Aspa-säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aspa-säätiö vuokraa asuntoja arjessaan tukea tarvitseville mielenterveyskuntoutujille ja eri tavoin vammaisille ihmisille eri puolilla Suomea.

Aspan perustivat vuonna 1995 13 sosiaali- ja terveysalan järjestöä: Epilepsialiitto, FDUV, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuurojen Liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Neuroliitto, Nuorten Ystävät, Näkövammaisten liitto, Suomen CP-liitto ja Parkinsonliitto.[1]

Aspa-säätiön hankkeet ja kehittämistoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aspa-säätiön hankkeissa kehitetään asiakkaiden itsenäistä elämää ja tuetaan ihmisiä hyödyntämään ja tunnistamaan omia voimavarojaan.

Hankkeissa ja toiminnoissa tarjotaan mielekästä sisältöä elämään ja ratkotaan itsenäisen arjen toteuttamiseen liittyviä haasteita. Toimintaan osallistumalla voi löytää uuden harrastuksen, oppia digitaitoja, osallistua asumisen ja palvelujen kehittämiseen ja löytää omia voimavaroja. Kokemustoimijat ovat toiminnassa tärkeässä roolissa.

Aspa-konserni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aspa-konsernin muodostavat Aspa-säätiö ja sen omistamat kaksi tytäryhtiötä: Aspa Palvelut Oy ja Aspa Asiantuntijapalvelut Oy.[2]

Aspa Palvelut on yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa yksilöllisiä asumispalveluja mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, eri tavoin vammaisille ihmisille ja muille arjessaan tukea tarvitseville. Yksiköitä eli Aspa-koteja on eri puolilla Suomea.

Aspa Asiantuntijapalvelut Oy tarjoaa koulutuksia, konsultointia, vertaisarviointeja ja tukea asumisen palveluiden kehittämiseen.

Suuntaaja-lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aspa-säätiö julkaisi Suuntaaja-lehteä 2010-luvulla. Suuntaaja oli erityisryhmien asumiseen keskittyvä lehti. Lehden kirjoitukset käsittelivät muun muassa vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumista, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, asumispalveluiden nykytilaa ja tulevaisuutta, hyvinvointiyhteiskunnan palvelujärjestelmää ja sen problematiikkaa, järjestöjen toimintaedellytyksiä ja toimintakentän muutoksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olemme järjestöjen perustama Aspa. Viitattu 18.1.2022.
  2. Tietoa Aspasta Aspa. Viitattu 18.1.2022.