Sininauhaliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sininauhaliitto ry on vuonna 1936 perustettu[1] kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto, jonka toiminta-ajatuksena ja perustehtävänä on palvella jäsenyhteisöjään ja kristillisiä seurakuntia ehkäisevässä päihdetyössä, päihdehaittojen ja syrjäytymisen vähentämisessä, riippuvuuksista toipumisessa ja elämän eheytymisessä. Teemu Tiensuu valittiin Sininauhaliiton toiminnanjohtajaksi vuonna 2016. Sininauhaliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingin Pasilassa.

Sininauhaliitto on Kansainvälisen Siniristin jäsen. Sininauhaliitto julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Uusi toivo -lehteä, joka ilmestyy sekä netissä että printtinä. Lehden päätoimittaja on liiton viestintäpäällikkö Anna-Liisa Karhula.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sininauhaliike on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla Francis Murphyn (1836–1906) työn tuloksena. Hän syntyi Irlannissa köyhään perheeseen ja lähti monien aikalaistensa tavoin Amerikkaan etsimään parempaa elämää. Uudessa maassa juurettoman ja köyhän nuoren elämä kulki kuitenkin alaspäin ja hän joutui alkoholin väärinkäytön seurauksena vankilaan.

Sininauhaliitto hallinnoi aiemmin vuonna 1957 perustamaansa Sininauhasäätiötä (entinen Raittiuskotisäätiö), jolla on osakeyhtiö Sininauha Oy. Vuonna 2013 nämä kolme tahoa muodostivat lisäksi yhteisen Sininauhaliitto-konsernin, joka kuitenkin purettiin muun muassa Sininauhasäätiön sääntömuutoksen myötä. Sininauhasäätiö hallinnoi kiinteistöjä, Sininauha Oy tuottaa asumis- ja tukipalveluita.[2] Vuonna 2016 Sininauhaliitto ja Sininauhasäätiö päätettiin erottaa toisistaan, jotta ne voisivat toteuttaa paremmin perustehtäviään.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekisterinumero 27.811 Yhdistysrekisteri.
  2. Organisaatio Sininauhaliitto. Viitattu 25.2.2015.
  3. Toiminnan tarkoitus ja historia Sininauhaliitto. Viitattu 23.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]