Suomen YK-nuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen YK-nuoret
Perustettu 1967
Tyyppi kansalaisjärjestö
Päämaja Helsinki
Puheenjohtaja Nicole Onnela
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen YK-nuoret on suomalainen puoluepoliittisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. Järjestön tavoitteena on levittää tietoa Yhdistyneiden kansakuntien toiminnasta toimimalla erityisesti nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, sekä edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä ja kansojen rauhanomaista yhteistoimintaa. Suomen YK-nuoret on ainoa valtakunnallinen YK-nuorisojärjestö Suomessa. YK-nuoret tarjoaa nuorille mahdollisuuden kansalaisjärjestötoiminnan kautta kasvattaa tietämystä YK:iin liittyvistä aiheista ja laajemmin globaaleista kehityskysymyksistä sekä osallistua kansainväliseen toimintaan. Järjestö järjestää erilaisia keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia, kansainvälisiä seminaareja, kampanjoita ja yhteistyöprojekteja.

Järjestö on perustettu vuonna 1967 ja sen nykyisenä (2020) puheenjohtaja toimii Nicole Onnela.[1].

Suomen YK-nuoret on kattojärjestö, johon kuuluu kuusi jäsenjärjestöä. Näistä viisi on YK-nuorten paikallisjärjestöjä (Helsinki, Jyväskylä, Tampere, Turku ja Oulu), joiden lisäksi YK-nuorten alla toimii Suomen malli-YK-yhdistys Finnish Model United Nations Society.[2] YK-nuoret on Suomen Nuorisoalan kattojärjesto Allianssi ry:n, Kepa ry:n, Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton, Anna Lindh -säätiön, sekä Suomen YK-liiton jäsenjärjestö.

YK-nuoret Alumni on Suomen YK-nuorten alumniyhdistys, jonka tarkoitus on tukea Suomen YK-nuorten toimintaa. Jäsenistö koostuu entisistä YK-nuorista ja jäsenjärjestöjen aktiiveista. Kansallisten jäsenjärjestöjen lisäksi Suomen YK-nuoret toimii United Nations Youth Associations Network, World Federation of United Nations Associations, sekä SDSN Youth -verkostoissa.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK-nuorten varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä rekisteröity yhdistys tai luonnollinen henkilö. Kannattajajäseneksi voi liittyä sekä luonnollinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö.

YK-nuorten liittohallitus hyväksyy ja erottaa jäsenet liittokokouksen päätöksellä kahden kolmasosan enemmistöllä. Liittohallitukseen kuuluu liittohallituksen puheenjohtaja, vähintään yksi varapuheenjohtaja, sekä 6–10 varsinaista jäsentä sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Vähintään yhden liittohallituksen jäsenestä tulee olla edustettuna kustakin jäsenjärjestöstä. Liittohallituksen toimikausi kestää kalenterivuoden.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[3] 25 000 € 19 000 € 15 000 € 8 000 € 8 000 € 8 000 € 8 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hallitus 2020 (Arkistoitu – Internet Archive). YK-nuoret.
  2. YK-nuoret Suomen YK-nuoret. Viitattu 13.2.2017.
  3. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Arkistoitu 24.5.2018. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]