Pakkomuutto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuaigh Mòr saari Ulko-Hebrideillä, Skotlannissa tyhjennettiin asukkaista vuonna 1841. Monet skotit pakotettiin lähtemään kodeistaan ja kuljetettiin siirtolaisiksi Kanadaan ja Australiaan.

Pakkomuutto tarkoittaa ihmisten evakuointia tai olosuhteiden pakottamaa muuttoa pois kotoaan tai kotiseudultaan. Pakkomuutto voi olla konfliktien, kehityksen tai katastrofien aiheuttamaa. Pakkomuuttajista tulee siirtolaisia tai pakolaisia. Pakkomuutto voi johtaa luvattomaan siirtolaisuuteen ja luvaton siirtolaisuus pakkomuuttoon[1]. Punaisen Ristin mukaan maailmassa on 72 miljoonaa pakkomuutettua.[2]

Maan sisäistä pakkomuuttoa kutsutaan hallinnollisesti väestön siirroksi. Kansainvälisessä oikeudessa väestön pakkosiirto on kielletty, kun sen perusteena on etninen puhdistus. Pakkomuutto voi johtaa diasporaan.

Historiassa pakkomuutto on johtanut kansainvaelluksiin. Pakkomuutto on liittynyt siirtomaiden asuttamiseen, jossa pakkomuuttajia olivat siirtovangit ja orjat.

Nykyaikana pakkomuuton on tehnyt näkyväksi pakolaisuus ja väestön siirtoihin liittyvät ihmisoikeuskysymykset sekä väestön toimeentuloon liittyvä muuttopaine erityisesti Afrikassa, Lähi-idässä sekä Etelä- ja Keski- Aasiassa. Tutkimuskohteeksi pakkomuutto on tullut siirtolaisuustutkimuksen myötä.

Konfliktien aiheuttama pakkomuutto on perinteisesti liittynyt uskonnolliseen tai poliittiseen syrjintään ja sotiin. Palestiinalaisten pakkomuutto liittyi Israelin itsenäistymiseen. Somalien sotasiirtolaisuuden aiheutti sisällissota. Suomalaisista sotasiirtolaisista tunnetaan karjalainen siirtoväki.

Kehityksen aiheuttama pakkomuutto liittyy taloudelliseen kehitykseen. Väestön siirtoja ovat vaatineet mm. tekojärvet vesivoimaa ja kasteluviljelyä varten sekä kaivostoiminta. Suomessa väestönsiirtoja toteutettiin mm. Lapissa Lokan tekojärven alta.[3]

Katastrofien aiheuttama pakkomuutto liittyy luonnonilmiöihin tai ihmisten toiminnan aiheuttamiin katastrofeihin. Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristys aiheutti pakkomuuttoa laajalla alueella. Tsunamin seurauksena Ceylonin saarella kalastajat pakkosiirrettiin rannikolta sisämaahan ja kalastuskylien tilalle rakennettiin uusia hotelleja. Ihmisen aiheuttamista tunnetuin on Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus, jonka seurauksena asukkaat pakkosiirrettiin pois säteilyonnettomuuden saastuttamasta kaupungista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyytinen Eveliina (2006) Pakkomuuto globaaliongelmana. Pakkomuuton käsitteellistäminen ja pakkomuuttajaryhmien suojelun maantieteelliset diskurssit. Turun yliopiston maantieteen laitos. Turku.
  2. New Red Cross Red Crescent Report: Over 72 million forcibly displaced globally 16.10.2012. Punainen Risti. Viitattu 8.12.2012. (englanniksi)
  3. Magga-Hetta, Tuula-Maija (2005) "Tuisku unhoituksen tuopi tullessaan" — Allasevakkonaisten kokemuksia kotiseutunsa hukuttamisesta. Lapin yliopisto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]