Invalidiliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Invalidiliitto ry on Suomessa toimiva valtakunnallinen etu- ja palvelujärjestö, joka edistää ja kehittää fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja elää täysipainoista elämää. Liitto perustettiin vuonna 1938 nimellä Suomen Siviili- ja Asevelvollisuusinvaliidien liitto, jolla erotuttiin sotainvalidien järjestöistä.[1] Invalidiliitto valvoo vammaisten ihmisten etuja ja tuottaa heidän tarvitsemiaan palveluita, kuten kuntoutusta, koulutusta ja asumispalveluita Validia-nimen alla. Liitolla on 149 jäsenyhdistystä ja noin 30 000 jäsentä.

Invalidiliiton päätäntävaltaa käyttää liittovaltuusto, jossa on 57 jäsentä. Liittovaltuusto valitaan neljän vuoden välein järjestettävällä liittoäänestyksellä. Vuonna 2005 liittovaltuusto valittiin ensimmäistä kertaa postiäänestyksellä. Liittovaltuusto valitsee liittohallituksen, johon kuuluu puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja kymmenen muuta jäsentä.

Invalidiliitto kerää rahaa toimintaansa lahjoituksina ja tuotemyynnillä.

Invalidiliitto julkaisee muun muassa IT Invalidityö -lehteä.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Selkäydinvammatyöryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Invalidiliiton selkäydinvammatyöryhmä toimi vuosina 1992−2009. Työryhmä toimi Invalidiliiton alaisuudessa, ja sen periaatteena oli toimia valtakunnallisena selkäydinvammaisten oikeuksia ajavana, puolustavana ja valvovana elimenä. Työryhmä julkaisi Selkäydinvamma-lehteä ja tiedotti lehden kautta selkäydinvammaisten asioista.

Selkäydinvammatyöryhmä teki ja antoi esityksiä, lausuntoja, kannanottoja sekä vaatimuksia selkäydinvammaisten ja vaikeasti liikuntavammaisten tarpeiden huomioimiseksi erilaisissa valtakunnallisissa ja paikallisissa asioissa.

Selkäydinvammatyöryhmän toimintaa ja Selkäydinvamma-lehden julkaisua jatkaa Selkäydinvammaiset Akson ry – Ryggmärgsskadades Förening Akson rf.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotisivu
  2. Invalidiliiton historiaa
  3. Hätinen, Pekka: Uusi aika, uudet toimijat. Selkäydinvamma, 20.10.2009, 17. vsk, nro 2, s. 3. Helsinki: Invalidiliitto ja selkäydinvammatyöryhmä. ISSN 1236-5092. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 29.1.2012.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.