Snooker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snooker-pelaaja

Snooker on yksi biljardin muodoista. Pelissä yritetään keppiä käyttäen lyödä valkoisella pallolla muita palloja (15 punaista ja kuusi muunväristä: keltainen, vihreä, ruskea, sininen, vaaleanpunainen ja musta) pöydän kulmissa ja pitkien sivujen keskellä oleviin pusseihin. Myös kymmenen ja kuuden punaisen pallon käyttö on mahdollista. Pisteitä pelissä jaetaan pussitetuista palloista, joista kullakin on oma pistearvo pallon väristä riippuen. Erän voittaa enemmän pisteitä kerännyt pelaaja. Snooker-ottelu koostuu ennalta sovitusta määrästä eriä.[1]

Peli on erityisen suosittu useissa englanninkielisissä maissa (Iso-Britannia, Irlanti, Kanada, Australia). Lisäksi viime aikona peli on lisännyt suosiotaan useissa Kaakkois-Aasian maissa, kuten Thaimaassa, Hongkongissa ja Kiinassa.lähde?

Suomessa snooker ei ole aiemmin ollut yhtä suosittua kuin muut biljardin muodot, mutta Eurosport-kanavan tehtyä peliä tunnetuksi se on vähitellen kasvattanut suosiotaan. Ammattilaisten turnauspelejä selostetaan Eurosportilla suomeksi, ja pääasiassa selostajina toimivat Aki Kauppinen ja Ville Pasanen. Lajin kasvua kuitenkin rajoittaa snooker-pöytien vähäinen määrä suomalaisilla biljardisaleilla.lähde?

Snooker eriytyi omaksi pelikseen biljardista 1800-luvun loppupuolella. Yleisimmän tarinan mukaan pelin kehittivät brittiläiset upseerit, jotka palvelivat Intiassa. Intiasta peli tuotiin emämaahan 1880-luvun loppupuolella. Tarkkaa ja varmaa tietoa ei ole, mutta yleisesti snookerin katsotaan syntyneen vuonna 1875 eversti Sir Neville Chamberlainin kehittelemänä. Lajin nimen sanotaan tulleen kadettikoulun ensimmäisen vuoden kokelaista, joita kutsuttiin snookereiksi. Lajin ensimmäiset viralliset säännöt kirjoitettiin Ootacamundissa vuonna 1882. Vaikka peli yleistyi Britteinsaarilla ja muualla maailmassa armeijan liikkuessa, biljardin tuolloinen kattojärjestö The Billiards Association hyväksyi lajin vasta vuonna 1900. Lajin ensimmäiset mestaruuskilpailut järjestettiin vuonna 1916.lähde?

Ammattilaistuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin 1930-luvun aikana lajia teki maailmalla tunnetummaksi Joe Davis, joka muun muassa järjesti ensimmäiset ammattilaisten maailmanmestaruuskilpailut, jotka hän itse voitti 15 kertaa. Ensimmäinen maailmanmestaruusvuosi oli 1927 [2].

Moderni snooker

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen ranking-pistejärjestelmä otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1976, jolloin hallitseva maailmanmestari Ray Dracula Reardon oli sijoitettu ykköspelaajaksi [3]. Reardon oli 1970-luvun menestynein pelaaja ja voitti maailmanmestaruuden yhteensä kuusi kertaa. Tätä seuranneilla kahdella vuosikymmenellä hallitsi myös yksi pelaaja voittaen huomattavan suuren osan maailmanmestaruuksista ja muista turnauksista, koska 1980-luvulla englantilainen Steve Davis saavutti kuusi maailmanmestaruutta. Tämän lisäksi hän on urallaan saavuttanut 28 ammattilaisten pääkiertueen turnausvoittoa. 1990-luvulla Davisin jälkeen lajia dominoi selkeästi skotlantilainen Stephen Hendry, joka voitti seitsemän kertaa maailmanmestaruuden sekä on urallaan voittanut yhteensä 35 kertaa pääkiertueen turnauksen. Hendry on toistaiseksi kaikkien aikojen menestynein pelaaja. 2000-luvulla nousi esiin kolme uudemman sukupolven lahjakasta haastajaa Ronnie O'Sullivan, John Higgins sekä Mark Williams, jotka voittivat tällä vuosikymmenellä yhteensä 7 kertaa maailmanmestaruuden [4] [5]. Suomesta on vain yksi pelaaja, Robin Hull, päässyt pelaamaan ammattilaisten pääkiertueella.lähde?

Vuonna 2010 lajin kattojärjestön World Snooker Associationin johtoon nimettiin Barry Hearn, joka on aktiivisesti ottanut tehtäväkseen kehittää lajia yleisöystävällisempään suuntaan ja pyrkii laajentamaan snookerin suosiota maailmanlaajuisesti [6].

Pääartikkeli: Snooker-pelin kulku

Snookeria pelataan suorakaiteen muotoisella, veralla päällystetyllä pöydällä, jonka sisämitat ovat 6 × 12 jalkaa (noin 1,83 m × 3,66 m). Pöydässä on kuusi pussia, yksi kussakin kulmassa ja kaksi pöydän pitkien sivujen keskellä. Pöydälle asetetaan 15 punaista palloa ja kuusi värillistä palloa kukin erikseen määrättyyn paikkaansa.lähde?

Punaisia palloja ja väripalloja pussitetaan vuorotellen (punainen pussitetaan ensimmäisenä), kunnes punaisia palloja ei ole enää jäljellä, jolloin väripallot pussitetaan arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Pussitettuaan väripallon pelaajan tulee jälleen osua punaiseen palloon seuraavalla lyönnillään. Kun punaiset pallot ovat kaikki pussitettuna, pelaaja saa ensin pussittaa haluamansa väripallon ja sitten osuttava pöydän matala-arvoisimpaan palloon. Pelaajan lyöntivuoro päättyy kun hän ei pussita palloa tai tekee virheen. Pelaajan yhden lyöntivuoron aikana saamasta pistemäärästä käytetään nimitystä breikki (engl. break). Jos pelaaja pussittaa samalla lyöntivuorolla kaikki 15 punaista palloa, jokaisen punaisen jälkeen mustan pallon ja lopuksi kaikki väripallot, on kyseessä arvostettu 147 pisteen maksimibreikki. [7]

Pallojen pistearvot:

 • Punainen: 1
 • Keltainen: 2
 • Vihreä: 3
 • Ruskea: 4
 • Sininen: 5
 • Vaaleanpunainen: 6
 • Musta: 7

Ammattilaisturnaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattilaiskausi alkaa vuosittain syksyisin ja päättyy seuraavan vuoden keväällä maailmanmestaruusturnaukseen. Kausi koostuu ranking- ja kutsuturnauksista. Maailmanlistan 16 ensimmäisellä pelaajalla on automaattisesti osallistumisoikeus ranking-turnauksiin. Joissakin turnauksissa ensimmäiset 32 pelaajaa saavat paikat turnauksessa. Loput pelaajat turnauksiin valitaan karsintaturnauksen kautta. Ammattilaiskiertueen järjestämisestä vastaa World Snooker Association, jonka hallinnossa toimii muun muassa veteraanipelaaja Steve Davis.lähde?

Perinteisesti ammattilaiskauden on aloittanut World Open (pitkään nimellä Grand Prix)-turnaus. Viime vuosina aloitus on kuitenkin siirtynyt Kiinaan, jossa snooker on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla. Avausturnaus järjestetään Shanghaissa ja kulkee nimellä Shanghai Masters. Loppuvuodesta pelataan perinteinen syyskauden lopettava, kauden toiseksi arvostetuin turnaus UK Championship. Muita kauden aikana pelattavia ranking-turnauksia ovat viime vuosina olleet Welsh Open, China Open sekä kauden arvostetuin turnaus, maailmanmestaruusturnaus World Championship.lähde?

Kutsuturnauksista arvostetuin on The Masters-turnaus, jonka palkintosumma on toiseksi suurin heti maailmanmestaruusturnauksen jälkeen. Toinen kutsuturnaus, johon huippupelaajat osallistuivat pitkään vuosittain, oli ainutlaatuinen Pot Black Cup. Sille tyypillisiä ovat erittäin nopeat ottelut, koska ottelun voittoon tarvitaan vain yksi erä. Ammattilaiset ottavat osaa myös moniin ammattilaisten pääkiertueelle kuulumattomiin turnauksiin, kuten Premier League, jossa lyöntivuoroissa on aikaraja. WBPSA:n uusi puheenjohtaja Barry Hearn on myös kehitellyt uusia turnausmuotoja [8] ja pyrkii viemään lajia useampiin maihin [9].

Useiden turnauksien nimissä on myös sponsorin nimi mukana. Turnaukset pelataan pääsääntöisesti Cup-menetelmällä, joissa ottelun häviäjä putoaa turnauksesta, ja voittaja jatkaa turnauksessa. Poikkeuksena on vuodesta 2006 lähtien Grand Prix, jossa pelataan alkulohkot täyskierroskilpailuna. Tätä turnausmuotoa käytettiin myös kauden 2007/2008 kevätpuoliskolla pelatussa Malta Cup-turnauksessa, joka ei tällä kerralla ollut ranking-turnaus. [10]

Huippupelaaja ja nelinkertainen maailmanmestari John Higgins ja hänen managerinsa Pat Mooney ovat olleet järjestämässä uutta snookerin turnaussarjaa World Seriesiä, jonka turnaukset on tarkoitus pelata kesäaikaan. Sarjan ei ole tarkoitus kilpailla ammattilaisten pääkiertueen kanssa, vaan tarkoitus on viedä ammattilaisten tähdittämiä snooker-turnauksia alueille, joilla laji on suosittu, mutta joilla ei toistaiseksi pääkiertueella järjestetä tapahtumia. World Series järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2008 neljän turnauksen (Jersey, Berliini, Moskova, Varsova + finaalit Düsseldorfissa) sarjana, jota on tarkoitus tulevaisuudessa laajentaa. Turnaukseen valitaan pelaajat pääkiertueen 20 parhaan pelaajan joukosta ja villillä kortilla, ja mukaan on tarkoitus ottaa myös paikallisia pelaajia. [11]

World Seriesin otteluita näytettiin myös Eurosport-kanavalla. Vuonna 2009 sarja toteutettiin toisen kerran ja tällä kerralla finaali pelattiin Prahassa. Voittajaksi selviytyi vanha konkari Jimmy White [12].

Keväällä 2010 Higginsin, Mooneyn sekä World Seriesin maine koki kovan kolauksen, sillä näihin kohdistui vakavia syytöksiä sopupelien järjestämisestä. Mooney erotettiin lajin kattojärjestöstä välittömästi ja Higgins joutuu ainakin tutkimusten ajan olemaan sivussa kaikista snookerin ammattilaisten virallisista tapahtumista. [13]

Suuret lyöntisarjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattilaisten snookerissa yli 100 pisteen lyöntisarjoista (engl. century, century break) kerätään tilastoa [14]. Tämän suuruinen lyöntisarja on harrastelijapelaajille melko harvinainen ja tällaisen suorittajaa voidaan pitää jo todella hyvänä pelaajana.lähde?

Suuret lyöntisarjat ja niiden merkitys ovat pelin muuttuessa hyökkäävämmäksi [15] korostuneet viime aikoina. Ammattilaispelaajat hyökkäävät entistä herkemmin pitkänkin välimatkan päässä oleviin vaikeammin pussitettavissa oleviin punaisiin palloihin pöydän toisesta päästä. Tämä näkyy myös siinä, että 147 pisteen maksimibreikkejä alkoi 1990-luvulla ilmaantua yhä useammin ja useammin, ja 2000-luvulla on ammattilaisten kilpailutasolla tehty yli puolet näistä lyöntisarjoista [16].

Pääartikkeli: Snookerin ennätykset
[17] [18]
Pelaaja(t) Ennätys Paikka Ajankohta
Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Nuorin ranking-turnausvoittaja 17-v. UK Championship 1992
Eniten maksimibreikkejä maailmanmestaruusturnauksessa 3 Embassy/888.com World Championship 1997, 2003, 2008
Eniten maksimibreikkejä yhden kauden aikana 3 2007/2008
Eniten 147 pisteen maksimibreikkejä turnaustasolla 15
Nopein maksimibreikki turnaustasolla 5 min. 20 s. Embassy World Championship 1997
Yli 100 pisteen lyöntisarjat 1061lähde? 2020
Englannin lippu Ronnie O'Sullivan ja Englannin lippu Ali Carter Kaksi maksimibreikkiä samassa turnauksessa 888.com World Championship 2008
Skotlannin lippu Stephen Hendry Nuorin maailmanmestari 21-v. Embassy World Championship 1990
Eniten maailmanmestaruuksia 7 Embassy World Championship 1990, 1992-1996, 1999
Yli 100 pisteen lyöntisarjat yhden kauden aikana 53 Embassy World Championship 1994/1995
Englannin lippu Steve Davis Ensimmäinen televisioitu maksimibreikki turnaustasolla Lada Classic 1982
Kiinan lippu Ding Junhui Nuorin televisioidun maksimibreikin suorittaja turnaustasolla 19-v. Masters 2007
Skotlannin lippu John Higgins ja Englannin lippu Shaun Murphy Yli 100 pisteen lyöntisarjat peräkkäisissä erissä yhden ottelun aikana 4
Skotlannin lippu Stephen Maguire Yli 100 pisteen lyöntisarjat peräkkäisissä erissä 5 British Open 2004
Englannin lippu Jimmy White Maailmanmestaruusfinaalit ilman voittoa 6 Embassy World Championship 1984, 1990-1994
Englannin lippu Judd Trump Nuorin pääturnaukseen edennyt pelaaja 17-v. Welsh Open
Nuorimpana tehty maksimibreikki 14-v. Leicester U-16

Maailmanmestarit 2001-2014

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
[19]
Vuosi Voittaja Finaalivastustaja Tulos Vuosi Voittaja Finaalivastustaja Tulos
2014 Englannin lippu Mark Selby Englannin lippu Ronnie O'Sullivan 18-14 2013 Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Englannin lippu Barry Hawkins 18-12
2012 Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Englannin lippu Ali Carter 18-11 2011 Skotlannin lippu John Higgins Englannin lippu Judd Trump 18-15
2010 Australian lippu Neil Robertson Skotlannin lippu Graeme Dott 18-13 2009 Skotlannin lippu John Higgins Englannin lippu Shaun Murphy 18-9
2008 Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Englannin lippu Ali Carter 18-8 2007 Skotlannin lippu John Higgins Englannin lippu Mark Selby 18-13
2006 Skotlannin lippu Graeme Dott Englannin lippu Peter Ebdon 18-14 2005 Englannin lippu Shaun Murphy Walesin lippu Matthew Stevens 18-16
2004 Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Skotlannin lippu Graeme Dott 18-8 2003 Walesin lippu Mark Williams Irlannin lippu Ken Doherty 18-16
2002 Englannin lippu Peter Ebdon Skotlannin lippu Stephen Hendry 18-17 2001 Englannin lippu Ronnie O'Sullivan Skotlannin lippu John Higgins 18-14
 1. Snooker säännötViitattu 17.9.2023
 2. Titan Sports (Arkistoitu – Internet Archive) The History of Snooker
 3. World Snooker: History of the Game (Arkistoitu – Internet Archive)
 4. Top 10 For Dummies (Arkistoitu – Internet Archive) Top 10 Snooker Players, 9. joulukuuta 2008
 5. Listology (Arkistoitu – Internet Archive) World Snooker Championship Winners
 6. BBC Sport (Arkistoitu – Internet Archive) Hearn plots snooker revolution, 15. huhtikuuta 2010
 7. World Snooker: The Rules (Arkistoitu – Internet Archive)
 8. BBC Sport (Arkistoitu – Internet Archive) Barry Hearn launches one-frame shoot-out tournament, 17. toukokuuta 2010
 9. BBC Sport (Arkistoitu – Internet Archive) Barry Hearn reveals plans for snooker events in Europe, 19. tammikuuta 2010
 10. World Snooker (Arkistoitu – Internet Archive) Calendar
 11. Guardian (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker: Higgins backs new world series
 12. Word Series[vanhentunut linkki] JUBILANT WHITE TOPPLES DOTT IN PRAGUE FINAL
 13. BBC News (Arkistoitu – Internet Archive) John Higgins suspended in snooker bribe probe, 2. toukokuuta 2010
 14. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker's Leading Century Makers
 15. History of Snooker (Arkistoitu – Internet Archive)
 16. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Maximum Breaks
 17. WWW Snooker (Arkistoitu – Internet Archive) World Records
 18. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Records
 19. World Snooker (Arkistoitu – Internet Archive) History of Betfred.com World Championship

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]