Invalidiliitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Invalidiliitto ry on Suomessa toimiva tuki- ja liikuntaelinvammaisten valtakunnallinen etu- ja palvelujärjestö. Invalidiliitto perustettiin vuonna 1938 nimellä Suomen Siviili- ja Asevelvollisuusinvalidien liitto, jolla erotuttiin sotainvalidien järjestöistä.[1] Invalidiliitto tavoitteena on mahdollistaa toimiva arki tuki- tai liikuntaelinvammaiselle henkilöille itsenäinen ja hyvän elämä. Liitto valvoo vammaisten etuja ja tuottaa heidän tarvitsemiaan palveluita, kuten palveluasuntoja ja kuntoutusta. Liitolla on 155 jäsenyhdistystä ja noin 32 000 jäsentä.

Invalidiliiton päätäntävaltaa käyttää liittovaltuusto, jossa on 57 jäsentä. Liittovaltuusto valitaan neljän vuoden välein järjestettävällä liittoäänestyksellä. Vuonna 2005 liittovaltuusto valittiin ensimmäistä kertaa postiäänestyksellä. Liittovaltuusto valitsee liittohallituksen, johon kuuluu puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja kymmenen muuta jäsentä.

Invalidiliitto kerää rahaa toimintaansa lahjoituksina ja myymällä tuotteita verkkokaupassa. Adressit ja joulukortit ovat liiton tunnetuimpia tuotteita. Liitolla on myös oma hyväntekeväisyysranneke.

Invalidiliitto julkaisee muun muassa IT Invalidityö -lehteä[2] (IT-lehti).

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Selkäydinvammatyöryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Invalidiliiton selkäydinvammatyöryhmä toimi vuosina 1992−2009. Työryhmä toimi Invalidiliiton alaisuudessa, ja sen periaatteena oli toimia valtakunnallisena selkäydinvammaisten oikeuksia ajavana, puolustavana ja valvovana elimenä. Työryhmä julkaisi Selkäydinvamma-lehteä ja tiedotti lehden kautta selkäydinvammaisten asioista.

Selkäydinvammatyöryhmä teki ja antoi esityksiä, lausuntoja, kannanottoja sekä vaatimuksia selkäydinvammaisten ja vaikeasti liikuntavammaisten tarpeiden huomioimiseksi erilaisissa valtakunnallisissa ja paikallisissa asioissa.

Selkäydinvammatyöryhmän toimintaa ja Selkäydinvamma-lehden julkaisua jatkaa Selkäydinvammaiset Akson ry – Ryggmärgsskadades Förening Akson rf.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotisivu
  2. Invalidiliiton julkaisut Viitattu 21.1.2011.
  3. Invalidiliiton historiaa
  4. Hätinen, Pekka: Uusi aika, uudet toimijat. Selkäydinvamma, 20.10.2009, 17. vsk, nro 2, s. 3. Helsinki: Invalidiliitto ja selkäydinvammatyöryhmä. ISSN 1236-5092. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 29.1.2012.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.