YAD

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
YAD Youth Against Drugs ry
Perustettu 1988
Toimiala Ennaltaehkäisevä päihdetyö
Kotipaikka Jyväskylä, Suomi
Toiminta-alue kansallinen
Puheenjohtaja Eeva-Kaisa Salminen
Toiminnanjohtaja Janne Paananen (va.)
Sivusto www.yad.fi

YAD - Youth Against Drugs on vuonna 1988 perustettu ehkäisevää päihdetyötä tekevä suomalainen yhdistys.[1] YAD:lla on paikallisosastotoimintaa kuudella paikkakunnalla ja verkon kautta ohjattua vapaaehtoistoimintaa ympäri Suomen.[2]

YAD Youth Against Drugs ry on sitoutumaton, valtakunnallinen nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä ja muista päihteistä aiheutuvia haittoja.

YADissa mahdollistuu nuorten kansalais- ja vertaisvaikuttamistoiminta, ja lisäksi yhdistys on pitkän linjan asiantuntija ehkäisevän huumetyön saralla. YAD kehittää muun muassa uusia toimintamalleja ja näkökulmia huumeisiin liittyvän tiedostavuuden lisäämiseksi.

Toimintaa ja osallistumismahdollisuuksia YAD tarjoaa 13-35-vuotiaille.

Yhdistyksen toiminta perustuu nuoriin vapaaehtoisiin, jotka haluavat olla mukana ehkäisemässä nuorten päihteiden käyttöä ja tukemassa päihteetöntä elämää. YAD:n toiminnan tarkoituksena on tukea nuorten terveitä elämäntapoja, tarjota vaihtoehtoja, päihteetöntä toimintaa ja uusia sosiaalisia kontakteja, tietoa huumausaineista sekä haastaa miettimään omia valintoja ja arvoja.

Järjestö ylläpitää myös "Huumebiisit"-sivustoa, jonne on tarkoitus koota huumeista kertovien musiikkikappaleiden nimiä.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Youth Against Drugs perustettiin Irti Huumeista -yhdistyksen nuorisoprojektiksi vuonna 1988. Projektivastaavana työskenteli projektin koko ajan, vuoteen 1990 asti Saini Mustalampi. Myös festarityö, koulutukset ja tukihenkilötoiminta alkoi. Vuonna 1989 YAD sai omat tilat, vanhan kansakoulu Hertsikan käyttöönsä Helsingin Herttoniemestä, se toimi jäsenten kokoontumispaikkana ja huumeasioiden neuvontapaikkana, myös päivystävä puhelin alkoi toimia, siitä luovuttiin myöhemmin.

Vuonna 1990 Irti Huumeista ry:n projekti päättyi ja YAD vietiin yhdistysrekisteriin. YAD sai ensimmäisen oman työntekijän, toiminnanohjaaja Anssi Leinosen, jonka palkan maksoi Raha-automaattiyhdistys. Kahta vuotta myöhemmin toiminnanjohtajaksi tuli jyväskyläläinen Pipsa Tupamäki ja YAD:n keskustoimisto muutti Helsingistä Jyväskylään. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen kesäleiri, leiristä on sittemmin muodostunut jokakesäinen perinne. Vuonna 1993 YAD sai käyttöönsä Jyväskylän Tourulassa sijaitsevan seurakunnan käytössä olleen 'Bronx' talon.

Vuonna 1995 toiminnanjohtajaksi tuli Janne Veikkolainen, seuraavana vuonna palkattiin toiseksi työntekijäksi toiminnanohjaaja. Yhdistyksen aktiivit Päivi Dahl ja Tanja Hirschovits tekivät Tästä on kyse - tietoa päihteistä-kirjan vuonna 1996, sen neljäs painos on julkaistu vuonna 2002.

Vuonna 1997 alkoi projektina myöhemmin toimintamuodoksi vakiintunut Pien- ja perheryhmätoiminta. Vuonna 1998 alkoi pääkaupunkiseudun paikallisosaston 'Keetu'-projekti (kulttuurielämyksiä elämänhallinnan tueksi).

Yhdistys aloitti oman 'ENo'-lehden julkaisun vuonna 1999. Vuodesta 2001 alkaen YAD myös itse kustantaa lehteään. Samana vuonna alkoi kolmivuotinen Ehkäisevä työ Kuusankoskella projekti, jonka rahoittaja Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö palkittiin vuoden 2001 terveysteolla. Vuonna 2002 toiminnanjohtajaksi tuli Kim Alenius ja seuraava vuonna Rosita Juurinen.

Vuonna 2006 yhdistyksen lehden nimi muuttui Viivaksi. Lehden toiminta päättyi vuonna 2008. Vuonna 2009 YAD liittyi Music Against Drugs -päihdevalistuskokonaisuuden yhteistyökumppaniksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YAD lyhyesti YAD. Viitattu 23.8.2010.
  2. Tietoa toiminnasta YAD. Viitattu 23.11.2016.
  3. http://www.huumebiisit.fi/taustaa-sivuista/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.