Suomen Biljardiliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Biljardiliitto ry on perustettu toukokuussa 1973. Liitto on Suomen Liikunnan ja Urheilun alainen yhdistys. Virallisia liiton alaisia pelimuotoja ovat snooker, kaisa, pool, kara ja pyramidi. Kaikissa viidessä lajissa on myös valtakunnallista kilpailutoimintaa ympäri Suomen joiden myötä turnauksia ja tapahtumia on pitkälti toista sataa erilaista vuoden aikana. Suomen Biljardiliittoon kuuluu lähes 100 jäsenseuraa ympäri suomen. Hallituksen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2004 lähtien Ahto Alander.

Suomen Biljardiliiton toiminnanjohtajana toimii Markku Ryytty.

Lajit ja sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa viidessä lajissa pelataan myös SM-kilpailut ja useissa eri sarjoissa ja lajeissa eli kaiken kaikkiaan biljardissa pelataan eri Suomenmestaruuksista useissa kymmenissä eri turnauksissa vuosittain.

Snooker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurosportilla hyvin TV-näkyvyyttä 2000-luvulla lisännyt Snooker on Suomen toiseksi suosituin lajimuoto ja turnauksia järjestetään ympäri Suomen sekä todella laadukkaassa Mestaruussarjassa, että myös koko kansalle tarkoitetussa 1-divisioonan sarjassa. Suomessa Snookerissa aloitettiin kilpailemaan 1980-luvulla. Snookerin lajipäällikkönä toimii Sami Hovi.

Kaisa - Suomen biljardin "kuningaslaji"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosin pelkästään Suomessa pelattava biljardimuoto on Suomen perinteisin biljardimuoto ja sitä on harrastettu jo useita kymmeniä vuosia Suomessa ennen SBIL:n syntymää. Laji on edelleen Suomessa suosittua ja Suomen Biljardiliiton alaisia turnauksia järjestetään 20-30 vuosittain. Eri sarjoja on pääsarjan lisäksi Seniorit ja Juniorit. Kaisan suosiota on lisännyt myös turnauksen maailmanmestaruusturnaukset Kotkassa vuosina 2010 ja 2013. Kaisan lajipäällikkönä toimii Tuomas Komi.

Pool: 8-pallo, 9-pallo, 10-pallo, 14-1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen suosituin biljardimuoto on ylivoimaisesti Poolbiljardi jossa pelataan myös monissa eri sarjoissa. Suomen kovatasoisin sarja on Poolin Mestaruussarja. Näiden lisäksi on alemmat kaikille tarkoitetut 1-divisioona ja 2-divisioona. Edellä mainittujen yleisten sarjojen lisäksi pelataan myös Naisten, Senioreiden ja Junioreiden turnauksia lähes kuukausittain. Poolia on pelattu Suomessa aktiivisesti aina 1980-90 luvun vaihteesta lähtien.

Poolin lajipäällikön edustajana toimii Joni Ahola ja nuorten vastaavana toimii Sami Karttunen.

Kara - 3-vallin karabiljardi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa pussitonta karabiljardia aloitettiin pelaamaan aivan tosissaan jo 1980-luvun alussa, mutta toiminta kuihtui jo muutamassa vuodessa. Nyt 2000-luvulla toiminta on herännyt jälleen henkiin ja myös kilpailut ovat lisääntyneet. Pääosin karaa pelataan tällä hetkellä Turussa ja pääkaupunkiseudulla Espoossa.Karan lajipäällikkönä toimii Toni Hannula.

Pyramidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjällä äärimmäisen suosittu Pyramidibiljardi aloitti kilpailutoiminnan Suomessa vuonna 2007 ja turnauksia pelataan useita vuoden aikana kolmessa eri lajimuodossa; The Free Pyramid (Amerikanka), The Dynamic Pyramid (Nevskaja) ja The Combined Pyramid (Moskovskaja). Peli on erittäin suosittua varsinkin Kotkassa ja Oulussa sekä pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Espoossa. Pyramidin lajipäällikkönä toimii Petri Pohjola

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2019 2018 2017
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus 75 000 € 75 000 €[1] 75 000 €[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustus 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Viitattu 23.5.2018.