Ali Carter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allister Carter (2013)

Allister "Ali" Carter (s. 25. heinäkuuta 1979) on englantilainen snooker-ammattilainen. Carter asuu Tiptreessä. Hänen korkein ranking-sijoituksensa on 2. johon hän ylsi kaudella 2010/2011. Carterin paras breikki on maksimibreikki 147 pistettä [1], jonka hän saavutti vuoden 2008 maailmanmestaruuskisoissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun samassa turnauksessa on tehty kaksi maksimia, sillä vain päivää aikaisemmin Ronnie The Rocket O'Sullivan onnistui myös tässä, joten kyseessä on lajin ennätys. Carter on hyökkäävänä pelaajana tehnyt urallaan jo 284 yli sadan pisteen ylittävää lyöntisarjaa ammattilaisturnaustasolla [2].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter aloitti uransa vuonna 1996. Vuonna 1999 hän voitti kutsuturnaus Benson & Hedges Championshipin, minkä johdosta hän sai paikan arvostetussa Benson & Hedges Masters-turnauksessa. Siinä hän pudotti ensimmäisessä pelissään Wembleyllä kuusinkertaisen maailmanmestarin Steve Davisin.

Carter on voittanut kaksi rankingturnausta, Welsh Openin vuonna 2009 ja Shanghai Mastersin vuonna 2010. Lisäksi hän on voittanut vuonna 1999 Royal London Watches Grand Prix -turnauksen ja vuonna 2007 Malta Cupin. Nämä eivät ole rankingturnauksia.

Uhkaava sairaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Carterilla todettiin krooninen suolistosairaus Crohnin tauti (engl. Crohn's desease), mutta sairaus saatiin kontrolloitua siten, että Carter pystyi jatkamaan uraansa.

Tasainen pelaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2001-2007 Carterin parhaat ranking-turnausten saavutukset olivat kuusi neljännesfinaalipaikkaa, joista yksi oli maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2007, ja paikat 16 parhaan joukossa UK Championship -turnauksessa vuonna 2003 ja maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2005. Vuoden 2007 maailmanmestaruusturnauksessa Carter eteni neljännesfinaaliin pudottaen edellisellä kierroksella seitsenkertaisen maailmanmestarin Stephen Hendryn selkeästi erin 13-6. Neljännesfinaalissa Carter pelasi Mark Selbyä vastaan, joka voitti tiukasti erin 13-12, ja eteni lopulta turnauksen finaaliin, jossa kuitenkin John Higgins oli parempi. Carterilla on hyvä tilasto Hendryä vastaan, sillä kahdeksasta ottelusta Ali on voittanut neljä.

Maailmanmestaruuskisojen 147 suorittanut finalisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter pelasi toistaiseksi parhaan kautensa kaudella 2007/2008, jolloin hän teki lähes 30 sadan pisteen ylittävää lyöntisarjaa (koko urallaan tätä aikaisemmin hän oli tehnyt näitä noin 50). Tämän lisäksi hän taisteli tiensä maailmanmestaruusturnauksessa aina finaaliin saakka saavuttaen uransa parhaan sijoituksen ranking-turnauksessa. Matkallaan finaaliin Carter voitti kaksi maailmanmestaria: Shaun Murphyn ja Peter Ebdonin. Neljännesfinaaliottelussaan Ebdonia vastaan Carter suoritti maksimibreikin tehden näin historiaa yhdessä Ronnie O'Sullivanin kanssa, koska aikaisemmin ei kaksi pelaajaa ole yltänyt tähän samassa turnauksessa. Semifinaali venyi aina viimeiseen ja ratkaisevaan erään asti, mutta Carter voitti toisen ensi kertaa semifinaalissa pelaavan Joe Perryn erin 17-16. Finaalissa O'Sullivan voitti selkein lukemin 18-8, mutta Carter nousi ensimmäistä kertaa ranking-listalla 10 parhaan joukkoon kaudelle 2008/2009. Finaalin jälkeen Carter kiitti tv-haastattelussa perhettään ja valmentajaansa Terry Griffithsiä ja sanoi olevansa pettynyt toiseen sijaan, mutta palaavansa seuraavana vuonna.

Turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008/2009 käynnistyi Carterin osalta vakuuttavasti, sillä kauden avaavassa Northern Ireland Trophy-turnauksessa hän pelasi itsensä aina semifinaaliin asti, jossa jälleen Ronnie O'Sullivan osoittautui paremmaksi lukemin 6-5. Shanghai Masters syys-lokakuun vaihteessa ei tuonut vastaavaa menestystä, vaan Carter hävisi jo ensimmäisen ottelunsa. Syyskauden huipennuksessa UK Championship-turnauksessa The Captain esiintyi erittäin vakuuttavasti voittamalla 16 parhaan joukossa maailmanmestari Peter Ebdonin erin 9-5, ja todella tasokkaassa neljännesfinaalissa vihdoin kuntonsa takaisin löytäneen kaksinkertaisen maailmanmestarin Mark Williamsin ratkaisevassa erässä 9-8. Yhtä tasokkaassa semifinaaliottelussa, jossa jokaisessa erässä nähtiin yli 60 pisteen lyöntisarja, hongkongilainen Marco Fu osoittautui paremmaksi tiukasti erin 9-7. Kauden mittaan erittäin vakuuttavasti useassa semifinaalissa esiintynyt The Captain saavutti Welsh Open-turnauksessa ensimmäisen ranking-tittelinsä. Finaalissa kaatui Joe Swail [4].[5]

Kausi 2009/2010 ei käynnistynyt ranking-turnausten osalta kovin hyvin, mutta Pukka Pies UK Championship-turnauksen neljännesfinaalisijoitus toi mukavasti ranking-pisteitä ja tämän jälkeen Carter pelasi omalla tasollaan. Hän oli lähellä uusia Welsh Open-voittonsa, mutta kauden mittaan erittäin vakuuttavasti esiintynyt John Higgins esti tämän finaalissa voittamalla The Captainin erin 9-4 [6]. Hyvä pelitaso jatkui kauden loppuun asti, sillä semifinaalisijoitus Sanyuan Food China Openissa ja Betfred.com World Championship-maailmanmestaruuskisoissa nostivat Carterin sijalle 4 seuraavaksi kaudeksi maailmanlistalla [7].

Kausi 2010/2011 käynnistyi isojen ranking-turnausten osalta Carterilla hyvin, sillä hän voitti syyskuun alussa kiinassa järjestetyn Shanghai Masters-turnauksen finaalissa Jamie Burnettin erin 10-7 [8].

Kapteeni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter on ansainnut urallaan palkintorahaa yli 600 000 puntaa. Hänen lempinimensä on "The Captain" (kapteeni), jonka hän on saanut siitä, että hän opiskelee snookerin pelaamisen ohella lentokapteeniksi. Vuoden 2008 maailmanmestaruusturnauksessa hän sai lisänimen Captain Fantastic esiinnyttyään vakuuttavasti kaksi viikkoa pitkässä turnauksessa edeten aina finaaliin saakka.

Harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter on harjoitellut paljon Ronnie O'Sullivanin kanssa, joka kuuluu lajin tähtipelaajiin. Carteria pidetään erittäin lahjakkaana pelaajana, mutta uransa aikana hän on esiintynyt turnauksissa pelillisesti ajatellen epätasaisesti [9].

Turnausvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ali Carter: German Masters 2013

Ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • German Masters 2013
 • Shanghai Masters 2010
 • Welsh Open 2009

Kutsuturnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Benson & Hedges Championship 1999

Tilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin lippu ALI CARTER
Ranking-turnausvoitot 3 2009, 2010, 2013
Maailmanmestaruusturnauksen finaalit 2 2008, 2012
Kutsuturnausvoitot 1 1999
Ranking-turnausten finaalit 4 2008, 2009, 2010
Korkein ranking-sijoitus 7 2008/2009
Suurin lyöntisarja 147 888.com World Championship 2008
Yli 100 pisteen lyöntisarjat 284

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Maximum Breaks
 2. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker's Leading Century Makers
 3. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE Snooker Awards
 4. Telegraph Ali Carter wins Welsh Open after fightback, 22. helmikuuta 2009
 5. World Snooker Player List | Allister Carter
 6. Telegraph John Higgins wins Welsh Open following defeat of defending champion Ali Carter, 31. tammikuuta 2010
 7. World Snooker Robertson On A High
 8. BBC Sport Carter beats Burnett to secure Shanghai Masters title, 12. syyskuuta 2010
 9. Ali Carter Fan Club

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]