YAD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
YAD Youth Against Drugs ry
Perustettu 1988
Toimiala Ehkäisevä päihdetyö
Kotipaikka Jyväskylä, Suomi
Toiminta-alue kansallinen
Toiminnanjohtaja Janne Paananen (va.)
Puheenjohtaja Helmi Lind
Aiheesta muualla
www.yad.fi

YAD - Youth Against Drugs on vuonna 1988 perustettu ehkäisevää päihdetyötä tekevä suomalainen yhdistys.[1] YAD ry:llä on paikallistoimintaa seitsemällä paikkakunnalla ja verkon kautta ohjattua vapaaehtoistoimintaa ympäri Suomen.[2]

YAD Youth Against Drugs ry:n ensisijaisia tavoitteita ovat huumeiden käytön ehkäiseminen, huumehaittojen vähentäminen sekä päihteettömän elämän tukeminen. YAD ry on valtakunnallinen, sitoutumatonselvennä nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö. Toimintaa ja osallistumismahdollisuuksia YAD tarjoaa 13–35-vuotiaille.

Yhdistyksen toiminta perustuu nuoriin vapaaehtoisiin, jotka haluavat olla mukana ehkäisemässä nuorten päihteiden käyttöä ja tukemassa päihteetöntä elämää. YAD:n toiminnan tarkoituksena on tukea nuorten terveitä elämäntapoja, tarjota vaihtoehtoja, päihteetöntä toimintaa ja uusia sosiaalisia kontakteja, tietoa huumausaineista sekä haastaa miettimään omia valintoja ja arvoja.

YAD toimii turvallisena päihteettömänä yhteisönä yhtä lailla huumeita ongelmaksi asti käyttäneille nuorille kuin nuorille, jotka eivät ole koskaan kokeilleet huumeita tai mitään päihteitä. Ketään ei erotella päihdetaustan perusteella, mutta käyttötaustaisilla on mahdollisuus kouluttautua kokemusasiantuntijoiksi ja hyödyntää kokemustietoutta nuorille suunnatuilla päihdekasvatuskeikoilla. Toiminnassa mukana olevat nuoret kutsuvat yhteisöä leikkisästi ”yadinperheeksi”.

Yhdistys on pitkän linjan asiantuntija ehkäisevän huumetyön saralla. Toimintansa ja ehkäisevän työn mallien kehittämiseksi YAD ry toteuttaa erilaisia kokeilu- ja kehittämishankkeita. Hankkeissa kehitetään toimintamalleja ja näkökulmia huumeisiin liittyvän tiedostavuuden lisäämiseksi. Yksi keskeinen osa YADin toimintaa on nuorille ja nuorten kanssa toimiville suunnatun tieto- ja asennemateriaalin tuottaminen.

Toiminnan päärahoittaja on Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. YAD on SOSTEn jäsenjärjestö.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Youth Against Drugs perustettiin Irti Huumeista -yhdistyksen nuorisoprojektiksi vuonna 1988. Projektivastaavana koko projektin ajan, vuoteen 1990 asti työskenteli Saini Mustalampi. Yhdistyksen ensimmäisiä toimintamuotoja olivat festarityö, koulutukset ja tukihenkilötoiminta. Alkuun kokeiltiin myös päivystävää puhelinta, mutta siitä luovuttiin myöhemmin.

Vuonna 1990 Irti Huumeista ry:n projekti päättyi ja YAD vietiin yhdistysrekisteriin. YAD sai ensimmäisen oman työntekijän, toiminnanohjaaja Anssi Leinosen, jonka palkan maksoi Raha-automaattiyhdistys. Kahta vuotta myöhemmin toiminnanohjaajaksi tuli jyväskyläläinen Pipsa Tupamäki ja YAD:n keskustoimisto muutti Helsingistä Jyväskylään. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen kesäleiri, josta muodostui sittemmin jokakesäinen perinne. Vuonna 1993 YAD sai käyttöönsä Jyväskylän Tourulassa sijaitsevan seurakunnan käytössä olleen 'Bronx'-talon. Vihreä puutalo oli YADin käytössä vuoteen 2010 saakka, jolloin YAD hankki tilat Tanssisali Lutakosta.

Vuonna 1995 toiminnanjohtajaksi tuli Janne Veikkolainen, seuraavana vuonna palkattiin toiseksi työntekijäksi toiminnanohjaaja. Yhdistyksen aktiivit Päivi Dahl ja Tanja Hirschovits tekivät Tästä on kyse – tietoa päihteistä-kirjan vuonna 1996, sen neljäs ja toistaiseksi viimeinen painos on julkaistu vuonna 2002.

Toiminnanjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1995–2002 Janne Veikkolainen
 • 2003–2004 Kim Alenius
 • 2004–2013 Rosita Juurinen (2011 vt. tj Petra Karinen)
 • 2013– Janne Paananen (2018 vt. tj Petra Karinen)

Hallituksen puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1990 Marja Kiijärvi
 • 1994 Johanna Vatanen
 • 1995 Kreeta Siren
 • 1996-98 Kati Laitila
 • 1999-2000 Jarmo Hakkarainen
 • 2001 Tuula Tahvonen
 • 2002 Kim Alenius
 • 2003-2012 Aulikki Otranen
 • 2013-2017 Eeva-Kaisa Salminen
 • 2018 Helmi Lind

Toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1989 YAD sai omat tilat, vanhan kansakoulun Hertsikan käyttöönsä Helsingin Herttoniemestä. Se toimi jäsenten kokoontumispaikkana ja huumeasioiden neuvontapaikkana.
 • 1993 YAD sai käyttöönsä Jyväskylän Tourulassa sijaitsevan seurakunnan käytössä olleen Bronx-talon. Vihreä puutalo oli YADin käytössä vuoteen 2010 saakka.
 • 2006 YAD hankki tilat Tanssisali Lutakon yläkerrasta, jonne koko Jyväskylän toiminta muutti vuonna 2011.
 • Tampereen toimisto on ollut keskustan läheisyydessä vuokratiloissa. Tällä hetkellä Tampereen toimisto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 25.

Projektit ja kehittämishankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse mutta ei yksin – verkkopalvelu huumeita kokeilleille ja käyttäville nuorille oman hyvinvointinsa edistämiseen -hanke 2018–2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeessa luodaan valtakunnallinen verkkopalvelu 15–29-vuotiaille nuorille, joilla on huumeiden kokeilu- tai käyttötausta tai he kuuluvat muuten riskiryhmään. Hankkeen tavoitteena on heidän hyvinvointinsa edistäminen arjen toiminnallisen tekemisen, nuoren oman pohdinnan, tiedon tarjoamisen ja yhteisöllisyyden kautta sekä huumeiden käytöstä aiheutuvien haittojen vähentäminen.

Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille 2018–2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille on EHYT ry:n ja YAD ry:n valtakunnallinen yhteishanke. Hankkeesta hyötyvät kannabista käyttävät nuoret, jotka saavat hankkeessa kehitettävän interventiomallin avulla tukea kannabiksen käytön lopettamiseen tai vähentämiseen.[3]

Exp3rt – kohtaava kokemusasiantuntijuus -jatkohanke 2018–2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exp3rt-hanke on kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on ylläpitää aiemmissa kokemusasiantuntijuushankkeissa luotuja työmuotoja sekä kehittää mallia, jossa kokemusasiantuntijat kohtaavat nuoria. Painotuksena on kokemusasiantuntijan elämäntaitojen hyödyntäminen.

Mutku netissä luki... Päihdekriittinen mediakasvatuskokonaisuus verkkovapaaehtoistyö tarpeisiin -hanke 2016–2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeessa kehitettiin Kamaa somessa -niminen mediakasvatuskokonaisuus. [4]

Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä 2013–2015 ja 2015-2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YAD ry:n Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -hankkeen tarkoituksena on luoda yhteistyössä huumeiden käytön lopettaneiden nuorten aikuisten kanssa vuorovaikutuksellinen ehkäisevän huumetyön malli päihdekasvatus- ja koulutustarpeisiin. [5]

Street Team2 2013–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatkokehittämis- ja toimintamallin levittämishanke vuosille 2013–2015. YAD Street Team on RAY:n rahoittama projekti, jonka tavoitteena on kehittää matalan kynnyksen vapaaehtoistyömallia nuorten huumeiden vastaiseen kansalaistoimintaan. Street Teamissa voi toimia kuka tahansa yli 13-vuotias, missä päin Suomea tahansa, juuri sillä työpanoksella kuin haluaa ja juuri silloin kuin haluaa. Hankkeen keskiössä on Street Teamin nettisivut, joiden kautta toimintaa hallinnoidaan. Hankkeen päätyttyä Street Team- toiminta siirtyi osaksi YAD ry:n perustyötä.[6]

DanceWise2 2011–2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

on elektroniseen musiikkikulttuuriin kohdennettu ehkäisevän huumetyön kolmivuotinen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on toimintavuosinaan 2011–2013 vastata kohderyhmästä nousseeseen, erityisesti haittoja vähentävän tiedon tarpeeseen sekä tuoda tapahtumiin ja nuorisotaloille huumekriittistä näkökulmaa.

Ehkäisevän työn alueellinen malli, levitys ja juurrutus kevääseen 2011 saakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtymäajalla mallia pyritään kahden työntekijän voimin markkinoimaan uusiin rakenteisiin tai löytämään jatkokehittämistyölle uutta hallinnoivaa yhteisöä. Samalla levitetään hankkeen tuloksia ja tuotettuja materiaaleja. Kohdepaikkakuntina siirtymäajalla ovat Joensuu ja Lempäälä.

Ehkäisevän työn alueellinen malli 2006–2009 (jatkoa ehkäisevän työn koordinointihankkeille)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisvaiheen ehkäisevään työhön kehitetty malli, jota toteuttaa paikallinen verkosto. Pääajatuksena on tunnistaa hyvissä ajoin tukea tarvitsevat lapset ja ohjata heitä tukevien toimintojen pariin.

Rave Against Drugs – ehkäisevä ja haittoja vähentävä työ konemusiikkiympäristöissä 2005–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DanceWise-hanketta edeltävä hanke.

Järjestökylä – festarityön kehittämishanke 2005–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeessa kehitettiin toimintakäytäntöjä YADin festarityöhön sekä eri toimijoiden välistä yhteistyötä festivaaliympäristöissä.

Huumeboikotti 2002–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumeiden tuotannon ja huumekaupan epäkohtiin pureutunut hanke.

Ehkäisevä työ Kuusankoskella 2001-2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoittaja Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö palkittiin vuoden 2001 terveysteolla.

Puuttumisen malli 2000–2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeessa kehitettiin kouluihin malleja tunnistaa ja toimia päihdetilanteissa. Hankkeen tuotoksena kirjoitettiin Puhetta päihteistä -opas vanhemmille.

Ehkäisevän työn koordinointi 1999–2001, jatkohanke 2002–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisvaiheen ehkäisevään työhön kehitetty malli, jota toteuttaa paikallinen verkosto. Pääajatuksena on tunnistaa hyvissä ajoin tukea tarvitsevat lapset ja ohjata heidät tukevien toimintojen pariin.

Kulttuurielämyksiä elämänhallinnan tueksi 1998-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseudun paikallisosaston Keetu- toiminta. Alkoi projektina v. 1998 ja jatkoi muulla rahoituksella vuoteen 2014 saakka. Keetu tarjosi ryhmämuotoista tukiystävätoimintaa ja päihteetöntä vapaa-ajan toimintaa.

Perhe- ja pienryhmäprojekti 1997–1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeessa kehitettiin perhe- ja pienryhmätoiminnan mallia, jota on sittemmin jatkokehitetty ja toteutettu osana ehkäisevän työn alueellista mallia sekä osana YADin perustoimintaa. YAD on myös julkaissut kirjan pienryhmätoiminnasta vuonna 2009.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oma lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys aloitti oman ENo-lehden julkaisun vuonna 1999. Vuodesta 2001 alkaen YAD kustansi itse lehteään. Vuonna 2006 yhdistyksen lehti sai nimen Viiva. Lehden toiminta päättyi vuonna 2008. 2010-luvulta alkaen YAD on toimittanut jäsenmaksun maksaneille jäsenilleen sivu- ja levikkimäärältään huomattavasti pienempää, 4 kertaa vuodessa ilmestyvää Yadilaista.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä. Susanna Kärki, Juuso Armila, Petra Karinen, 2016.
 • YAD Street Team – Huumekriittistä kevytaktivismia nuorille. Suvi Ervamaa & Mikko Piispa, 2013.
 • Pienryhmätoiminta lasten ja nuorten ehkäisevän työn menetelmänä. Jyrki Muhonen, Kirsi Lallukka, Pekka Turtiainen, 2009.
 • Lasten hyvinvointia etsimässä. YAD ry:n ehkäisevän työn alueellinen malli. Merja Heimonen, Jyrki Muhonen, Susanna Raivio & Pirkko-Liisa Rauhala, 2002.
 • Tästä on kyse – tietoa päihteistä. Päivi Dahl ja Tanja Hirschovits, 1996.

Muu materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YAD tuottaa monipuolista tieto- ja asennemateriaalia ehkäisevän huumetyön tueksi.

 • YAD on tuottanut 4 erilaista menetelmäkorttisarjaa päihdekeskustelujen tueksi: Addiktiokortit, Mielikuvani päihteistä -kortit, Väitteitä päihteistä -kortit sekä Oma asia? -kortit. [5]
 • Ainekohtaista tietoa huumeista on koottu www.huumeet.fi-sivustolle.
 • Järjestö ylläpitää myös Huumebiisit-sivustoa, jonne on koottu huumeista kertovien musiikkikappaleiden nimiä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.