Aseman Lapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvä järjestö.

Järjestön tavoitteena on lasten ja nuorten terveen kasvun sekä nuorten ja aikuisten luontevan vuorovaikutuksen tukeminen. Toiminnassaan järjestö tukee lasten ja nuorten lisäksi myös heidän lähipiiriään sekä vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta siitä tulisi nuorten hyvinvointia parantava.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980–1990-luvun vaihteen Helsingissä havahduttiin niin sanottuun katulapsikysymykseen. Jopa monisatapäiset nuorten joukot kokoontuivat rautatieaseman liepeille viettämään aikaansa. Alettiin puhua aseman lapsista.

Marraskuussa 1990 perustetun Aseman Lapset -yhdistyksen tavoitteena oli tuoda nuorisotyötä ja turvallisia aikuisia sinne, missä nuoret jo olivat. Pian tavoitteeksi muodostui nuorille suunnatun kahvilan saaminen rautatieaseman läheisyyteen. Mielekästä ajanviettoa tarjoamalla tavoitteena oli vähentää ja ennaltaehkäistä nuorten päihteidenkäyttöä.

Vuosien 1992–1993 aikana nuoria kohdattiin liikkuvalla nuorisotyöllä muun muassa Jeeppi-kahvilan avulla. Takakontista tarjottava termarikahvi oli hyvä tapa saada kontakti nuoriin. Samoihin aikoihin perustettiin Citari-lehti toimimaan yhdistyksen pää-äänenkannattajana ja varainhankinnan välineenä. Myöhemmin Asemanlapset-nimiseksi muuttuneessa lehdessä otettiin räväkästikin kantaa ajan ilmiöihin ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

Vajaa neljä vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen avattiin ensimmäinen nuorille tarkoitettu kahvila yliopiston viereen Helsingin Kluuviin. Walkers-yökahvila saavutti nopeasti valtavan suosion. Huomattava innovaatio oli vapaaehtoistyöntekijöiden nostaminen toiminnan keskiöön. Toiminta levisi nopeasti eri puolille Suomea. Parhaimmillaan uusia Walkerseja perustettiin vuoden aikana peräti kahdeksan.

2000-luvun puolivälissä Kansanterveyslaitos[2] alkoi edistää lasten mielenhyvinvointia tukevan työmuodon tuomista Suomeen. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Aseman Lapset ja kokeiltavaksi työmuodoksi australialainen, WHO:n suosittelema Friends-ohjelma. Sittemmin Walkers- ja Friends-toiminnan rinnalle on syntynyt uusia toimintamuotoja havaitun tarpeen mukaan.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön luonteeseen kuuluu nopea reagoiminen nuorten elämässä tapahtuviin muutoksiin. Toiminnassa luodaan aktiivisesti kumppanuuksia monenlaisten, joskus yllättävienkin yhteistyötahojen kanssa.

Toiminnassa yhtenä lähtökohtana on, että esimerkiksi päihteet, väkivaltaisuus tai muu rikoksilla oirehdinta ovat oireita, joihin aikuisten on tärkeä tarttua.

Walkers-toiminnassa nuorille tarjotaan turvallisia kohtaamispaikkoja, joissa vapaaehtoiset aikuiset antavat aikaansa ja läsnäoloaan ammattilaisten rinnalla. Kiinteiden kahviloiden lisäksi pääkaupunkiseudun lähiöissä toimii bussista nuorten kohtaamispaikaksi muutettu Walkers-bussi sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolella neljä matkailuautoista kohtaamispaikoiksi muunnettua Walkers-autoa.

Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille Walkerseille, joita on kahdeksalla paikkakunnalla (2020). Järjestö myös ylläpitää Walkers-taloa Helsingissä ja Walkers-bussia pääkaupunkiseudulla. Muiden Walkersien sekä Walkers-autojen käytännön toiminnasta vastaa paikallinen taustayhteisö kuten kunta, seurakunta tai kolmannen sektorin toimija.

Mielen hyvinvointia tukevassa Friends-ohjelmalla vahvistetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Ohjelmaa voidaan hyödyntää muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja terveydenhuollossa ryhmä- ja yksilötyössä. Ohjelman avulla opitaan tunnistamaan ja käsittelemään tunteita sekä käyttämään myönteisiä ajattelumalleja. Järjestö tarjoaa koulutusta ohjelman hyödyntämiseen.

Alaikäisten sovitteluun erikoistuneen katusovittelutoiminnan, kiusaamisen vastaisen K-0 -työn ja nuorten rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävän Pasila-hankkeen avulla pureudutaan pitkään jatkuneiden ja vaativien tilanteiden ratkaisemiseen yhteistyössä eri kumppaneiden kuten poliisin, sovittelutoiminnan ja koulun kanssa.

Lisäksi järjestön toimintamuotoja ovat nuorten turvallista ajanviettoa julkisissa tiloissa tukeva löytävä nuorisotyö, seksuaaliterveyden, itsetuntemuksen ja seurustelun pelisääntöjen vahvistamiseen keskittyvä Tyttötyö, hankalassa työmarkkina-asemassa tai muun syrjäytymisuhan alla olevien nuorten tukemiseen pureutuva 3T-hanke sekä toisen asteen opintopolkujen sujuvuutta tukeva Takku-hanke.

Vapaaehtoistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walkers-toiminnassa toimii koulutettuja vapaaehtoisia aikuisia ammattilaisten rinnalla. Yksinkertaisuudessaan vapaaehtoiset kohtaavat, kuuntelevat ja ovat nuorten arjessa läsnä. Vapaaehtoistyötä saa tehdä omien aikataulujen ja elämäntilanteen mukaan. Tutustu tarkemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aseman Lapset ry Aseman Lapset ry. Viitattu 14.4.2020.
  2. Kansanterveyslaitos ja Stakes yhdistyivät 1. tammikuuta 2009 Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseksi