Tiltti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pokeritermiä. Tieto- ja tukipiste Tiltistä on eri artikkeli.

Tiltti eli tilttaaminen on pokeritermi, joka tarkoittaa pelaajan turhautumista esimerkiksi toistuvan huonon onnen takia. Tiltissä pelaaja ajautuu vahvaan negatiiviseen emotionaaliseen tilaan, johon liittyy kontrollin menetys, heikentynyt päätöksenteko ja välinpitämättömyys mahdollisista tulevista tappioistaan.

Tilttaamiseen liittyy tyypillisesti vahva epäoikeudenmukaisuuden tunne: "pelasin oikein, mutta hävisin kuitenkin!". Tilttaamisen yhteydessä usein myös jahdataan häviöitä – tiltanneet pelaajat kokevat, että hävityt rahat kuuluu "oikeudenmukaisuuden nimissä" voittaa takaisin. Tilttaaminen on toisin sanoen eräänlaista moraalista raivoa.[1]

Puhutaan myös voittotiltistä, joka eroaa käsitteellisesti häviötiltistä. Voittotiltissä pelaaja alkaa pelata aiempaa uhmakkaammin ja aggressiivisemmin esimerkiksi voitettuaan onnekkaasti useita potteja peräkkäin.

Tiltti on alkujaan flipperipeleistä löytyvä ominaisuus, jolla estetään pelikuulan ohjaaminen pöytää kallistamalla (engl. tilt) tai tönimällä. Liian voimakas pelin liikuttelu laukaisee anturin, joka pysäyttää pelikoneen. Sana on levinnyt tarkoittamaan myös elektronisten laitteiden sekä ihmisen ajattelun pysähtymistä tai jumittumista.

Kognitiotieteilijä Jussi Palomäki on tehnyt pokeria käsittelevän väitöskirjan, jonka keskeinen aihe oli tilttaaminen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä korttipeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.