Kansainvälinen vapaaehtoistyö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT on suomalainen rauhanjärjestö, jonka tarkoitus on ruohonjuuritason toiminnalla edistää rauhaa, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja ympäristönsuojelua. KVT on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö. Se on osa kansainvälistä vapaaehtoisjärjestöä Service Civil Internationalia (SCI), jolla on jäsenjärjestöjä noin 35 maassa Euroopassa, Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Järjestön periaatteita ovat muun muassa vapaaehtoisuus, jossa ei tavoitella omaa taloudellista tai materiaalista etua, väkivallattomuus, ihmisoikeudet, ympäristön kunnioitus, yhteistoiminta paikallisten yhteistöjen ja henkilöiden kanssa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Vapaaehtoistyö syntyi 2. maailmansodan jälkeen, kun ulkomaalaiset vapaaehtoiset, erityisesti amerikkalaiset kveekarit halusivat auttaa Lapin jälleenrakentamisessa. Ensimmäiset jälleenrakennusleirit Lapin kylissä pidettiin vuosina 19451946, ja KVT perustettiin virallisesti 1947.

SCI:n ensimmäinen työleiri järjestettiin 1920 Ranskassa lähellä Verdunia, jossa oli käyty ensimmäisen maailmansodan verisimpiä taisteluita. Sveitsiläisen pasifistin Pierre Ceresolen ideoimalla leirillä oli mukana seitsemän eri kansallisuutta rakentamassa uusia koteja hävitettyjen tilalle ja korjaamassa muitakin sodan jälkiä.

Vapaaehtoistoiminnan eri muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliset työleirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö järjestää kansainvälisiä vapaaehtoisia työleirejä Suomessa ja välittää suomalaisia vapaaehtoisia ulkomaisille leireille kaikkialle maailmaan. Eri puolilla maailmaa järjestetään vuosittain noin tuhat kansainvälistä työleiriä. Leireille voi hakea jokainen 18 vuotta täyttänyt. Yläikärajaa ei ole. Leireillä tehdään työtä esimerkiksi puutarhoissa ja maatiloilla, kirpputoreilla, vammaisten parissa, entisöimisprojekteissa, vaellusreittien kunnostuksessa, lastenleireillä, festivaalien järjestämisessä jne.

Järjestö julkistaa kesän laajan leirilistaan vuosittain maaliskuussa. Sen lisäksi leireistä saa ajantasaista tietoa KVT:n internetsivuilta.

Leirit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa järjestetään joka kesä parikymmentä leiriä, joihin osallistuu suomalaisia ja ulkomaalaisia. Viime vuosina leirejä on järjestetty yhdessä mm. eri kansalaisjärjestöjen, kyläyhdistysten, vammaisyhteisöjen ja kuntien kanssa.

Esimerkkejä kesän 2006 työtehtävistä: Faces-festivaalien järjestämistä Karjaalla, maatilaleiri Äijälän yhteisössä Keski-Suomessa, saunan ja virkistysalueen rakentamista Aurassa, lastenleirin ohjaamista Hyvä Arki -järjestön kanssa Espoossa, biodynaamista maatilatyötä Heinolassa, vaelluspolun rakentamista Porissa, vapaa-aikatoimintojen järjestämistä mielenteveyskuntoutujille Kuopiossa.

Pitkäaikaistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KVT välittää tavallisten leirien lisäksi työpaikkoja pitkäaikaisvapaaehtoisille. Työ kestää useimmiten kolmesta kahteentoista kuukautta esimerkiksi järjestössä, yhteisössä tai projektissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kansainvälinen vapaaehtoistyö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]