Suomen Kyykkäliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen kyykkäliitto on kyykän kattojärjestö Suomessa. Kyykkäurheilun kansallinen johto on Suomen Kyykkäliitolla, joka johtaa ja valvoo kyykkäurheilua ja kilpailusääntöjen noudattamista. [1] Kansainvälisessä toiminnassa liitto on mukana kansainvälisen kyykkäliiton (International Federation of Gorodki Sport) päätöksenteossa ja liiton alaisuudessa osallistutaan ulkomailla järjestettäviin kilpailutapahtumiin. Tärkeimmät ulkomailla pelattavat turnaukset ovat MM-kilpailut, avoimet Pohjoismaiden mestaruuskilpailut sekä Venäjällä pelattavat Pietarin mestaruuskilpailut.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1964 Karjalan Sivistysseura ja Karjalan Liitto muodostivat yhteistyöelimen, Karjalaisen Kyykkävaltuuskunnan, jonka tehtävänä oli kyykkätoiminnan valvonta, sen kehittäminen ja sääntöjen laatiminen, sekä karjalaseurojen välisten mestaruuskilpailujen järjestäminen ja pelituomarien koulutus.[2][3]

Vuonna 1981 aloitettiin neuvottelut erillisen kyykkäliiton perustamisesta. Karjalainen Kyykkäliitto rekisteröitiin 17.10.1986. Karjalainen Kyykkäliitto ry:n nimi muutettiin Suomen Kyykkäliitto ry:ksi Kuopiossa 19.6.1993.

Suomen Kyykkäliiton nykyinen hallituksen[4] puheenjohtajana toimii Imatran Kyykkää edustava Jyrki Juvonen. Vuoteen 2012 saakka puheenjohtajana toimi entinen 3 000 metrin estejuoksun maailmanennätysmies Pentti Karvonen.

Kilpailutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kyykkäliiton alaiset seurat[5] järjestävät läpi vuoden valtakunnallisia kilpailuja (nykyisin n. 20–30 vuodessa), piirinmestaruuskilpailuja sekä seurojen sisäisiä kilpailuja. Kyykässä järjestetään Suomenmestaruuskilpailuita miesten joukkuekilpailussa ja naisten parikilpailussa (Karjalan Liiton järjestämien Karjalan kesäjuhlien yhteydessä), henkilökohtaisessa kyykän viisiottelussa, miesten ja miesveteraanien parikilpailussa sekä kyykän henkilökohtaisessa pelissä (miehet, naiset, veteraanit ja juniorit). Näiden lisäksi pelataan hallimestaruuksista talvikaudella miesten joukkuepelissä, naisten paripelissä sekä henkilökohtaisessa pelissä.

Suomenmestaruuksien lisäksi kilpaillaan henkilökohtaisista CUP-mestaruuksista (miehet, naiset ja miesveteraanit) sekä miesten joukkuekilpailun ja naisten parikilpailun CUP-mestaruuksista. Suomen Kyykkäliitto valitsee kauden suoritusten perusteella vuoden pelaajat sarjoissa miehet, naiset ja miesveteraanit.

SM- ja CUP-kilpailujen lisäksi mestaruuskilpailuksi luokitellaan myös UKK-kilpailu. UKK-kilpailu oli pitkän aikaa piirinmestarijoukkueiden välinen mestaruuskilpailu. Presidentti Urho Kekkonen lahjoitti 28.12.1968 Karjalan Sivistysseuralle leijonavaakunalla varustetun hopeapikarin käytettäväksi kyykkäkilpailun kiertopalkintona. UKK-kiertopalkinto on SM-joukkuekiertopalkinnon ja Imatran Impi-kiertopalkinnon tavoin ikuisesti kiertävä. Nykyisin UKK-kilpailu järjestetään henkilökohtaisen SM-kilpailun yhteydessä.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kyykkäliitto on saanut vuosina 2018–2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta liikuntaa edistävien järjestöjen toimintaan yhteensä noin 37 000 euroa. Vuosittainen tuki on ollut vuodesta 2021 lähtien 10 000 euroa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kyykkäurheilun Sääntökirja, Suomen Kyykkäliitto ry., 2005, s. 1.
  2. http://www.kyykkaliitto.fi/historia
  3. Kyykkäurheilun sääntökirja, Suomen Kyykkäliitto ry., 2005, s. 31-33.
  4. http://www.kyykkaliitto.fi/yhteystiedot
  5. http://www.kyykkaliitto.fi/jasenseurat
  6. Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustus Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 29.11.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]