Pelastakaa Lapset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pelastakaa Lapset
Pelastakaa lapset logo web.gif
Perustettu 1922
Toimiala Lasten asemaa ja oikeuksia puolustava järjestö
Kattojärjestö Save the Children
Sivusto http://www.pelastakaalapset.fi/

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children –järjestöä, joka toimii lasten hyväksi noin 120 maassa. Visiona on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänä on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Save the Children,  Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -liike on perustettu Lontoossa vuonna 1919 alkujaan 1. maailmansodan lapsiuhrien auttamiseksi. Vuonna 1922 Suomen tasavallan presidentin puoliso Ester Ståhlberg perusti Suomeen lapsijärjestön nimeltään Koteja Kodittomille Lapsille. Vuonna 1945 nimi vaihdettiin Pelastakaa Lapset ry:ksi.[1]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastakaa Lapset ry:n  toimintamuotoja ovat mm. vapaaehtoistoiminta, kotimaiset ja kansainväliset adoptiot, kummitoiminta, lasten hätäaputoiminta, lähialue- ja kehitysyhteistyöhankkeet sekä lasten lomakoti-, tukiperhe-, sijaiskoti- ja lastenkotitoiminta eri puolilla Suomea.

Lastensuojelutyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastakaa Lapset ry auttaa kaikkein vaikeimmissa oloissa eläviä lapsia ja lapsiperheitä jaksamaan kotimaan arjessa. Järjestö tarjoaa kodinomaisia lastenkoteja pitkäaikaista sijaishuoltoa vailla oleville lapsille sekä tukiperhetoimintaa silloin, kun vanhempien omat voimavarat ovat heikentyneet. Pelastakaa Lapset tekee myös työtä, jonka avulla tuetaan kodin ulkopuolelle sijoitetun lapsen elämäntarinan eheytymistä pysyvästi.

Kansainväliset ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastakaa Lapset ry:n kansainväliset ohjelmat edistävät lapsen oikeuksien toteutumista Suomen lähialueilla ja kehitysmaissa, myös erilaisissa kriiseissä ja konflikteissa. Järjestön toiminta perustuu YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamiseen ja sen päämäärien edistämiseen. Toiminta keskittyy humanitaariseen apuun, lasten koulunkäynnin, hyvän lapsilähtöisen hallinnon, lasten suojelun, lapsiystävällisen sosiaaliturvan sekä veden saatavuuden, sanitaation ja hygienian edistämiseen ohjelmamaissa.

Kummitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastakaa Lapset on Suomen vanhin kummijärjestö. Ensimmäiset kummilapset tulivat vuonna 1967 Intian Delhistä, sen jälkeen avustettiin Vietnamin sodan lapsiuhreja. Pelastakaa Lapset on valinnut yhteisökummiuden omaksi tavakseen toimia, eikä välitä tukea saavien lasten valokuvia ja tietoja kummeille. Kummitoiminta tukee lasten oikeuksia monipuolisesti ja yhteisön kaikkia lapsia tuetaan tasapuolisesti. Yksityishenkilöt ja yhteisöt voivat ryhtyä kummeiksi Intian, Nepalin, Länsi-Afrikan, Kenian, Etiopian, Venäjän tai Suomen lapsille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia Pelastakaa Lapset ry. Viitattu 7.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]