Etninen ryhmä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Etnisyys)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Etnisellä ryhmällä tarkoitetaan ihmisjoukkoa, jonka katsotaan muodostavan erillisen ryhmän, joka perustuu sen jäsenten yhteiseen kulttuuriperintöön, uskontoon, kieleen, alkuperämaahan tai ulkonäköön. Etnisyyden käsite viittaa niihin kulttuurisiin piirteisiin, joita käytetään tämän ryhmittelyn pohjana.[1]

Etniset ryhmät eroavat muista sosiaalisista ryhmistä kuten alakulttuureista, intressiryhmistä ja sosiaalisista luokista siten, että niiden katsotaan syntyvän ja muuttuvan historiallisesti etnogeneesin myötä, seurauksena endogamian (sisäryhmäavioliittoisuuden) jaksoista. Etnistä identiteettiä vahvistetaan ajatuksella yhteisistä piirteistä, jotka ovat tyypillisiä kyseisen etnisen ryhmän jäsenille.

Etnisen ryhmän käsite on tavallinen niin sanotussa etnopolitiikassa, jossa erilaiset organisaatiot (esimerkiksi puolueet, uskontoryhmät tai kansanliikkeet) pyrkivät synnyttämään etnistä identiteettiä edistääkseen poliittisia tai kulttuurisia tavoitteitaan, tai vaihtoehtoisesti vastustamaan jonkin toisen organisaation vastaavia pyrkimyksiä.[2][3]

Etnisen ryhmän ja kansan käsitteet voivat joissakin asiayhteyksissä olla päällekkäisiä, esimerkiksi puhuttaessa suomalais-ugrilaisista kansoista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brubaker, Rogers: Etnisyys ilman ryhmiä. (Ethnicity without Groups, 2004.) Suomentaneet Erkki Vainikkala ja David Kivinen. Tampere: Vastapaino, 2013. ISBN 978-951-768-403-3.


Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.