Icehearts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Icehearts ry
Perustettu 1996[1]
Perustaja Ilkka ja Ville Turkka
Toimiala lasten ja nuorten hyvinvointi, syrjäytymisen ehkäisy, sosiaalinen tuki, joukkueurheilu, lastensuojelu
Kotipaikka Vantaa[2]
Toiminnanjohtaja[1] Teemu Vartiamäki[1]
Puheenjohtaja Aleksandr Kanevski
Hallitus[2] (kalenterivuosi) Aleksandr Kanevski (pj), Pirta Karlsson, Sirpa Tuomi, Jukka Marttala, Nina Hyvärinen, Jouko Karjalainen, Sanna Hautala, Virva Juurikkala, Ville Ylianunti.[1]
Aiheesta muualla
[www.icehearts.fi Sivusto]

Iceheartsin tarkoituksena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä joukkueliikuntaa ja -harrastusta hyväksi käyttäen.

Icehearts ry perustettiin Vantaalla 1996. Toimintamallin ovat perustaneet Ville ja Ilkka Turkka. Perustamisesta lähtien yhdistyksen tavoitteena on ollut valtakunnallinen järjestö, jotta mahdollisimman moni lapsi saisi mahdollisuuden harrastaa ja tuntea olevansa osa yhteisöä.

Icehearts-toimintamalli on pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista tukea lapsen hyväksi nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa, jossa lapsen asioiden parissa toimivat aikuiset vaihtuvat usein. Kasvattaja tukee joukkueeseen valittuja lapsia koulussa, kotona ja vapaa-ajalla 12 vuoden ajan.

Lasten valinnassa auttavat kunkin kunnan esikoulujen ja peruskoulujen henkilöstö ja alueen sosiaalitoimi. Mukaan valitaan lapsia jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan. Joukkueen toimintaan osallistumisesta ja tuen vastaanottamisesta päättävät aina lasten vanhemmat.

Toimintamallin avulla ennaltaehkäistään osattomuutta ja syrjäytymistä sekä kohennetaan inhimillistä hyvinvointia.

Iceheartsin joukkueissa oli vuoden 2023 keväällä mukana yli 1000 lasta. Se toimii 14 paikkakunnalla ja työllistää noin 100 ihmistä. Joukkueita on mukana jalkapallossa, jääkiekossa ja salibandyssä.[3] Ajantasaisimmat tiedot löydät yhdistyksen verkkosivuilta www.icehearts.fi

Joukkueen kasvattaja tukee joukkueensa lasten koulutyötä. Kasvattaja sopii paikallisesti lasten koulutyön tuesta. Kasvattaja voi osallistua opetukseen avustavana henkilönä tai opettaa joukkueensa lapsia sovitusti yksin tai pienissä ryhmissä opettajan johdolla. Kasvattaja toimii koulussa ylimääräisenä resurssina ja tukee ja rauhoittaa toiminnallaan koko luokkaa ja koulua.

Koulupäivän jälkeen kasvattaja auttaa lapsia tekemään päivän aikana saatuja kotitehtäviä ja järjestää lapsille iltapäivätoimintaa. Iltapäivän aikana pelaajat viettävät yhdessä aikaa, liikkuvat ja harrastavat sekä tekevät retkiä kasvattajansa johdolla. Vanhemmiten Icehearts-nuoret tutustuvat kasvattajansa johdolla eri koulutuspolkuihin ja ammatteihin.

Joukkueen pelaajat valitaan mukaan portaittain 6–12-vuotiaina. Joukkueen harrastama laji valitaan yhdessä kasvattajan ja joukkueen pelaajien kesken. Lajeja voidaan kokeilla monipuolisesti alueen tarjonnan mukaan. Joukkue harjoittelee koulupäivien jälkeen. Joukkue voi osallistua normaaleihin lajiliittojen sarjoihin harrastetasolla. Harrastustoimintaan kuuluvat myös kesäleirit ja erilaiset tapahtumat, joissa opetellaan yhdessä toimimista ja arjen askareita.

Sosiaalinen tuki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvattaja auttaa lasta ja perhettä tukemalla heitä arjen kasvatuksessa ja osallistuu tarvittaessa lasta koskeviin palavereihin. Hän tekee tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen, terveystoimen ja opetustoimen kanssa. Hänen merkittävä sosiaalityön työkalunsa on joukkueurheilu ja sen mukanaan tuoma yhteisö, jota ilman erityisen tuen tarpeessa olevat lapset helposti jäävät. Kasvattaja tukee lapsia ja perheitä kokonaisvaltaisesti ja pitkäkestoisesti.

Iceheartsin toiminnasta on kirjoitettu seuraavia teoksia:

  • Mika Wickström: Lapsia liukkaalla jäällä (2014)
  • Teemu Vartiamäki & Miika Niemelä: Icehearts – koulun kyljessä (2010)
  • Ilkka Turkka & Ville Turkka: Icehearts – joukkue kasvun tukena (2008)
  1. a b c d Icehearts organisaatio Suomen Icehearts ry. Viitattu 11.10.2018.
  2. a b Suomen Icehearts ry:n säännöt Suomen Icehearts ry. Viitattu 11.10.2018.
  3. Jonna Hovi-Horkan HS: Raivoavan valmentajan mielivalta jätti ikuisen jäljen nuoreen Ville Turkkaan: Tunteesta sai alkunsa joukkue, jossa pelaa jo 700 apua tarvitsevaa nuorta Ilta-Sanomat. 14.9.2019. Viitattu 17.9.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]