Suomen Tanssiurheiluliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Tanssiurheiluliitto
Dancesport logo fi.jpg
Perustettu 1976
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Leena Liusvaara
Toiminnanjohtaja Auli Korhonen
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen Tanssiurheiluliitto on suomalaisten tanssiurheiluseurojen keskusjärjestö. Tanssiurheiluliitolla on harraste-, koulutus-, kilpailu- ja maajoukkuetoimintaa. Liitto on voittoa tavoittelematon, ja sen tarkoituksena on edistää ja ylläpitää tanssiurheilua ja -liikuntaa Suomessa sekä toimia jäsenseurojensa keskusjärjestönä. Liitolla on noin 80 jäsenseuraa ja 13 000 henkilöjäsentä.

Suomen Tanssiurheiluliiton alaisia lajeja ovat vakio- ja latinalaistanssit, rock'n'swing-tanssit, paratanssi, sports aerobic, rivitanssi, breaking, salsa, Bailatino ja Easy Dance Club (EDC) sekä jäsenseuransa Finnish Dance Organization ry:n eli FDO:n hallinnoimat street dance, performing arts, disco dance ja latino show.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssiurheilun Keskusliitto eli Finnish Union of Amateur Dancers FUAD ry perustettiin Turussa, maaliskuussa vuonna 1976. Liiton perustajina olivat kaksi seuraa kummastakin aikaisemmasta liitosta, Suomen Valtakunnallinen Tanssiliitto SVTL ja silloinen Suomen Tanssiurheiluliitto STUL. Liiton säännöt, nimi ja perustamisen käytännön toimenpiteet hyväksyttiin liittojen välisissä yhteistyöneuvotteluissa vuosina 1974-76.

Perustavan kokouksen puheenjohtajana toimi Christer Wilkman, josta tuli myös FUAD ry:n ensimmäinen puheenjohtaja. Sihteerinä perustamiskokouksessa toimi Olavi Kurko. Kokouksessa olivat edustettuina neljän perustajaseuran edustajien lisäksi muita seuroja.

Perustamissopimuksen allekirjoittivat:

  • Olavi Kurko ja Hannu Ylänen, Jyväskylän Terpsikhore ry
  • Tauno Rasanen ja Markku Karivaara, Tanssiklubi Star ry
  • Mikko Naulapää ja Juhani Kauhanen, Tanssiklubi Kotkan Hyrrät ry
  • Kaija Heiskanen ja Margot Mussalo, Tanssiurheiluseura Swing ry

Vanhat liitot lakkautettiin vuoden 1976 lopussa. Vuonna 1986 liiton nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa Suomen Tanssiurheiluliitoksi.

Lajeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiotanssit Valssi, Tango, Wieninvalssi, Foxtrot ja Quickstep sekä latinalaistanssit Samba, Rumba, Cha-Cha, Paso doble ja Jive ovat olleet mukana liiton toiminnassa perustamisesta lähtien. Vakio- ja latinalaistansseja on sittemmin harrastettu myös pyörätuolitanssina.

Rock’n’Roll hyväksyttiin mukaan virallisena lajina vuonna 1982 ja valmennustoiminta aloitettiin heti. Rock’n’Rollin kilpailusäännöt laadittiin paria vuotta myöhemmin ja itse kilpai- lutoiminta käynnistyi vuonna 1985. Diskotanssit hyväksyttiin mukaan epävirallisena erillislajina myös vuonna 1982, mutta myöhemmin diskotanssit jäivät pois liiton toiminnasta. Kuitenkin vuonna 2010 uuden jäsenseuransa Finnish Dance Organization ry:n myötä disco dance teki paluun liiton toimintaan.

Vuonna 1994 liiton lajiperhe kasvoi Boogie Woogie:lla ja sen jälkeen mukaan on tullut tasaiseen tahtiin lisää uusia lajeja kuten sports aerobic, rivitanssi, breaking, salsa sekä liitolle rekisteröidyt Bailatino ja Easy Dance Club (EDC). FDO:n hallinnoimat street dance, performing arts, disco dance ja latino show kuuluvat nykyään myös liiton lajiperheeseen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssiurheiluliiton harraste- ja koulutustoiminnalla edistetään kulttuurisesti moninaisten eri väestöryhmien:

  • yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa tanssiliikuntaa
  • hyvinvointia ja terveyttä
  • fyysisen toimintakyvyn ylläpitämistä ja parantamista
  • lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä sekä kestävää kehitystä tukevaa seura- ja kansalaistoimintaa

Tanssiurheiluliiton kilpailutoiminnan tavoitteena on riittävien kilpailumahdollisuuksien takaaminen kaikille ikä- ja taitoluokille tanssilajista riippumatta.

Tanssiurheiluliiton maajoukkuetoiminnan tarkoitus on tukea kansallisesti tai kansainvälisesti kykynsä osoittaneita urheilijoita oman harjoittelunsa ja valmentautumisensa kokonaisvaltaisessa kehittämisessä ja sitä kautta kansainvälisen tulostasonsa nostamisessa.[1]

Liiton jäsenseuroille myönnetään hakemusten perusteella vuosittain järjestettäväksi Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n hallinnoimat seura- ja valtakunnalliset kilpailut, ranking- eli Grand Prix -kilpailut, suomenmestaruus kilpailut ja ikäkausimestaruus kilpailut liiton eri kilpailulajeissa.

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Tanssiurheiluliiton hallitus valitaan jäsenkokouksessa vaaleilla. Liittohallitukseen kuuluu kahdeksi vuodeksi valitun puheenjohtajan lisäksi vähintään kahdeksan ja enintään kaksitoista kahdeksi vuodeksi valittua varsinaista jäsentä sekä varsinaisten jäsenten henkilökohtaiset varajäsenet. Puolet liittohallituksen muista varsinaisista ja varajäsenistä on erovuorossa vuosittain.

Liittohallitus valitsee keskuudestaan vuodeksi kerrallaan 1. ja 2. varapuheenjohtajan ja ottaa sihteerin ja tarpeen mukaan muita toimihenkilöitä sekä asettaa tarpeelliset valiokunnat ja jaokset. Lajiryhmäkohtainen jaos tai erityinen työryhmä voidaan valita ja päättää lajiryhmäkohtaisten sääntöjen perusteella.

Liitolla on kaksi varsinaista jäsenkokousta, kevätkokous ja syyskokous. Kevätkokous pidetään huhti - toukokuussa ja syyskokous loka - marraskuussa paikassa, jonka edellinen varsinainen jäsenkokous tai liittohallitus määrää. Liiton jäsenkokouksissa on äänivalta liiton varsinaisilla jäsenillä. Varsinaisia jäseniä voivat edustaa niiden varsinaiset henkilöjäsenet. Äänioikeus edellyttää jäsenmaksun maksamista eräpäivään mennessä niiden henkilöjäsenten osalta, joiden mukaan kokouksessa käytettävä äänimäärä lasketaan.[2]

Suomen tanssiurheiluliiton puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtaja Vuodet puheenjohtajana Puheenjohtajuuden kesto
Christer Wilkman 1976–1979 4 vuotta
Veli-Matti Salo 1980 1 vuosi
Urpo Vihervaara 1981–1984 4 vuotta
Esko Numminen 1985–1990 6 vuotta
Topi Piela 1991–1992 2 vuotta
Arto Simonen 1993 – 1996 4 vuotta
Antero Koponen 1997 – 2002 6 vuotta
Carola Tuokko 2003–2010 8 vuotta
Topi Piela 2011–2012 2 vuotta (lisäksi 2 vuotta vuosina 1991–1992)
Leena Liusvaara 2013– 10 vuotta (vuoteen 2022 mennessä)

Hallitus vuonna 2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Titteli Hallitusvuodet Hallituskauden pituus (2022)
Leena Liusvaara Puheenjohtaja 2013– 10 vuotta
Marko Tolvanen 1. varapuheenjohtaja 2016– 7 vuotta
Niklas Hagel 2. varapuheenjohtaja 2019– 4 vuotta
Marco Bjurström Hallituksen jäsen 2019– 4 vuotta
Harri Harjula Hallituksen jäsen 2019– 4 vuotta
Anton Kurttila Hallituksen jäsen 2022– 1 vuosi
Henry Lipponen Hallituksen jäsen 2022– 1 vuosi
Aino Lisma Hallituksen jäsen 2021– 2 vuotta
Merja Satulehto Hallituksen jäsen 2018– 5 vuotta

Varainhankinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Tanssiurheiluliiton varainhankinnassa suurimmat tuloerät ovat jäsenistöltä kerätyt jäsen-, kilpailulisenssi- ja kilpailujen lupamaksut. Vuosittain liitto on saanut valtion urheilumäärärahoista avustusta toimintaansa. Osa varainhankinnasta on kohdistunut myös liiton myyntituotteisiin hankituista mainoksista ja tv-sopimuksista.

Tanssiurheiluliitto neuvottelee vuosittain myös taloudellista tukea toimintaansa solmimalla yhteistyösopimuksia eri yritysten kanssa. Sopimukset voivat myös sisältää erilaisia vastikkeettomia yhteistyömuotoja.

Varsinaisen toiminnan tuotoilla katetaan varsinaisen toiminnan kuluja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toiminta dancesport.fi. Suomen Tanssiurheiluliitto. Viitattu 13.12.2020.
  2. Rekisteröidyt säännöt Suomen Tanssiurheiluliitto. Viitattu 13.01.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]