Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL
Sool-logo cmyk.png
Perustettu 1959
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 45 jäsenyhdistyksen kautta ja henkilöjäseninä yhteensä 7156 jäsenmaksun maksanutta[1]
Sivusto www.sool.fi

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen opettajaksi opiskelevien edunvalvoja, jonka tarkoituksena on edistää tulevien opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden yhteistä toimintaa koulutuksen kehittämiseksi. Liittoon kuuluu varhaiskasvatuksen opettajaksi, luokanopettajaksi, aineenopettajaksi, erityisopettajaksi, ammatillisten opintojen opettajaksi ja musiikkipedagogiksi sekä oppilaan- ja opinto-ohjaajaksi opiskelevia.

SOOL järjestää seminaareja ja koulutustilaisuuksia sekä pyrkii pitämään jäsenistönsä ajan tasalla siitä, mitä opetus- ja kasvatusalalla tapahtuu. Liiton tavoitteena on myös olla mukana vaikuttamassa opetus- ja kasvatusalan tulevaisuuteen toimimalla yhteistyössä päättäjien ja eri asiantuntijatahojen kanssa. Jäsenyhdistykset eli opettajaopiskelijoiden ainejärjestöt ja opiskelijayhdistykset vastaavat SOOLin paikallisesta toiminnasta opettajankoulutuspaikkakunnilla. Liiton linjaukset opettajankoulutuksen kehittämistarpeista on koottu Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelmaan.

SOOL on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n opiskelijajärjestö ja tekee läheistä yhteistyötä sen kanssa. SOOLin jäsenet eivät ole ammattijärjestön jäseniä mutta omien jäsenetujen lisäksi SOOLin jäsenmaksun maksaneet saavat lähes kaikki OAJ:n jäsenedut lukuun ottamatta työttömyysturvaa ja äänioikeutta OAJ:n valtuustovaaleissa. SOOLin opiskelijaedustajilla on äänioikeus OAJ:n hallituksen alaisissa toimikunnissa sekäpäivi puhe- ja läsnäolo-oikeus OAJ:n valtuuston ja hallituksen kokouksissa.

SOOLin jäsenlehti Opeopiskelija ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti seuraa opetusalan kehitystä ja ajankohtaisia ilmiöitä opiskelijan näkökulmasta ja sen sisältöalueeseen kuuluvat kasvatustieteellinen tutkimus, kiinnostavat tapahtumat ja ihmiset sekä opiskelijajärjestötoiminta. Vuoteen 2019 asti liiton jäsenlehti ilmestyi nimellä Soolibooli.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOOLin ylin päättävä elin on liittokokous, joka valitsee puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kahdeksanjäsenisen hallituksen toimikaudelle 1.5.–30.4. Liittokokous päättää myös muun muassa liiton toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta. Liittokokouksessa ovat edustettuina SOOLin jäsenyhdistykset, joiden äänimäärä määräytyy niiden jäsenmäärän mukaan. Sääntömääräinen liittokokous pidetään maalis-, huhtikuun aikana. SOOLin toimistolla Helsingin Itä-Pasilassa työskentelee pääsihteerin lisäksi kaksi palkattua työntekijää.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOOLin toiminta alkoi vuonna 1959 nimellä Suomen opettajanvalmistuslaitosten oppilas- ja ylioppilaskuntien liitto (SOOL), joka perustettiin ylläpitämään opettajia valmistavien laitosten opiskelijoiden välisiä yhteyksiä. Järjestäytymiskokous pidettiin Jyväskylässä 26. syyskuuta 1959.[2]

Vuonna 1972 nimeksi tulee Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto. Uusissa säännöissä toiminnan tavoitteeksi asetetaan opettajaksi opiskelevien edunvalvonta.[3]

Opettajankoulutuksessa ja opettajajärjestöissä tapahtuneiden muutosten myötä Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on organisoitunut uudelleen kahteen otteeseen. Aineenopettajaksi opiskelevat tulivat mukaan toimintaan vuonna 1981, kun SOOL ja Suomen Auskultantit ry yhdistyivät.[3] Nykyisessä muodossaan SOOL on toiminut vuodesta 1995, jolloin Suomen Lastentarhanopettajaksi Opiskelevien Liitto (SLOL) yhdistyi SOOLiin.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[4] - 20 000 € 20 000 € 20 000 € 20 000 € 25 000 € 30 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SOOL, Toimintakertomus vuodelta 2019.
  2. Sallinen, E: Opekas - satavuotishistoriikki 1896-1996. Pro gradu -tutkielma, Turun yliopisto 1999.
  3. a b Saarenmaa, A-M: Kahden tulen välissä - Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton toiminnan muotoutumisen vuodet 1971-1981. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto 2003.
  4. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]