Karjalan Liitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen postilaitos julkaisi vuonna 1960 postimerkin karjalaisten suurjuhlien kunniaksi. Juhlien järjestäjän Karjalan Liiton perustamisesta oli kulunut silloin 20 vuotta.

Karjalan Liitto on karjalaisen kulttuurin harrastus- ja kansalaisjärjestö. Karjalan Liitto koostuu 15 piiristä, Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitosta, Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitosta sekä noin 400 jäsenyhdistyksestä, joissa on yhteensä yli 35 000 henkilöjäsentä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiton perustivat luovutetun Karjalan kunnat, seurakunnat ja maakuntajärjestöt heti talvisodan päättymisen jälkeen 20. huhtikuuta 1940. Alkuvuosina tärkeimpänä tehtävänä oli ajaa siirtokarjalaisten etuja asutus- ja korvauskysymyksissä.

Karjalan Liitto on elinvoimainen kaikkien suomalaisten karjalaisuuden foorumi. Se edistää karjalaista kulttuuria, tuo esille karjalaisen identiteetin suomalaisuudessa ja ylläpitää vuorovaikutusta Karjalan alueeseen. Karjalan Liitolla on kolme toiminta-aluetta; kulttuuri, historia ja karjalaiset juuret. Karjalan kysymyksessä Karjalan Liitto tekee yhteistyötä Suomen valtiojohdon ja Euroopan unionin kanssa.

Liiton vuosittainen päätapahtuma on Karjalaiset kesäjuhlat®, jotka pidetään eri puolilla Suomea.

Liiton hallitus ja valtuusto valitaan joka kolmas vuosi pidettävässä liittokokouksessa. Liittokokousedustajia ovat jäsenseurojen ja yhdistysten liiton sääntöjen mukaisesti nimetyt kokousedustajat.

Liiton puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2017 kansanedustaja Pertti Hakanen. Toiminnanjohtaja on Satu Hallenberg (2007–).

Karjalan Liittona tunnetaan myös vuonna 1920 perustettu ja lyhyen aikaa toiminut itäkarjalaisten edunajaja Karjalan Liitto – Pro Carelia, jonka johtajana toimi E. N. Setälä

Hallituksen puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Jussi Hietanen oli puheenjohtajana alusta alkaen, vuodesta 1940."
  2. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Kun äänestys oli pidetty ja äänet laskettu, niin paljastuikin, että Paavolainen, joka ei ollut läsnä kokouksessa, oli voittanut Luukan."
  3. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Kun minusta tuli Karjalan Liiton puheenjohtaja vuonna 1967 ––"
  4. Suomen Sillan uutisviikko 49/2000: Johannes Virolainen kuollut. Viitattu 3.8.2008.
  5. Ilmavoimat: Rauno Martti Meriö. Viitattu 3.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.