Yhteiskunnallinen yritys -merkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhteiskunnallinen Yritys -merkin logo
Yhteiskunnallinen Yritys -merkin vanha 2021 käytöstä poistunut logo.
Yhteiskunnallinen Yritys -merkin vanha 2021 käytöstä poistunut logo.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkki on joulukuussa 2011 julkistettu liiketoimintamerkki, joka viestii yrityksistä, joiden ensisijainen tavoite on ratkaista yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia, kantaa yhteiskunnallista vastuuta ja tuottaa yhteiskunnallista hyvää. Yhteiskunnalliset yritykset harjoittavat kestävää pitkän tähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Yhteiskunnallinen yritys myös toimii avoimesti ja läpinäkyvästi pyrkien osoittamaan tuottamiaan yhteiskunnallisia vaikutuksia. Merkki on myönnetty yli 300:lle hyvin erilaiselle yritykselle ja yhdistykselle (tilanne tammikuussa 2023). Merkkiä käyttävät esimerkiksi monet hoiva-alan yritykset, ympäristösektorin toimijat, terveyspalvelujen tarjoajat ym.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkin logo uusittiin vuonna 2021.

Merkin myöntämisperusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen Työn Liitto myöntää ja hallinnoi Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä. Merkin myöntää hakemusten perusteella puolueettomista asiantuntijoista koostuva toimikunta. Merkki julkistettiin haettavaksi joulukuussa 2011. Merkki myönnetään pääsääntöisesti kolmeksi vuodeksi kerrallaan, mutta toimikunta voi myöntää merkin myös lyhyemmäksi ajaksi. Merkin käyttöoikeuteen vaadittavat tiedot tarkistetaan yrityksiltä vuosittain.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä voi hakea sen kriteerit täyttävä yritys. Myöntämisessä painotetaan ensisijaisia kriteereitä, mutta arvioinnissa tarkastellaan myös sitä, kuinka yritys täyttää toissijaiset kriteerit. Lisäksi yrityksen pitää täyttää tietyt kelpoisuusvaatimukset.

  • Kelpoisuusvaatimukset:
    • Pääkonttori Suomessa
    • Y-tunnus
    • Uudet, vasta toiminnan aloittavat yhteisöt voivat saada käyttöoikeuden aluksi 1 vuodeksi, jos muut kriteerit täyttyvät. Yhteisöllä tulee olla liiketoimintaa ja -vaihtoa mutta tilinpäätöksen ei tarvitse olla valmis.
  • Ensisijaiset kriteerit:
    • Yrityksen tarkoitus tuottaa liiketoiminnallaan yhteiskunnallista hyvää ja viestiä siitä avoimesti.
    • Voitosta käytetään suurin osa yhteiskunnallisen tavoitteen edistämiseen sijoittamalla voittoa takaisin toimintaan tai ohjaamalla sitä yleishyödylliseen tarkoitukseen/yhdistykselle. Tämä voidaan todeta rajoitetun voitonjaon kirjauksella yhtiöjärjestykseen tai muulla vastaavalla selvityksellä.
  • Toissijaiset kriteerit:
    • Yrityksellä tulee olla yhteiskunnalliseen tehtävään liittyvä toimintatapa, esimerkiksi palvelu, tuote, tuotanto, liiketoimintamalli, markkinointi, projekti, kohderyhmä tai johtaminen. Yhteiskunnallisia vaikutuksia tulee arvioida ja mitata.
    • Liiketoiminnan tulee olla avointa ja hyvän hallintotavan mukaista, siitä tulee viestiä avoimesti ja läpinäkyvästi. Yritys tukee työntekijöiden yhdenvertaisuutta, osaamisen vahvistamista ja mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. Yritys toimii vastuullisesti ympäristön ja eri sidosryhmien suuntaan.

Merkin tarkat myöntämisperusteet, toimikunnan kokoonpano, hakulomake ja -ohje löytyvät Suomalaisen Työn Liiton kotisivuilta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]