Bosniakit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bosniakit
Elizabeth of Bosnia (cropped).png
Stjepan Tomašević cropped.jpg
Gazi husrev beg.png
Augustin Miletić2.png
Smail-aga Cengic.jpg
Ali-paša Rizvanbegović-Stočević.jpg
Umihana Čuvidina cropped.jpg
Husein Gradaščević.jpg
Ivan franjo jukic.jpg
Die Gartenlaube (1878) b 789.jpg
Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak.jpg
Edhem Mulabdic (Gajret choir).jpg
Safvet-beg Bašagić.jpg
Mehmed Džemaludin ef. Čaušević.jpg
Musa Ćazim Ćatić.jpg
Osman Djikic.jpeg
Mehmed Spaho cropped.jpg
Mehmed Handzic.jpg
Skender Kulenovic (cropped).jpg
Enver Čolaković.png
Izetbegovic.jpg
Lepa brena.jpg
Danis Tanović.jpg
Jasmila Zbanic KVIFF.jpg
Mirza Teletovic Nets.jpg
20150331 2026 AUT BIH 2177 Edin Džeko.jpg
Kokonaismäärä 2,4–4,4 miljoonaa
Asuinalue Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Kroatia, Slovenia, Pohjois-Makedonia, Montenegro
Kielet bosnia
Uskonnot Kristinusko ja Islam
  Bosnia ja Hertsegovina.
  Bosniakkien pääasialliset asumaalueet.

Bosniakit (bosniaksi Bošnjaci) ovat slaavilainen kansa, joka pääasiassa muodostuu Bosnia ja Hertsegovinan muslimeista. Bosniakit muodostavat Bosnia ja Hertsegovinan väestöstä 48 prosentin osuuden. Heitä asuu vähemmistönä myös muun muassa Serbiassa, Montenegrossa, Kosovossa ja Pohjois-Makedoniassa kuten myös muissa entisen Jugoslavian maissa. Nykyään bosniakkien kieltä kutsutaan Bosnian kieleksi (serbokroatiankieli).

Länsimaissa bosniakkeja kutsutaan usein Bosnian muslimeiksi, mikä on virheellinen nimitys, sillä kaikki bosniakit eivät ole muslimeja eivätkä kaikki Balkanin muslimit bosniakkeja. Bosnia ja Hertsegovinan muslimit ovat serbejä ja kroaatteja jotka kääntyivät pakosta Islamin uskontoon. Suurin osa (noin 90 prosenttia) bosniakeista on yhä islaminuskoisia, mutta uskonto ei heille ole kovinkaan määräävässä asemassa ja jotkut ovat kääntyneet takaisin kristinuskoon. Bosniakkien kansallistunne ei ole koskaan ollut yhtä voimakas kuin alueen serbien tai kroaattien. Muslimieliitti on liittoutunut joskus serbien, joskus kroaattien kanssa. Toisessa maailmansodassa bosniakit olivat monesti Saksan puolella. Titon Jugoslavia voimisti muslimien asemaa, mikä herätti serbeissä vastustusta.

1990-luvun alkupuolella Bosnia ja Hertsegovinan muslimit joutuivat Bosnian sodassa ankaran vainon kohteeksi. Heitä surmattiin joukoittain. Jugoslavian aikoina bosniakkien ja muiden muslimikansojen kansallisuudesta käytetty nimitys oli muslimi tai katsottiin sukujuuret sitten kansallisuus oli serbi tai kroaatti. Ennen ensimmäistä Jugoslaviaa, jota kutsuttiin serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunnaksi sekä ortodoksit, katoliset että muslimit käyttivät itsestään nimitystä bosniakit. Myöhemmin serbien painostuksesta Jugoslaviassa pyrittiin tuhoamaan bosniakkilainen kansallinen identiteetti mm. kieltämällä heidän nimensä perustuslaissa.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]