Diaspora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pakkomuuttoa. Diaspora on myös yhteisöpalvelu; sanan muita merkityksiä varten katso täsmennyssivu.
Esimerkki diasporasta: somalien jakautuminen maailmassa.
Somalialaisten koululaisten diaspora Kenian pakolaisleirillä. Sota ja nälkä ovat pakottaneet lapset pois kotimaastaan.

Diaspora tarkoittaa suoraan kreikasta käännettynä hajaannusta, hajallaan asumista. Se merkitsee muuttoa, jossa jokin uskonnollinen tai kansallinen ryhmä joutuu muuttamaan uuteen maahan tai uudelle asuma-alueelle. Diasporassa kansa tai ryhmä säilyttää oman identiteettinsä vaikka elääkin eristyksessä alkuperäisestä kulttuuristaan. Esimerkiksi ortodokseja tai juutalaisia on hajaantunut muihin maihin ja toisten kansojen joukkoon eroon alkuperäisestä uskonnollisesta ympäristöstään. Tällaisia ryhmiä löytyy paljon eritoten läntisestä Euroopasta ja Yhdysvalloista, johon he ovat siirtyneet usein entisistä sosialistisista maista. Valtiovallan hajoamisen johdosta on syntynyt ainutlaatuinen somalien diaspora. Lapset kansainvälistyvät muuttomatkalla, ja heistä tulee usein tyypillisiä matkalaukkulapsia.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisessa Kreikassa diaspora viittasi hallitsevan kaupunkivaltion kansalaisten elinoloihin, kun nämä asettuivat valloitettuihin maihin ylläpitäen kolonialismia[1]. Ensimmäinen maininta pakolaisuuden seurauksena syntyneestä diasporasta löytyy viidennestä Mooseksen kirjasta. Diasporaa käytettiin myöhemminkin kuvaamaan yksinomaan juutalaisten maanpakolaisuutta, kun nämä olivat pakolaisina Israelista vuonna 607 eaa babylonialaisten karkottamana ja Juudeasta vuonna 70 roomalaisten karkottamina[2]. Diasporakäsitteen käyttö laajeni Assyrian valloittamien alueiden joukkokarkotusten yhteydessä[3].

Uusi diaspora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalaisten diaspora vuonna 1876 kuvasi kansakunnan hajoamista modernissa merkityksessä [4] Joskus diasporaa käytetään kuvaamaan pakolaisuutta. Kuitenkaan pakolaisuus ei merkitse aivan samaa kuin diaspora [5]. [6]. Ekspatriaattien elämää uudessa kotimaassaan alettiin 1950 luvun puolessa välissä kuvata diasporana [7][8][5]. [6]. Suomessa asuvalle uussuomalaiselle elämä uudessa kotimaassa saattaa merkitä diasporaa yhtä hyvin kuin nälkävuosina Amerikkaan muuttaneelle uusi manner saattoi merkitä diasporaa.lähde?

Diasporatutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diaspora sisältää tunteen paikaltaan poissa olevasta. Kansakunta, joka kuvailee olevansa diasporassa, tuntee olevansa poissa alkuperäisiltä juuriltaan. Tavallisesti se sisältää toivon tai vähintään toiveen kotimaahan paluusta, jos kotimaa on vielä jossain muodossa olemassa. Diaspora saattaa merkitä myös juuriensa menettämistä, kun ihminen juurtuu uusille asuinsijoilleen. Hänelle saattaa muodostua pakolaisuuden myötä useita kotimaita, joista kussakin saattaa löytyä osa hänen identiteettiään. Diaspora on osa laajenevaa akateemista tutkimusta. Sitä tutkitaan niin uskontotieteissä kuin antropologiassa ja psykologiassa ja muun muassa osana modernia muuttoliiketutkimusta.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tetlow, Elisabeth Meier (2005) Women, Crime, and Punishment in Ancient Law and Society, Continuum International Publishing Group
  2. Kantor, Mattis (1992) The Jewish time line encyclopedia: a year-by-year history from Creation to the Present, (New updated edition), Jason Aronson, Northvale N. J.
  3. Galil, Gershon, & Weinfeld, Moshe (2000) Studies in Historical Geography and Biblical Historiography: Presented to Zekharyah Ḳalai, Brill
  4. Diaspora
  5. a b Katrina scatters a grim Diaspora BBC
  6. a b Out of the Hadhramaut
  7. The world's successful diasporas, Research, (Arkistoitu – Internet Archive) World Business
  8. Diasporas of Highly Skilled and Migration of Talent

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]