Aseman Lapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhdistyksestä. Elokuvasta ja kirjasta kertoo artikkeli Aseman lapset.

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvä järjestö.

Järjestön tavoitteena on lasten ja nuorten terveen kasvun sekä nuorten ja aikuisten luontevan vuorovaikutuksen tukeminen. Toiminnassaan järjestö tukee lasten ja nuorten lisäksi myös heidän lähipiiriään sekä vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta siitä tulisi nuorten hyvinvointia parantava.[1]

Aseman Lapset on SOSTEn jäsenjärjestö.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980–1990-luvun vaihteen Helsingissä havahduttiin niin sanottuun katulapsikysymykseen. Jopa monisatapäiset nuorten joukot kokoontuivat Helsingin päärautatieaseman liepeille viettämään aikaansa. Alettiin puhua aseman lapsista.

Marraskuussa 1990 perustetun Aseman Lapset -yhdistyksen tavoitteena oli tuoda nuorisotyötä ja turvallisia aikuisia sinne, missä nuoret jo olivat. Pian tavoitteeksi muodostui nuorille suunnatun kahvilan saaminen rautatieaseman läheisyyteen. Mielekästä ajanviettoa tarjoamalla tavoitteena oli vähentää ja ennaltaehkäistä nuorten päihteidenkäyttöä.

Vuosien 1992–1993 aikana nuoria kohdattiin liikkuvalla nuorisotyöllä muun muassa Jeeppi-kahvilan avulla. Takakontista tarjottava termarikahvi oli hyvä tapa saada kontakti nuoriin. Samoihin aikoihin perustettiin Citari-lehti toimimaan yhdistyksen pää-äänenkannattajana ja varainhankinnan välineenä. Myöhemmin Asemanlapset-nimiseksi muuttuneessa lehdessä otettiin räväkästikin kantaa ajan ilmiöihin ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

Vajaa neljä vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen avattiin ensimmäinen nuorille tarkoitettu kahvila yliopiston viereen Helsingin Kluuviin. Walkers-yökahvila saavutti nopeasti valtavan suosion. Huomattava innovaatio oli vapaaehtoistyöntekijöiden nostaminen toiminnan keskiöön. Toiminta levisi nopeasti eri puolille Suomea. Parhaimmillaan uusia Walkerseja perustettiin vuoden aikana peräti kahdeksan.

2000-luvun puolivälissä Kansanterveyslaitos[2] alkoi edistää lasten mielenhyvinvointia tukevan työmuodon tuomista Suomeen. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Aseman Lapset ja kokeiltavaksi työmuodoksi australialainen, WHO:n suosittelema Friends-ohjelma. Sittemmin Walkers- ja Friends-toiminnan rinnalle on syntynyt uusia toimintamuotoja havaitun tarpeen mukaan.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön luonteeseen kuuluu nopea reagoiminen nuorten elämässä tapahtuviin muutoksiin. Toiminnassa luodaan aktiivisesti kumppanuuksia monenlaisten, joskus yllättävienkin yhteistyötahojen kanssa.

Toiminnassa yhtenä lähtökohtana on, että esimerkiksi päihteet, väkivaltaisuus tai muu rikoksilla oirehdinta ovat oireita, joihin aikuisten on tärkeä tarttua.

Walkers-toiminnassa nuorille tarjotaan turvallisia kohtaamispaikkoja, joissa vapaaehtoiset aikuiset antavat aikaansa ja läsnäoloaan ammattilaisten rinnalla. Kiinteiden kahviloiden lisäksi pääkaupunkiseudun lähiöissä toimii bussista nuorten kohtaamispaikaksi muutettu Walkers-bussi sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolella viisi matkailuautoista kohtaamispaikoiksi muunnettua Walkers-autoa.

Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille Walkerseille, joita on kahdeksalla paikkakunnalla. Kevään 2021 aikana toimintansa starttaa kolme uutta Walkers-paikkakuntaa: Kuopio, Lahti ja Savonlinna. Järjestö myös ylläpitää Walkers-taloa Helsingissä ja Walkers-bussia pääkaupunkiseudulla. Muiden Walkersien sekä Walkers-autojen käytännön toiminnasta vastaa paikallinen taustayhteisö kuten kunta, seurakunta tai kolmannen sektorin toimija.

Mielen hyvinvointia tukevassa Friends-ohjelmalla vahvistetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Ohjelmaa voidaan hyödyntää muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja terveydenhuollossa ryhmä- ja yksilötyössä. Ohjelman avulla opitaan tunnistamaan ja käsittelemään tunteita sekä käyttämään myönteisiä ajattelumalleja. Järjestö tarjoaa koulutusta ohjelman hyödyntämiseen.

Alaikäisten sovitteluun erikoistuneen katusovittelutoiminnan, kiusaamisen vastaisen K-0 -työn ja nuorten rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävän Pasila-hankkeen avulla pureudutaan pitkään jatkuneiden ja vaativien tilanteiden ratkaisemiseen yhteistyössä eri kumppaneiden kuten poliisin, sovittelutoiminnan ja koulun kanssa. Vuonna 2021 käynnistyi tutkimushanke Palveluiden pirunpolskasta nuorten nuotteihin. Hankkeessa tutkitaan laajan asiantuntijaryhmän kanssa nykyisten palvelujen tilaa ja etsitään ratkaisuja siihen, miten palvelurakenteita tulisi kehittää, jotta ne vastaisivat paremmin rikoksilla oireilevien nuorten tarpeisiin.

Nuorten turvallista ajanviettoa julkisissa tiloissa tuetaan löytävällä nuorisotyöllä, jossa keskiössä on nuorten pariin jalkautuva työ sekä sektorirajat ylittävä yhteistyö. Vuonna 2021 Nexus-hankkeessa jatketaan vuosina 2018–2020 toteutetussa 3T-hankkeessa aloitettua kehittämistyötä putoamisvaarassa oleville nuorille suunnattujen ohjaus- ja tukipalveluiden tehostamiseksi.

Vapaaehtoistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walkers-toiminnassa toimii ammattilaisten rinnalla koulutettuja vapaaehtoisia aikuisia, jotka toimivat omien aikataulujensa ja elämäntilanteidensa mukaan. He kohtaavat ja kuuntelevat nuoria ja ovat näiden arjessa läsnä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aseman Lapset ry Aseman Lapset ry. Arkistoitu 11.12.2019. Viitattu 14.4.2020.
  2. Kansanterveyslaitos ja Stakes yhdistyivät 1. tammikuuta 2009 Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseksi