Ruskea

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
Ruskea
 
Tummanruskea
 
Vaaleanruskea

Ruskea väri aistitaan, kun näköjärjestelmän pääosin punaiselle ja osittain vihreälle valolle herkät tappisolut ovat aktiivisia. Ruskeaa voidaan valmistaa pääsääntöisesti sekoittamalla johonkin oranssin punaiseen sävyyn mustaa pigmenttiä. Television ja tietokoneen kuvaruudulla ruskeaa nähdään silloin, kun värinäytön RGB-värivaloista punainen (R) ja vihreä (G) ovat valoisuusarvoiltaan vaikkapa 150 ja 75 ja sininen (B) on 0 (skaalalla 0–255). Ruskean tummuus riippuu suuresti myös sen ympärillä olevan alueen vaaleusasteesta kuten oheiseisissa väriruuduissa. Vaaleimmissa ruskeissa esiintyy myös sinistä sävyä (esim. R 174 - G 93 - B 53)

Käyttö ja symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värin merkitys ja vaikutus riippuu käyttötilanteesta eli siitä, missä sosiaalisessa, kulttuurisessa ja/tai esimerkiksi historiallisessa kontekstissa se tulee esille. Ruskea voi tarkoittaa punaruskessa tiiliseinässä arvokkuutta, kestävyyttä, kodikkuutta yms. Saksalainen Sturmabteilung-järjestö tunnettiin univormujensa värin vuoksi ruskeapaitoina.[1] Toisinaan ruskea yhdistetään multaan tai ulosteisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martti Huttunen: Värit pintaa syvemmältä, s. 104-117. Värisymbolit eivät synny tyhjästä. Helsinki: BoD, 2013. ISBN 978-952-286-602-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.