Suomen Hippos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Hippos ry on valtakunnallinen hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö, joka perustettiin Suomen Ravirenkaan ja Hevostalouden keskusliiton yhdistyttyä vuonna 1973. [1] Järjestöön kuuluu yhteensä 128 alajärjestöä, joita ovat muun muassa paikalliset hevosjalostusliitot ja muut alan yhdistykset.[2] Suomen Hippoksen puheenjohtajana on vuodesta 2008 lähtien toiminut kansanedustaja Mika Lintilä.

Hippoksen toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Hippoksen tärkeimmät tehtävät ovat Suomessa kasvatettavien hevosrotujen rekisteröinti ja kantakirjaaminen sekä maan ravikilpailutoiminnan johtaminen ja valvominen.[2] Ravikilpailuja järjestetään 43 raviradalla ja niitä käydään jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta vuoden jokaisena päivänä. Yhteensä Suomessa järjestetään vuosittain lähes 600 ravikilpailua. Niiden totopeliä hoitaa Veikkaus (vuoden 2016 loppuun asti Suomen Hippoksen tytäryhtiö Fintoto), joka omistaa myös ravikilpailuja näyttävän TotoTV:n.

Suomen Hippos harjoittaa lisäksi koulutus- ja julkaisutoimintaa.[2] Tytäryhtiö Suomen Hevourheilulehti Oy julkaisee kaksi kertaa viikossa ilmestyvää Hevosurheilu-lehteä sekä viikoittaista Toto-nimistä lehteä, joka sisältää kaikkien Suomessa järjestettävien totoravien lähtölistat. Lisäksi Hippoksen julkaisutoiminta käsittää hevostalouteen ja -urheiluun liittyvää kirjallisuutta.

Vuonna 2007 keskeiset hevosalan toimijat perustivat Ypäjällä valtakunnallisen hevosalan osaamiskeskuksen, jolle annettiin nimeksi Hippolis. Hippoksen lisäksi perustajiin kuuluivat muun muassa Suomen Ratsastajainliitto, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.[3]

Televisiokanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2013 Valtioneuvosto myönsi Suomen Hippokselle televisiotoimiluvan hevos- ja muuhun eläinurheiluun keskittyvään televisiokanavaan. Kaikissa antennitalouksissa näkyvän kanavan on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2014.[4][5]

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oijala, Ilkka: Jalostus ja kasvatus Hippos Magazine. 2.2007. Viitattu 17. huhtikuuta 2011.
  2. a b c Suomen Hippos Viitattu 12. marraskuuta.
  3. Hippolis, Hevosalan osaamiskeskus -yhdistys perustettu Ypäjällä Viitattu 17. huhtikuuta 2011.
  4. Hippos sai televisiotoimiluvan 11.4.2013. Kauppalehti. Viitattu 13.4.2013.
  5. Hevosurheilua esittelevä TV-kanava aloittaa 2014 11.4.2013. Hevosurheilu. Viitattu 13.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.