Mieli (yhdistys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdistyksen toimitilat Helsingin Länsi-Pasilassa.

Mieli, yhdistysrekisterissä kirjoitusasussa MIELI Suomen Mielenterveys ry, (ent. Suomen Mielenterveysseura) on suomalainen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää mielenterveyttä ja tarjota tukea kriisitilanteissa. Mieli on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö.

Yhdistys puolustaa ihmisen oikeutta henkiseen hyvinvointiin, tukee ja kehittää vapaaehtoista kansalaistoimintaa ja uusia mielenterveystyön sisältöjä sekä tarjoaa tukea ja apua elämän kriisitilanteisiin. Se lisää mielenterveystietoutta ja mielenterveyden asiantuntijuutta, kouluttaa työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä täydentää julkisia palveluita sekä ylläpitää muun toiminnan lisäksi valtakunnallista kriisipuhelinta sekä verkkokriisikeskusta.

Mieli on Sosten jäsenjärjestö.

Toimintaa rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, ministeriöt, kunnat ja seurakunnat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkärit perustivat järjestön vuonna 1897 nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten. Järjestön tehtävä oli avustaa mielisairaaloista kotiutettavia toipilaita ja välittää mielenterveystietoa. Vuonna 1919 seuran nimeksi muutettiin Stifelsen för Psykisk Hälsa – Sielunterveysseura. Toimintaa suunnattiin entistä vahvemmin valistustyöhönselvennä. Vuonna 1939 nimeksi muutettiin Hermo- ja mielitautien vastustamisyhdistys ja vuonna 1952 Suomen Mielenterveysseura. Vuonna 1992 seura muuttui liitoksi, ja ruotsinkieliseksi nimeksi muodostui Föreningen för Mental Hälsa i Finland.[1] Vuonna 2019 Suomen Mielenterveysseuran nimeksi muutettiin MIELI Suomen Mielenterveys ry. Samalla englanninkieliseksi nimeksi muuttui MIELI Mental Health Finland ja ruotsinkieliseksi MIELI Psykisk Hälsa Finland rf. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.