AFS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järjestöä. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.

AFS, alkuperäiseltä nimeltään American Field Service, on kansainvälinen voittoa tavoittelematon vapaaehtoistoimintaan perustuva vaihto-oppilasjärjestö. AFS:n ohjelmiin osallistuu vuosittain yli 12 000 nuorta, ja toiminnassa on mukana noin 50 000 vapaaehtoista.[1] Vuosien 1947 ja 2004 välisenä aikana AFS:n ohjelmiin osallistui 300 000 nuorta yli 50:stä maasta.[2]

Järjestön perustivat Ranskassa vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan vapaaehtoiset ambulanssinkuljettajat.[2] Maailmansotien päätyttyä toiminta muuttui taistelukenttien ambulanssitoiminnasta vaihto-oppilastoimintaan. Suomessa AFS on harjoittanut vaihto-oppilastoimintaa vuodesta 1948.[1] Se on vanhin Suomessa toimivista vaihto-oppilasjärjestöistä. Suomen AFS:llä on paikallisyhdistyksiä ympäri maata. Paikallisyhdistyksissä toimii yli 2 000 vapaaehtoista.

Suomesta on AFS:n kautta mahdollista lähteä vaihto-oppilaaksi noin 30 eri maahan. Vuosittain maailmalla on noin 130-170 suomalaista AFS-vaihto-oppilasta. Suomeen tulee eripituisiin vaihto-ohjelmiin vuosittain noin 150 nuorta, jotka viettävät vaihto-oppilasaikansa suomalaisissa isäntäperheissä ja opiskelevat suomen- tai ruotsinkielisessä lukiossa.

AFS järjestää vuosittain (2016-) yhteistyössä Opetushallituksen ja Yhdysvaltain suurlähetystön kanssa Future Leaders -stipendiohjelman Yhdysvaltojen AFS:n kanssa. Kuusiviikkoiseen ohjelmaan osallistuu amerikkalaisia ja suomalaisia stipendiaatteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b AFS International
  2. a b Encyclopedia of War and American Society 2005, 31