Euroopan nuorten parlamentti (EYP Finland)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry
Perustettu 2001
Tyyppi Koulutuksellinen nuorisojärjestö
Päämaja Helsinki
Toiminta-alue Eurooppa
Viralliset kielet suomi, englanti
Kattojärjestö European Youth Parliament
Aiheesta muualla
www.eypfinland.org

Euroopan nuorten parlamentti (European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry) on koulutuksellinen nuorisojärjestö, joka edistää kansainvälisen European Youth Parliament:in tavoitteiden toteuttamista Suomessa. Euroopan nuorten parlamentin päätehtävä on inspiroida ja voimaannuttaa nuoria eurooppalaisia kasvamaan avoimiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi[1]. EYP Finlandin toiminta on täysin nuorten toisille nuorille järjestämää.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finland on osa kansainvälistä European Youth Parliament -verkostoa, joka toimii 40:ssa maassa[2]. EYP Finland on kansainvälisen EYP:n kansallinen komitea Suomessa. Järjestön toiminnan järjestämisestä vastaavat sen jäsenet. Yleishyödyllisenä yhdistyksenä EYP Finlandin toiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja voittoa tavoittelematonta.

EYP Finlandia johtaa sen syyskokouksen valitsema hallitus. Se hallinnoi järjestön valtakunnallista toimintaa, pitää yhteyttä sen yhteistyökumppaneihin ja kehittää järjestön toimintaa strategisesti. Vuonna 2023 yhdistyksen puheenjohtajana toimii Alexandra Salo. Yhdistyksen pääsihteerinä toimii Tuomas Karvonen[3]. EYP Finlandin toimisto sijaitsee Allianssi-talossa, Pasilassa, Helsingissä.

EYP Finlandilla on viisi paikallisjärjestöä. Paikallisjärjestöt koordinoivat EYP Finlandin toimintaa alueillaan sekä järjestävät koulutustapahtumia ja virkistystoimintaa jäsenilleen. Ne vastaavat myös kontakteista oman alueensa kouluihin tiedottamalla näille EYP Finlandin tapahtumista ja toimimalla Eurooppalainen kansalaisuutesi -hankkeen koulukiertueessa. Paikallisjärjestöt toimivat EYP Finlandin hallituksen asettamien tavoitteiden ja periaatteiden mukaan. EYP Finlandin paikallisjärjestöt ovat EYP Helsinki, EYP Tampere, EYP Turku, EYP Itä-Suomi ja EYP Pohjois-Suomi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finland perustettiin nykyisessä muodossaan rekisteröitynä yhdistyksenä vuonna 2001, joskin EYP-toimintaa on Suomessa ollut jo 1990-luvulta lähtien. EYP Finland järjestää vuosittain erilaisia jäsen-, tiedotus- ja koulutustapahtumia, tukee Eurooppa-opetusta kouluissa, harjoittaa julkaisutoimintaa, koordinoi erilaisia hankkeita ja toimii yhteistyössä kansainvälisten ja kansallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. EYP Finlandin pääasiallista toimintaa ovat sen vuosittain järjestämät alueelliset istunnot ja kansallinen istunto, joihin osallistuu yhteensä satoja delegaatteja toisen asteen oppilaitoksista ympäri Suomea. Kansallisesta istunnostaan EYP Finland valitsee delegaatteja ulkomaisiin istuntoihin. Keskiössä on suomalaisten delegaattien lähettäminen kansainvälisiin European Youth Parliament -verkoston lippulaivatapahtumiin, kansainvälisiin istuntoihin. Tämän lisäksi osallistujia valitaan myös pienempiin alueellisiin ja kansallisiin istuntoihin ulkomailla.

Vuosittain kymmeniä EYP Finlandin jäseniä osallistuu myös istuntoihin ja tapahtumiin ulkomailla "Officials" -rooleissa. "Officials" -termi kuvaa istuntoon järjestämistehtävissä osallistuvia henkilöitä, joiden tehtäviin lukeutuu istunnon käytännön järjestelyitä, akateemisia tehtäviä ja mediasisällön tuotantoa. Useat kansalliset komiteat julkaisevat kuukausittain tilastoja omista jäsenistään sosiaalisen median kanavissa, jotka osallistuvat ulkomaisiin istuntoihin. Tällä pyritään kannustamaan aktiivisia jäseniä osallistumaan tapahtumiin koko järjestön laajuisesti ympäri Eurooppaa.

EYP Finlandin tärkein kohderyhmä ovat 16–22-vuotiaat, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi yhdestä tai useasta seuraavista asioista: yhteiskunnallisista asioista, kansainvälisyydestä, eri kulttuureista, matkustamisesta, vaikuttamisesta, uusien ihmisten tapaamisesta, julkisesta esiintymisestä tai siinä kehittymisessä, väittelystä, kielistä tai kielitaitojen parantamisesta sekä järjestötoiminnasta.

Istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finlandin istunnot simuloivat Euroopan parlamentin mallia, jossa osallistujat pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista ja ilmaisemaan omia mielipiteitään ilman ulkoannettuja rooleja. Istunnot ovat vaihdellen kahdesta yhdeksään päivää kestäviä tapahtumia, jotka jakaantuvat ryhmäyttämiseen (Teambuilding), komiteatyöhön (Committee Work) ja yleisistuntoon (General Assembly). Tapahtumissa nuoret pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista eurooppalaisista kysymyksistä ja haasteista omista lähtökohdistaan, mikä tuo Euroopan unionia ja eurooppalaista kansalaisuutta lähemmäksi nuoria. Tapahtumien kieli oli englanti, ja jokaisessa tapahtumassa osallistujia on useista Euroopan maista.

Istunnot voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: kansainvälisiin istuntoihin (International Session), kansallisiin istuntoihin (National Session) ja alueellisiin istuntoihin (Regional Session).

EYP-toimintaan tullaan pääsääntöisesti mukaan osallistumalla alueelliseen istuntoon, joita järjestetään vuosittain neljä loka–marraskuussa eri puolilla Suomea. Alueelliset istunnot kestävät yhden viikonlopun ajan ja keräävät yleensä noin 100 osallistujaa. Alueellisista istunnoista EYP Finland valitsee osallistujat sen kansalliseen istuntoon, joka järjestetään vuosittain tammi-helmikuun aikana. Tästä istunnosta valitaan lopulta delegaatiot edustamaan Suomea EYP:n kansainvälisissä istunnoissa ja muissa istunnoissa ulkomailla. Kansallisen istunnon kesto on yleensä 4-5 päivää ja tapahtumaan osallistuu noin 150 henkilöä.

Kansainvälisiä istuntoja puolestaan on pääsääntöisesti kolme vuodessa, ja niitä koordinoi kansainvälinen EYP:n toimisto Saksassa. Kansainväliset istunnot kestävät yhdeksän päivää, ja istuntojen resoluutiot lähetetään Euroopan parlamentille. Kansainvälisistä istunnoista erityisiä tekee niiden oallistujakunta ja koko, sillä istunnossa tulee olla osallistujia jokaisesta jäsenmaasta. Kansainvälisessä istunnossa on noin 300 osallistujaa.

Tulevat alueelliset istunnot

 • Neljä alueellista istuntoa 2020. Istunnot tullaan järjestämään Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Tulevat kansalliset istunnot

 • Kansallinen istunto tammikuussa 2021 järjestetään Vantaalla.

Menneet kansalliset istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menneet alueelliset istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[4]:

 • 2018: 60 000 €
 • 2017: 60 000 €
 • 2016: 29 000 €
 • 2015: 12 000 €
 • 2014: 9 000 €
 • 2013: 9 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Aims and Impact European Youth Parliament. 18.10.2012. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 2. About EYP European Youth Parliament. 12.9.2011. Arkistoitu 11.4.2017. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 3. Ota yhteyttä - Yhteystietomme EYP Finland. Viitattu 10.8.2023.
 4. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Arkistoitu 24.5.2018. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]