. Vuonna 1855 perustetun NMKY:n Maailmanliiton perussääntö, ns. ”Pariisin baasis”, on maallikkoekumenian ensimmäinen julkilausuma. Liiton harjoittamaa henkistä toimintaa ovat muun muassa kulttuurityö, johon kuuluu kuoroja, orkestereja ja kaksi musiikkiopistoa. Lisäksi on koulutus- ja opintotoiminta sekä kansainvälinen työ. Kehitysyhteistyö on elintärkeä liikkeen leviämisen kannalta. Suomen NMKY:n pääprojektit ovat olleet vuodesta 1979 alkaen Gambiassa. YMCA-liike ylläpitää halpoja hotelleja, hospitseja ja nuorison suosimia retkeilymajoja.

NMKY-liike on aloittanut nuorisotyön ja liikuntakasvatuksen alueella uusia harrastemuotoja, kuten koripallo ja lentopallo. Hengellistä työtä tehdään ekumeenisessa hengessä.

NMKY-järjestöillä on monimuotoista nuorisotoimintaa, kuten harrastekerhoja, leirejä ja leirikeskuksia, sekä partiotoimintaa joka kuitenkaan ei ole suoranaisesti NMKY:n vaan Suomen partiolaiset ry:n alaista toimintaa. Suomen NMKY:n jäsenyhdistykset toteuttavat lukuisia sosiaaliprojekteja ja innovatiivisia päihdetyön hankkeita. Kaikessa toiminnassa pääpaino on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämisessä. Urheilun painopiste on junioritoiminnassa.

Suomen NMKY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen NMKY-työn innoittaja oli ylioppilas, myöhemmin professori Arthur Hjelt. Suomen NMKY perustettiin 17. marraskuuta 1889. Suomessa NMKY toimii yli 50 paikkakunnalla. Sillä on kaksi kansallista liittoa (Suomen NMKY:n Liitto ry/Maailmanliiton ja Euroopan NMKY:n jäsen nuorisotyötä ja liikkeen edustamista varten ja Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry/Liikuntakasvatus- ja urheilutoimintaa varten). Molempien kansallisten liittojen puheenjohtajana Suomessa toimii kirkkoherra Juha Vuorio. Suomen NMKY:n Liitto ry:tä johtaa kansallisena pääsihteerinä kasvatustieteen tohtori Juha Virtanen. Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry:n toiminnanjohtaja on Risto Koikkalainen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.4.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.6.2013.
  2. YMCA Encyclopedia Britannica. Viitattu 14.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia NMKY-yhdistyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]