Talous ja nuoret TAT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talous ja nuoret TAT
Talous ja nuoret TAT logo.png
Perustettu 1947
Toimitusjohtaja Jenni Järvelä
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala viestintä
Omistaja EK, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton TT-säätiö
Kotisivu www.tat.fi

Talous ja nuoret TAT on valtakunnallinen toimija, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. TATin toiminnan ytimessä ovat nuorten talous- ja työelämätaidot. TATin visio vuosina 2017–2020 on rohkeiden ja osaavien nuorten Suomi.

TAT edistää koulujen ja yritysten välistä yhteistyötä, herättää nuorten kiinnostusta yrittäjyyteen, sekä tukee nuoria koulutus- ja uravalinnoissa ja taloustaidoissa. TAT tavoittaa nuoret alakouluikäisistä aina toisella ja korkea-asteella opiskeleviin. Nuorimmalle ikäluokalle suunnatun Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden suorittaa vuosittain yli 75 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista. TATin toiminnan mahdollistavat useat eri tahot. Yrityskylä ja Bisneskurssit hankkivat kokonaan itse oman rahoituksensa ja saavat avustusta esimerkiksi säätiöiltä, opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä suomalaisilta kunnilta. TATin muuta toimintaa rahoittaa TT-säätiö ja Elinkeinoelämän keskusliitto.

TATiin kuuluu Yrityselämän nuoret sukupolvet -hanke.[1] T-Media Oy kuului siihen joulukuuhun 2015 asti, jolloin Taloudellinen tiedotustoimisto TAT luopui MBO-kaupan kautta T-Median omistajuudesta. TAT tuli T-Media Oy:n osakkaaksi vuonna 2009.lähde?

TAT on perustettu vuonna 1947. Se tunnettiin aiemmin nimellä Taloudellinen tiedotustoimisto. TATin toimitusjohtaja on Jenni Järvelä vuodesta 2020 alkaen.

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TATin hallituksessa vaikuttavat toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen, Barona (pj), Asiamies Leif Fagernäs, TT-säätiö (vpj), Hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho Rukakeskus Oy/Pyhätunturi Oy, Johtaja, viestintä, HR ja vastuullisuus Katri Viippola, Varma, Toimitusjohtaja Petri Lempiäinen, RP Logistics Oy, Henkilöstöjohtaja Susa Nikula, SOK, Toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Kaupan liitto sekä Johtaja Tommi Toivola, Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityskylä Alakoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaisten talousosaaminen paranee merkittävästi. (Kalmi 2016)

Yrityskylä Yläkoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityskylä Yläkoulun peliareenalla oppilaat johtavat kilpaa yritystä kansainvälisillä markkinoilla. Oppilaiden toisiaan vastaan kilpailevissa johtoryhmissä jokaisella oppilaalla on oma vastuualueensa. Pelin aikana tiimit valmistavat ja myyvät tuotettaan asiakkaille ja johtavat yritystä yhden vuoden ajan. Voittajatiimi on se, joka on saanut kasvatettua hyvän liiketuloksen lisäksi eniten mainettaan. Pelissä yhdistyvät digitaalisuus ja vuorovaikutus.

Bisneskurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bisneskurssit ovat toiselle asteelle suunnattu digitaalinen oppimiskokonaisuus . Kurssien sisältö koostuu neljästä osasta: Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen, Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot, Globaalit markkinat, Talous, raha ja yrittäjyys. Teemat käyvät yhteen uusien laaja-alaisten opetussuunnitelmien ja nuorten arjen kanssa. Nuoret oppivat kaupallista osaamista ja tulevaisuuden työelämätaitoja, joilla he menestyvät globaalissa toimintaympäristössä. Myös yritykset, jatko-opiskelupaikat ja erilaiset urapolut tulevat nuorille tutuiksi.Bisneskurssit perustuvat viimeisimpiin pedagogisiin ratkaisuihin (Oivaltava oppiminen, prof. Lonka 2015) ja yritysten tarjoamiin materiaaleihin oikeasta liike-elämästä. Kurssit ovat ilmaiseksi valittavissa osaksi kaikkien Suomen lukioiden ja ammattioppilaitosten kurssitarjontaa.

Critical Friends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Critical Friends on koulujen ja yritysten yhteinen vertaismentorointiohjelma. Parityöskentelyn ja ryhmän lähitapaamisten kautta kehitetään osallistujien ammatillista osaamista sekä rakennetaan paikallisia yhteistyöverkostoja. Vuonna 2019 käynnistyy Opetushallituksen rahoituksen tukemana kaksi uutta ryhmää: rehtoreiden ja yritysjohtajien yhteinen ohjelma sekä ryhmä opinto-ohjaajille ja HR-ammattilaisille.

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mun elämä, mun rahat, Mun elämä, mun tulevaisuus ja Mun elämä, mun työ -kiertueet vievät hyvän elämän viestiä, oppeja oman talouden hallinnasta ja tulevaisuuden työelämätaitoja 8.-luokkalaisille, lukiolaisille ja ammatillisille opiskelijoille.

Kunkoululoppuu.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunkoululoppuu.fi-sivusto antaa tietoa peruskoulun ja lukion jälkeisistä valinnoista, nuoren elämästä, opiskelusta ja työelämästä. Palvelu tarjoaa vastauksia koulutusta ja tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin.

Opopassi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opopassi on maksuton digitaalinen työkalu lukion opinto-ohjaukseen, jonka avulla opiskelija voi suorittaa lukion opetussuunnitelmaan perustuvan valtakunnallisen OP2-kurssin.

Opopassin tehtävämateriaali koostuu kaikille yhteisistä osioista sekä opiskelijan omavalintaisista, yksilöllisistä jatko-opintopoluista. Sen avulla OP2-kurssi voidaan toteuttaa opinto-ohjaustunteina, opiskelijan itsenäisinä suorituksina tai kokonaan verkkokurssina.

Vastuullinen kesäduuni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastuullinen kesäduuni on TATin ja T-Median koordinoima kampanja, jossa mukana olevat työnantajat haluavat tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätöitä. Työnantajat ovat sitoutuneet kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja todistus.[2]

TET[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TAT on tarttunut haasteeseen päivittää TET tälle vuosituhannelle jakoonnut yhteen joukon toimijoita, jotka ovat tahoillaan kehittäneet uusia malleja nykypäivän työelämään tutustumista varten. TET-ohjeet, -mallit ja -materiaalit on kerätty Kun koulu loppuu -sivustolle.

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti on vuosittainen nuorten käsityksiä tulevaisuudesta ja työelämästä tutkiva raportti. Kun koulu loppuu -tutkimukseen osallistuu vuosittain tuhansia yläkoululaisia, ammatillisia opikselijoita ja lukiolaisia. Nuorten talousosaaminen -tutkimus avaa nuorten ajatuksia talousasioista. Raportissa käsitellään tyttöjen ja poikien välisiä eroja taloudenhallinnassa sekä koulun roolia taloustaitojen opettajana. Opettajien talousosaaminen -tutkimus kartoittaa opettajien osaamista ja toiveita taloustietoon liittyen.

Opetin.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TAT ylläpitää opetin.fi-verkkopalvelua opettajien ja yritysten väliseen yhteistyöhön.

Toimitusjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yrityselämän nuoret sukupolvet -hanke
  2. Vastuullinen kesäduuni Talous ja nuoret TAT. Viitattu 25.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]