Suomen Liikunta ja Urheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SLU:n logo.

Suomen Liikunta ja Urheilu ry[1] (lyhenne SLU[2]) oli vuosina 1993–2012 toiminut suomalaisten liikuntajärjestöjen katto- ja palvelujärjestö.[3] SLU muodostui urheilun ja liikunnan järjestörakenteen uudistuksen seurauksena. Rakennemuutoksessa SVUL (Suomen Valtakunnan Urheiluliitto) lakkautettiin ja TUL (Työväen Urheiluliitto), Suomen Palloliitto ja CIF (Centralidrottsförbundet) menettivät keskusjärjestöaseman.

SLU, Nuori Suomi ja Suomen Kuntoliikuntaliitto päättivät vuosikokouksissaan kesäkuussa 2012 uuden järjestön perustamisesta, toimintojen siirtämisestä uuteen järjestöön ja vanhojen järjestöjen yhdistystoiminnan lakkauttamisesta.[4] Toiminnot ja henkilökunta siirtyivät uuteen järjestöön, Valoon vuoden 2013 alussa ja sen lakattua edelleen Olympiakomiteaan 1.1.2017.

SLU-yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SLU:n yli 130 jäsenjärjestössä oli jäseninä yli 1,1 miljoonaa suomalaista. Yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa SLU muodosti SLU-yhteisön.

SLU:ssa työskenteli hieman yli 50 ihmistä. SLU:n henkilöstön osaaminen liittyi liikunta- ja urheilupolitiikkaan, seurojen ja jäsenjärjestöjen tuntemukseen ja tarpeisiin sekä verkostotyöhön.

SLU:n jäsenjärjestöinä[5] olivat muun muassa 76 lajiliittoa, 15 SLU-aluetta, neljä erityisryhmien liikuntajärjestöä sekä valtakunnallisia liikuntajärjestöjä (Työväen Urheiluliitto TUL, kahdeksan ruotsinkielistä järjestöä, neljä koululais- ja opiskelijajärjestöä, kaksi kuntoliikuntajärjestöä, Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea ja Nuori Suomi) sekä 17 tukijäsenjärjestöä.

SLU:n puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SLU:n toiminnanjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reilu Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reilu Peli oli kaikkien SLU-yhteisön jäsenten yhteinen näkemys, jonka todelliseen tavoittelemiseen jäsenjärjestöt olivat sitoutuneet. Reilua Peliä päivitettiin syksyllä 2010, jolloin SLU ry hyväksyi syyskokouksessaan Reilun Pelin uudet ihanteet ja tavoitteet, jotka ovat seuraavat:

  1. Lähtökohdat (mm. toisen ihmisen ja elämän kunnioitus)
  2. Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun
  3. Vastuu kasvatuksesta
  4. Terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen
  5. Luonnon kunnioittaminen ja kestävään kehitykseen pyrkiminen
  6. Avoimuus, demokraattisuus ja oikeudenmukaisuus

[6]

Liikunnan ja Urheilun Maailma -verkkolehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Liikunta ja Urheilu julkaisi Liikunnan ja Urheilun Maailma -nimistä verkkolehteä, jonka artikkelit käsittelivät liikuntakulttuuria ja -politiikkaa. LUM ilmestyi joka toinen viikko lukuun ottamatta kesäkautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Liikunta ja Urheilu ry Yhdistysnetti. 29.10.2016. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 31.1.2016.
  2. Lyhenneluettelo 20.12.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 26.1.2014.
  3. Suomen Liikunta ja Urheilu ry (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Purkautumisilmoitus Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ruotsiksi Finlands Idrott rf, Yhdistysnetti - Ilmoituksen vaihetiedot, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus
  5. SLU:n jäsenjärjestöt (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Reilu Peli slu.fi. 2004. Viitattu 24.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Historia puuttuu