Rodullistaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rodullistaminen eli etnisoiminen on sosiologiassa prosessi, jolla etniset tai "rodulliset" identiteetit liitetään sellaisiin suhteisiin, sosiaalisiin käytäntöihin tai ryhmiin, jotka eivät itseään sellaisiksi kuvailleet.[1] Rodullistaminen (tai etnisoiminen) syntyy usein ryhmän vuorovaikutuksessa toisen ryhmän kanssa, jonka se hallitsee ja johon se liittää rodullisen identiteetin pysyvää hallitsemista varten. Vaikka rodullistaminen syntyy usein hallitsemisesta, rodullistettu ryhmä vähitellen samastuu osoitettuun identiteettiin tai jopa omaksuu sen, ja se alkaa itse kuvata itseään siihen liitetyillä ominaisuuksilla. Tällaiset prosessit ovat olleet yleisiä kautta historian imperialismin, nationalismin sekä rotujen ja etnisissä hierarkioissa.lähde?

Rodullistaminen tarkoittaa sitä, että ihmisiin liitetään esimerkiksi ihonvärin, uskonnon tai etnisen taustan takia oletuksia, stereotypioita ja ennakkoluuloja.[2] Rodullistaminen syntyy siitä ajatuksesta, että tietyt piirteet omaavat ihmiset ovat perustavanlaatuisesti erilaisia verrattuna "oikeaan ihmiskuvaan" tai että he ovat jopa syntyneet palvelemaan "oikeiksi valkoisiksi"  selvennä ihmisiksi rodullistettuja yksilöitä.[3] Rodullistamisen käsite on sosiologiassa liitetty kriittiseen rotuteoriaan,[4] joka on yksi postmodernismin pohjalta kehittyneistä kriittisen teorian suuntauksista.[5]

Rasismin vanha ja uusi määritelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Rasismi

Rasismi oli vanhan määritelmän mukaan teoria tai ideologia, joka perustui oletuksiin ihmisrotujen olemassolosta, ihmisten fyysisten ja psyykkisten erojen perinnöllisyydestä ja toisistaan riippuvuudesta. Arveltiin, että yksilön ominaisuudet määrittää tiettyyn ryhmään kuuluminen ja että on olemassa rotujen hierarkia ja että politiikan täytyy perustua tietoon. Rasismin ilmenemismuotoja olivat esimerkiksi rasististen ryhmien ja yksilöiden lentolehtiset ja lehtikirjoitukset, elokuvat, musiikki (sanoitus), puheet ja kirjallisuus.[6]

Rasismin uuden määritelmän mukaan ihmisryhmien, kuten maahanmuuttajien tai vähemmistöjen rodullistaminen eli esittäminen rodun kaltaisina ryhminä tapahtuu kulttuuristen piirteiden, kuten esimerkiksi uskonnon, kielen tai tapojen perusteella. Siihen kuuluu näin muodostettujen ryhmien aliarvostaminen ja halveksunta. Se ilmenee muun muassa halveksivina puheina tai kirjoituksina Suomessa esimerkiksi juutalaisista, venäläisistä, somaleista, saamelaisista, romaneista tai yleensä maahanmuuttajista tai vähemmistöistä.[6]

  • Meghji, Ali: Just what is critical race theory, and what is it doing in British sociology? From “BritCrit” to the racialized social system approach. The British Journal of Sociology, 2021, 72. vsk, nro 2, s. 347–359. Artikkelin verkkoversio.
  • Pluckrose, Helen ja Lindsay, James: Cynical Theories: How Activist Scholarship Made Everything About Race, Gender, and Identity – and Why This Harms Everybody. Swift, 2020. ISBN 978-1-80-075004-3. (englanniksi)
  1. Michael Omi ja Howard Winant: Racial Formation in the United States: From the 1960s to the 1980s, s. 64. Routledge & Kegan Paul, 1986. ISBN 978-0-7102-0970-2. Teoksen verkkoversio. "We employ the term racialization to signify the extension of racial meaning to a previously racially unclassified relationship, social practice, or group."
  2. Latvala, Jussi: Hyväntahtoiset suomalaiset rodullistavat vahingossa – ja siksi rasismista pitää puhua YleX. 21.12.2015. Yleisradio. Viitattu 6.4.2016.
  3. Abdulkarim, Maryan: Mustien ihmisten sielusta Maailman Kuvalehti. 7-8 2015. Kepa ry. Viitattu 6.4.2016.
  4. Meghji 2020
  5. Pluckrose ja Lindsay, 2020, s. 114–115
  6. a b Rasismin eri muotoja Punainen Risti. 2012. Suomen Punainen Risti. Viitattu 6.4.2016.