Yhteiskunnallinen yritys -merkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
YhteiskunnallinenYritys.png

Yhteiskunnallinen yritys -merkki on joulukuussa 2011 julkistettu liiketoimintamerkki, joka viestii yrityksistä, joiden ensisijainen tavoite on ratkaista yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia, kantaa yhteiskunnallista vastuuta ja tuottaa yhteiskunnallista hyvää. Yhteiskunnalliset yritykset harjoittavat kestävää pitkän tähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Yhteiskunnallinen yritys myös toimii avoimesti ja läpinäkyvästi pyrkien osoittamaan tuottamiaan yhteiskunnallisia vaikutuksia. Merkki on myönnetty yli 170:lle hyvin erilaiselle yritykselle ja yhdistykselle (tilanne joulukuussa 2017). Merkkiä käyttävät esimerkiksi monet hoiva-alan yritykset, ympäristösektorin toimijat, terveyspalvelujen tarjoajat ym.

Yhteiskunnallinen yritys -merkin suunnittelijat ovat Elina Järvinen ja Harri Homi.

Merkin myöntämisperusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen Työn Liitto myöntää ja hallinnoi Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä. Merkin myöntää hakemusten perusteella puolueettomista asiantuntijoista koostuva toimikunta. Merkki julkistettiin haettavaksi joulukuussa 2011. Merkki myönnetään pääsääntöisesti kolmeksi vuodeksi kerrallaan, mutta toimikunta voi myöntää merkin myös lyhyemmäksi ajaksi. Merkin käyttöoikeuteen vaadittavat tiedot tarkistetaan yrityksiltä vuosittain.

Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä voi hakea sen kriteerit täyttävä yritys. Myöntämisessä painotetaan kolmea ensisijaista kriteeriä, mutta arvioinnissa tarkastellaan myös sitä, kuinka yritys täyttää toissijaiset kriteerit. Lisäksi yrityksen pitää täyttää tietyt kelpoisuusvaatimukset.

 • Kelpoisuusvaatimukset:
  • Pääkonttori Suomessa
  • Y-tunnus
  • Liikevaihtoa vähintään yhdeltä tilikaudelta. Toimikunta voi myöntää merkin tapauskohtaisesti yhdeksi vuodeksi yritykselle, jolla ei ole vielä osoittaa yhden tilikauden liikevaihtoa, jos muut edellytykset täyttyvät.
 • Ensisijaiset kriteerit:
  • Yhteiskunnallisen yrityksen ensisijainen tarkoitus ja tavoite on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Yhteiskunnallinen yritys harjoittaa vastuullista liiketoimintaa.
  • Rajoitettu voitonjako. Yhteiskunnallinen yritys käyttää suurimman osan voitostaan liikeideansa mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen joko kehittämällä omaa toimintaansa tai lahjoittaen sen toiminta-ajatuksensa mukaisesti.
  • Liiketoiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys.
 • Toissijaiset kriteerit:
  • Työntekijöiden osallistuminen ja vaikuttaminen yrityksen päätöksentekoon mukaan lukien työntekijäomisteisuus
  • Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja tuotettujen yhteiskunnallisten vaikutusten mittaaminen.
  • Heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäminen

Yhteiskunnalliseen yritystoimintaan liittyy edellä kuvattujen, sitä keskeisimmin määrittelevien, ominaisuuksien lisäksi myös yksi tai useampia seuraavista piirteistä: sitoutuminen henkilöstöön sekä työhyvinvoinnin ja henkilökunnan vaikutusmahdollisuuksien kehittämiseen, asiakaslähtöisyys liiketoiminnan kehittämisessä ja kiinteät suhteet yrityksen lähiyhteisöön, liiketoiminnan aiheuttamien terveys- ja ympäristöhaittojen minimointi, paikallistalouden kehittäminen, heikossa asemassa olevien henkilöiden erityinen huomioiminen sekä toiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen. Merkin tarkat myöntämisperusteet, toimikunnan kokoonpano, hakulomake ja -ohje löytyvät Suomalaisen Työn Liiton kotisivuilta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]