Ruskea

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
Ruskea
 
Tummanruskea
 
Vaaleanruskea

Ruskea väri aistitaan, kun näköjärjestelmän pääosin punaiselle ja osittain vihreälle valolle herkät tappisolut ovat aktiivisia. Ruskeaa voidaan valmistaa pääsääntöisesti sekoittamalla johonkin oranssin punaiseen sävyyn mustaa pigmenttiä. Television ja tietokoneen kuvaruudulla ruskeaa nähdään silloin, kun värinäytön RGB-värivaloista punainen (R) ja vihreä (G) ovat valoisuusarvoiltaan vaikkapa 150 ja 75 ja sininen (B) on 0 (skaalalla 0–255). Ruskean tummuus riippuu suuresti myös sen ympärillä olevan alueen vaaleusasteesta kuten oheiseisissa väriruuduissa. Vaaleimmissa ruskeiss esiintyy myös sinistä sävyä (esim. R 174 - G 93 - B 53)


Käyttö ja symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskeaa väriä kuten mitään muutakaan väriä ei sinänsä voida pitää esimerkiksi rumana tai kauniina, sopivana tai sopimattomana. Värin merkitys ja vaikutus riippuu täysin käyttötilanteesta eli siitä, missä sosiaalisessa, kulttuurisessa ja/tai esimerkiksi historiallisessa kontekstissa se tulee esille. Se voi tarkoittaa vaikkapa punaruskessa tiiliseinässä arvokkuutta, kestävyyttä, kodikkuutta yms. Se voi viestiä esimerkiksi vaatetuksessa jotain sellaista, joka on joskus herättänyt eräissä ihmisissä ihailua ja toisissa suurta pelkoa ja joka nyt saattaa herättää negatiivisia ”vihan puistatuksia”. Vrt. Saksalainen Sturmabteilung-järjestö, joka tunnettiin univormujensa värin vuoksi ruskeapaitoina.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martti Huttunen: Värit pintaa syvemmältä, s. 104-117. Värisymbolit eivät synny tyhjästä. Helsinki: BoD, 2013. ISBN 978-952-286-602-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.