Sininauhaliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sininauhaliitto ry on vuonna 1936 perustettu[1] kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto. Teemu Tiensuu valittiin Sininauhaliiton toiminnanjohtajaksi vuonna 2016. Sininauhaliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingin Pasilassa.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sininauhaliitto ja sen yli 100 jäsenyhteisöä ovat päihde- ja pelihaittojen, riippuvuuksien, mielenterveysongelmien, pitkäaikaisasunnottomuuden sekä sosiaalisen työllistämisen erityisosaajia. Sininauhaliiton perustehtävä on huono-osaisuuden ja päihde- ja pelihaittojen vähentäminen. Sininauhaliitto tukee näihin liittyviä ongelmia kohdanneita ja vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä ja auttamistyötä tekeviä. Liitto toimii myös jäsentensä keskusliittona.

Sininauhaliitto on Kansainvälisen Siniristin jäsen. Sen runsaan 100 jäsenyhteisön joukkoon kuuluvat muun muassa Helsingin Diakonissalaitos, ViaDia ry ja Jyväskylän ja Rauman Seudun Katulähetykset. Sininauhaliiton ja sen jäsenyhteisöjen toimintaa yhdistää kristillinen ihmiskäsitys, jonka mukaan jokainen ihminen on yhtä arvokas. Sininauhaliitto ja sen jäsenyhteisöt muodostavat kristillisen diakoniatyön verkoston.

Sininauhaliiton pelihaittapalvelut muodostuvat Peluurin] sähköisistä palveluista ja tieto- ja tukipiste Tiltin kasvokkaisen kohtaamisen palveluista. Palvelut tuotetaan yhdessä A-klinikkasäätiön kanssa.

Sininauhaliitto julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Toivo -lehteä, joka ilmestyy sekä netissä että printtinä. Lehden päätoimittaja on Teemu Tiensuu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinainen Sininauhaliiton työ alkoi 1800-luvulla Irlannissa syntyneen ja sittemmin Yhdysvaltoihin muuttaneen Francis Murphyn työn tuloksena. Amerikkaan onneaan etsimään lähteneen Murphyn tie kulki päihderiippuvuuden kautta vankilaan. Vankilassa ollessaan Murphy tuli uskoon ja luopui alkoholin käytöstä. Francis Murphy aloitti julistustyön vankilassa ja jatkoi työtään vapauduttuaan. Sinisestä nauhasta tuli Murphyn liikkeen tunnus samoihin aikoihin toimineen Punanauha-nimisen raittiusliikkeen punaisen nauhan tapaan. Sinisen nauhan kantajat olivat lupautuneet noudattamaan ehdotonta raittiutta ja auttamaan lähimmäisiään siihen.

Suomessakin Murphyn toiminnasta kuultiin 1800-luvun lopulla ja vuoden 1885 tammikuussa pidettiin kokous, jonka seurauksena perustettiin sininauhatyön edistämiseksi Suomessa Alpha-niminen yhdistys. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa jäseniä oli jo 380. Vuonna 1887 perustettiin ruotsinkielinen sininauhayhdistys. Varsinainen Sininauhaliitto perustettiin Suomeen vuonna 1936. Perustavassa kokouksessa hyväksyttiin sääntöihin yhdistyksen tarkoitus: ”Yhdistyksen tarkoituksena on kristillisellä pohjalla toimia ehdottoman raittiuden edistämiseksi erityisesti omistaen huomiota juoppoudesta kärsivien auttamiseen.”[2]

Sininauhaliitto hallinnoi aiemmin vuonna 1957 perustamaansa Sininauhasäätiötä (entinen Raittiuskotisäätiö), jolla on osakeyhtiö Sininauha Oy. Vuonna 2013 nämä kolme tahoa muodostivat lisäksi yhteisen Sininauhaliitto-konsernin, joka kuitenkin purettiin muun muassa Sininauhasäätiön sääntömuutoksen myötä. Sininauhasäätiö hallinnoi kiinteistöjä, Sininauha Oy tuottaa asumis- ja tukipalveluita. Vuonna 2016 Sininauhaliitto ja Sininauhasäätiö päätettiin erottaa toisistaan, jotta ne voisivat toteuttaa paremmin perustehtäviään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sininauhaliitto Yhdistynetti. Viitattu 9.3.2019.
  2. Koskenvesa, Esko & Niemelä, Jorma: Kohti raitista elämänhallintaa. Kirjaneliö, 1986.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]