Yhteiskunnallinen yrittäjyys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhteiskunnallinen yrittäjyys tarkoittaa toimintaa, jossa liiketoiminnallisia malleja hyödynnetään yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se sisältää yhteiskunnalliset yritykset (jotka toimivat markkinoilla yrityksinä ja joilla on yhteiskunnalliset tavoitteet ja rajoitettu voitonjako), vapaaehtoistyötä ja hyväntekeväisyystoimintoja. Käsitettä käytetään erityisesti Amerikassa ja jonkin verran Suomessa.

Suomessa yhteiskunnallista yrittäjyyttä ja yhteiskunnallisten yritysten edellytyksiä edistävät mm. Suomen yhteiskunnallisten yrittäjien yhdistys SYY ry, Suomen Lontoon instituutti ja SYFO Oy sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Yhteinen yritys -hanke on yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yritystoiminnan kansallinen neuvonta- ja tukipalvelu.

Yhteiskunnallisen yrityksen toimintamallin kehittäminen -julkaisu: Työ- ja elinkeinoministeriön 21.6.2010 asettama työryhmä selvitti ja arvioi yhteiskunnallisen yrityksen toimintamallin soveltuvuutta yrittäjyyden vahvistamiseen ja sen muotojen monipuolistamiseen, julkisen palvelutuotannon uudistamiseen, kansalaisjärjestöjen maksullisen palvelutoiminnan organisointiin ja työmarkkinoille integrointiin. Työryhmä sai työnsä valmiiksi määräajassa eli 31.1.2011 mennessä.

Iso-Britannian yhteiskunnallisten yritysten pioneeri ja sektorin vetäjä, Jonathan Bland, on perustanut Suomeen oman yhteiskunnallisen yrityksen, Business International Oy:n. Bland toimi Social Enterprise Londonin ensimmäisenä toiminnanjohtajana ja myöhemmin perusti kansallisen katto-organisaation Social Enterprise Coalitionin. Blandin raportti "Yhteiskunnallinen yritys - ratkaisu 2000-luvun haasteisiin. Ison- Britannian malli ja sen kokemukset" julkistettiin 5.5.2010 Säätytalossa Helsingissä. Raportin tilaajana oli työ- ja elinkeinoministeriön HYVÄ-hanke.

Suomen Lontoon instituutin tekemän selvityksen mukaan Suomen PK sektorista kolmannes kokee toteuttavansa yhteiskunnallisia/ympäristöllisiä päämääriä, ja 15% myös kierrättää voittonsa saman päämäärän edistämiseen. 5% PK sektorista kokee yhteiskunnallisen/ympäristöllisen päämäärän erittäin tärkeäksi toiminnalleen. Selvityksen perusteella Suomen yhteiskunnallisia yrityksiä voidaan arvioida n 12,000 ja niiden osuuden kaikkien yritysten liikevaihdosta olevan noin 7 miljardia.

Yhteiskunnallisista yrityksistä on Suomessa keskusteltu verrattain vähän julkisesti ja ilmiö on näin ollen vähän tunnettu. Suomella on kuitenkin perinteitä yhteiskunnallisessa yrittäjyydessä, sillä yhteiskunnallisten yritysten juuret löytyvät osuustoiminnasta, joka jo pari sataa vuotta sitten yhdisti yhteiskunnalliset tarpeet ja liiketoimintamallin. Muun muassa Sokeva oy:tä voidaan pitää yhteiskunnallisena yrityksenä, koska liiketoiminnasta tulevan voiton saa näkövammaisten keskusliitto.

Sosiaalinen yrittäjyys sen sijaan Suomessa tunnetaan, nämä muodostavat kuitenkin hyvin pienen osan yhteiskunnallisista yrityksistä sillä sosiaalisten yritysten päätehtävä on vajaakuntoisten työllistäminen.

TEM:n uuden työn manifestin toimenpidesuositukset sisältävät seuraavat yhteiskunnallista yrityksistä tukevat kohdat: 8. TEMin johdolla laaditaan raportti, jossa esitellään yhteiskunnallisia yrityksiä ja niiden merkitystä yhteiskunnassa. Raportissa tuodaan esiin kriteerejä yhteiskunnallisille yrityksille. 9. TEM uudistaa sosiaalisia yrityksiä koskevaa lainsäädäntöä monipuolisen yhteiskunnallisen yrittäjyyden näkökulmasta. Työllistämistavoitteita palvelevista sosiaalisista yrityksistä siirrytään laajempaan, yhteiskunnallista hyvää toteuttavaan yrittäjyyteen. 10. Selvitetään mahdollisuudet rahoittaa yhteiskunnallista yrittäjyyttä olemassa olevien rahoitusorganisaatioiden avulla (Sitra, Tekes, Finpro).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.