Suomen Biljardiliitto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Biljardiliitto ry on perustettu toukokuussa 1973. Liitto on Suomen Liikunnan ja Urheilun alainen yhdistys. Virallisia liiton alaisia pelimuotoja ovat snooker, kaisa, pool, kara ja pyramidi. Kaikissa viidessä lajissa on myös valtakunnallista kilpailutoimintaa ympäri Suomen joiden myötä turnauksia ja tapahtumia on pitkälti toista sataa erilaista vuoden aikana. Suomen Biljardiliittoon kuuluu lähes 100 jäsenseuraa ympäri suomen. Hallituksen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2004 lähtien Ahto Alander.

Tutustu tarkemmin Suomen Biljardiliittoon osoitteessa: http://www.sbil.fi

Suomen Biljardiliiton toiminnanjohtajana toimii Markku Ryytty (markku.ryytty@sbil.fi)

Lajit ja sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snooker: Mestaruussarja ja 1-divisioona

- Eurosportilla hyvin TV-näkyvyyttä 2000-luvulla lisännyt Snooker on Suomen toiseksi suosituin lajimuoto ja turnauksia järjestetään ympäri Suomen sekä todella laadukkaassa Mestaruussarjassa, että myös koko kansalle tarkoitetussa 1-divisioonan sarjassa. Suomessa Snookerissa aloitettiin kilpailemaan 1980-luvulla.

- Snookerin omat sivut: http://snooker.sbil.fi/

- Snookerin lajipäällikkönä toimii Sami Hovi (hovisami@gmail.com)

Kaisa: Legendaarinen Suomen biljardin "kuningaslaji"

- Pääosin pelkästään Suomessa pelattava biljardimuoto on Suomen perinteisin biljardimuoto ja sitä on harrastettu jo useita kymmeniä vuosia Suomessa ennen SBIL:n syntymää. Laji on edelleen Suomessa suosittua ja Suomen Biljardiliiton alaisia turnauksia järjestetään 20-30 vuosittain. Eri sarjoja on pääsarjan lisäksi Seniorit ja Juniorit. Kaisan suosiota on lisännyt myös turnauksen maailmanmestaruusturnaukset Kotkassa vuosina 2010 ja 2013.

- Kaisan omat sivut: http://kaisa.sbil.fi/

- Kaisan lajipäällikkönä toimii Tuomas Komi (tuomas.komi@gmail.com)

Pool: 8-pallo, 9-pallo, 10-pallo, 14-1

- Suomen suosituin biljardimuoto on ylivoimaisesti Poolbiljardi jossa pelataan myös monissa eri sarjoissa. Suomen kovatasoisin sarja on Poolin Mestaruussarja. Näiden lisäksi on alemmat kaikille tarkoitetut 1-divisioona ja 2-divisioona. Edellä mainittujen yleisten sarjojen lisäksi pelataan myös Naisten, Senioreiden ja Junioreiden turnauksia lähes kuukausittain. Poolia on pelattu Suomessa aktiivisesti aina 1980-90 luvun vaihteesta lähtien.

- Poolin omat sivut: http://pool.sbil.fi

- Poolin lajipäällikön edustajana toimii Joni Ahola (joni.ahola@gmail.com)

- Poolin nuorten vastaavana toimii Sami Karttunen (sami.lappland@gmail.com)

Kara: 3-vallin karabiljardi

- Suomessa pussitonta karabiljardia aloitettiin pelaamaan aivan tosissaan jo 1980-luvun alussa, mutta toiminta kuihtui jo muutamassa vuodessa. Nyt 2000-luvulla toiminta on herännyt jälleen henkiin ja myös kilpailut ovat lisääntyneet. Pääosin karaa pelataan tällä hetkellä Turussa ja pääkaupunkiseudulla Espoossa.

- Karan omat sivut: http://kara.sbil.fi

- Karan lajipäällikkönä toimii Toni Hannula (toni.hannula@hotmail.com)

Pyramidi: The Russian Billiard

- Venäjällä äärimmäisen suosittu Pyramidibiljardi aloitti kilpailutoiminnan Suomessa vuonna 2007 ja turnauksia pelataan useita vuoden aikana kolmessa eri lajimuodossa; The Free Pyramid (Amerikanka), The Dynamic Pyramid (Nevskaja) ja The Combined Pyramid (Moskovskaja). Peli on erittäin suosittua varsinkin Kotkassa ja Oulussa sekä pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Espoossa.

- Pyramidin omat sivut: http://pyramidi.sbil.fi

- Pyramidin lajipäällikkönä toimii Petri Pohjola (petripohjola78@gmail.com)

Kaikissa viidessä lajissa pelataan myös SM-kilpailut ja useissa eri sarjoissa ja lajeissa eli kaikenkaikkiaan biljardissa pelataan eri Suomenmestaruuksista useissa kymmenissä eri turnauksissa vuosittain.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]