Karjalan kielen seura

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Karjalan Kielen Seura)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karjalan kielen seura ry
Perustettu 1995
Lakkautettu 2020 (konkurssi)
Toimiala Aatteellinen yhdistys
Kotipaikka Joensuu
Puheenjohtaja Leo Makkonen
Aiheesta muualla
karjal.fi

Karjalan kielen seura ry[1] oli 1995[2] perustettu suomalainen yhdistys, joka perustettiin Joensuussa edistämään karjalan kielen ja karjalankielisten asemaa sekä Suomessa että Venäjällä.

Seura perustettiin Joensuussa 18. helmikuuta 1995. Seuran puheenjohtajana alusta lähtien vuoteen 2020 toimi ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.[2] Yhdistyksen tarkoituksena oli lisätä kiinnostusta ja tietoisuutta karjalan kielestä, julkaista karjalankielistä kirjallisuutta ja tukea karjalan tutkimusta sekä opiskelun harrastamista ja luovaa ilmaisua. Karjalan kielen seura teki aloitteita karjalan kielen kehittämisessä ja toimi sen suullisen ja kirjallisen käytön edistämiseksi.

Seuran toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura teki työtä kotoperäisen vähemmistökielen karjalan ja sen puhujien voimaannuttamiseksi. Seura oli vaikuttamassa, että karjalan kieli sai vähemmistöstatuksen tasavallan presidentin asetuksella 27. marraskuuta 2009. Vuodesta 2016 lähtien päivää on juhlittu Suomessa karjalan kielen päivänä.lähde? Seura on ollut lobbaamassa myös karjalan kielen ja kulttuurin professuurin perustamista Itä-Suomen yliopistoon vuonna 2009.

Maaliskuussa 2015 aloitettiin Ylen karjalankieliset radiouutiset lähes 20 vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Uutisten kääntäjänä ja lukijana toimii Natalia Giloeva.

Karjalan kielen seura käynnisti maaliskuun 2018 alussa karjalan kielen ja kulttuurin elvytyshankkeen. Hanketta toteutettiin eduskunnan myöntämän määrärahan turvin.

Seuran sihteerinä toimi Pertti Lampi, kunnes hän riitautui Leon kanssa. Sen jälkeen sihteerinä toimi Leon serkku Juha Kotipelto.[2]

Julkaisutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjalan kielen seuran julkaisutoiminta alkoi vuonna 2005, ja tämän jälkeen seura julkaisi yli 60 kirjaa ja yli 10 äänikirjaa. Julkaistujen teosten joukossa on muun muassa sanakirjoja ja sanastoja, ortodoksista hartauskirjallisuutta, lastenkirjoja, kielioppeja, oppikirjoja, muistelmateoksia, runokirjoja sekä käännösromaaneja. Seuran julkaiseman livvinkarjalaisen Kalevalan on kääntänyt kotkatjärveläinen Zinaida Dubinina. Seuralla oli oikeudet Tove Janssonin Muumi-kirjojen teksteihin sekä kuvituksiin. Muumeja käännettiin karjalaksi kuusi teosta, ja kääntäjänä on toiminut Natalja Sinitskaja. Lisäksi seura julkaisi karjalankielistä Karjal Žurnualu -lehteä sekä verkkolehtenä että paperiversiona. Lehti oli ainoa kansallisella vähemmistökielellä julkaistava verkkolehti Suomessa.

Verkkokirjakauppa, digikirjasto ja avoin verkkokirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuralla oli verkkokauppa. Seuran jäsenten käytettävissä oli myös laaja digikirjasto. Seuran ylläpitämän avoimen verkkokirjaston palvelut olivat vapaasti käytettävissä.

Talousongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Long Play -verkkolehden mukaan seura sai Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä rahoituksesta vuosittain 70 000–80 000 euroa vuosina 2013–2016. Poikkeuksellisena pidetään, että yksityishenkilöiden perustama ja hallinnoima yhdistys saa varoja yliopistolle myönnetystä rahoituksesta. Seuran silloisen sihteerin Pertti Lammen mukaan rahoituksesta olisi sovittu yksityisessä keskustelussa tammikuussa 2011 silloisen valtiovarainministerin Jyrki Kataisen kanssa. Katainen ei muista keskustelua. Läsnä oli myös arkkipiispa Leo. Ministeriössä ei ole tiedetty rahoitusjärjestelyistä. Osa silloisista mukanaolijoista on kuollut, eikä Leo kommentoi asiaa. Seuran toiminta tuotti vuosittain tappiota, ja sillä oli velkaa 85 000 euroa. LP:n artikkelissa kerrotaan lisäksi ortodoksisen kirkon työsuhderiidoista.[3] Poliisi tutkii asiaa.

Konkurssin jälkeen ilmeni että osa hallituksen jäsenistä koki, että heitä painostettiin antamaan rahaa, jopa pikavippiä ottamalla, seuran talouden tueksi. Konkurssin jälkeen pesällä on velkaa noin 430 000 euroa, mutta varoja vain noin 10 000 euroa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhdistyksen perustiedot Patentti- ja rekisterihallitus, yhdistysrekisteri. Viitattu 1.8.2018.
  2. a b c d Outi Salovaara: Arkkipiispa Leon Karjala-seurassa konkurssi ja väärinkäytöksiä Suomen Kuvalehti. 27.11.2022. Otavamedia.
  3. Marianne Mattila: Long Play: Arkkipiispa Leon perustama karjalan kielen seura on saanut rahoitusta alun perin Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä valtion rahoituksesta yle.fi, uutiset. 24.5.2020. Viitattu 24.5.2020.