Sexpo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sexpo-säätiö toimii seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijana. Säätiö järjestää seksuaalineuvonta- ja terapiapalveluita yksilöille, pareille ja muille ihmissuhdemuodoille sekä kouluttaa seksuaalisuuden parissa työskenteleviä sosiaali-, terveys-, ja kasvatusalan ammattilaisia.[1]

Tavoitteet ja periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sexpo-säätiön säännöissä määritellään säätiön tarkoitukseksi

 • edistää yksilöiden onnellisen, tasapainoisen ja tyydyttävän seksuaalisuuden toteutumista,
 • toimia avoimen ja myönteisen seksuaalikulttuurin vahvistamiseksi,
 • edistää seksuaalista vapautta ja tasa-arvoa,
 • jakaa tietoa seksuaalisuudesta sekä niihin liittyvien ongelmien ehkäisystä ja hoidosta, sekä
 • tarjota asiantuntijapalveluja seksuaalikysymyksissä.[2]

Sexpo pyrkii lisäämään tietoisuutta Seksuaaliterveyden maailmanjärjestön (World Association for Sexual Health) laatimasta seksuaalioikeuksien julistuksesta sekä toimimaan julistuksen periaatteiden mukaisesti.

Toimintamuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Seksuaalineuvonta tarjoaa seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin vastauksia kasvokkain, puhelimitse tai verkossa. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä nimettömänä, ja kysymyksiin vastaavat koulutetut seksuaalineuvojat.
 • Terapiapalveluihin voi hakeutua ilman lääkärin lähetettä nettiajanvarauksen kautta. Terapiamuotoina ovat seksuaali-, perhe- parisuhde- ja ihmissuhdeterapia. Terapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista asiakkaan omista tarpeista riippuen.
 • Koulutuksia järjestetään vuosittain, ja niissä koulutetaan seksuaalineuvojia, -terapeutteja, -kasvattajia sekä muita seksuaalisuuden parissa työskenteleviä ammattihenkilöitä. Säätiö myös järjestää vuosittain SEKS-koulutuspäivän, joka kokoaa yhteen seksologian ja seksuaaliterveyden asiantuntijoita.

Sexpo osallistuu myös julkiseen keskusteluun, tuottaa julkaisuja ja koulutusmateriaalia sekä pitää yllä seksologian alan kirjastoa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sexpo perustettiin Seksuaalipoliittisena yhdistyksenä vuonna 1969. Sen perustaminen katsottiin tarpeelliseksi, jotta Yhdistys 9:n aloittama seksuaalipoliittinen keskustelu jatkuisi ja toteutuisi omalla, puoluepoliittisesti sitoutumattomalla areenallaan. [3] Vuonna 1997 Sexpo säätiöitiin toiminnan ammatillisten edellysten kehittämiseksi.[4]

Seksuaalineuvonta-asema aloitti toimintansa myös vuonna 1969. Aseman päämääränä oli antaa asiallista tietoa ja neuvontaa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. [5] Se myös pyrki luomaan aktiivista yhteistyötä muiden saman toimintakentän neuvonta- ja hoitopaikkoihin. Nykyään Sexpon yhteistyökumppaneina on niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin alan toimijoita.

Sexpon toiminta "rahoitetaan koulutus- ja konsultaatiotoiminnan tuotoilla, asiakasmaksuilla ja Raha-automaattiyhdistyksen toiminta-avustuksella."[1] Sen puheenjohtaja on filosofian tohtori J. Tuomas Harviainen.[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Sexpo-säätiö, sexpo.fi, luettu 21.9.2009
 2. Sexpo-säätiön säännöt 15.9.2008
 3. Sundell, H: "Oikealla asialla oikeaan aikaan. Sexpo 1969-2014". Sexpo-säätiö, 2014, sivu 24
 4. Sexpo-säätiö Hyvis.fi, luettu 21.9.2009
 5. Sundell, H: "Oikealla asialla oikeaan aikaan. Sexpo 1969-2014". Sexpo-säätiö, 2014, sivu 25
 6. Hallitus, sexpo.fi, luettu 18.8.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]