Suomen ASH

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health) on poliittisesti sitoutumaton, valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija. Yhdistys edistää tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden sekä tupakkatuotteiden kaltaisten tuotteiden käytön loppumista sekä päihteettömyyttä. Tavoitteena on tupakaton ja nikotiiniton Suomi. Suomen ASH ry:n tehtävä on tuoda esiin tupakkatuotteiden ja alkoholin riippuvuutta aiheuttavia ominaisuuksia ja niiden käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja.

Suomen ASH vaikuttaa tupakkapolitiikkaan ja lainsäädännön kehittämiseen sekä seuraa asenneilmapiirin muutoksia ja mediaa. Lisäksi järjestö on asiantuntijana mukana erilaisissa työryhmissä ja verkostoissa.

Suomen ASH:n puheenjohtaja syksystä 2016 alkaen on ollut professori, kansanedustaja Pekka Puska. Suomen ASH koordinoi Savuton Suomi 2030 -verkoston toimintaa[1] toimintaa sekä on mukana mm. ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostossa[2] ja kansallisessa ehkäisevän päihdetyön ohjausryhmässä[3] sekä lukuisissa kansainvälisissä verkostoissa ja organisaatioissa, mm. Smoke Free Partnership (SFP)[4], European Public Health Alliance (EPHA)[5], INWAT EUROPE -ohjausryhmässä[6] ja Framework Convention Alliancessa.[7]

Suomen ASH:n toiminta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ASH ry perustettiin vuonna 1989, kun joukko aktiivisia kansalaisia huolestui nuorten tupakoinnin lisääntymisestä. Suomesta puuttui tuolloin tupakkapolitiikkaan keskittyvä järjestö, joita oli ASH-nimellä (Action on Smoking and Health) muutamissa englanninkielisissä maissa. Vaikka ASH-nimellä toimivilla järjestöillä mm. Irlannissa[8], Englannissa[9] ja Yhdysvalloissa[10] on samankaltaiset toimintaperiaatteet, ne kaikki ovat itsenäisiä järjestöjä, eikä niillä ole yhteistä katto-organisaatiota. Toiminta ja painopisteet vaihtelevat, mutta yhteistä järjestöille on tupakkapoliittinen vaikuttamistyö ja tupakkayritysten markkinoinnin seuraaminen.

Suomen ASH ry:n tehtäväkenttään otettiin myöhemmin mukaan myös alkoholipoliittinen vaikuttaminen, jotta kertynyttä tupakkapolitiikan asiantuntemusta hyödynnettäisiin myös alkoholipolitiikassa. Tupakka- ja alkoholiteollisuuden menettelytavat ovat pitkälti samanlaisia.

Suomen ASH on ollut asiantuntijana mukana edistämässä tupakkalain muutoksia ja uudistuksia. Järjestö on tuonut esiin tupakkayhtiöiden markkinointikeinoja ja tupakkapolitiikan kansainvälistä kehitystä. ASH korostaa edelleen työssään tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön terveyshaittoja sekä vastaavasti nostaa esiin savuttomuuden hyötyjä. Lisäksi järjestö osallistuu ehkäisevän päihdetyön verkostotyöhön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]