Grameen Bank

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grameen Bankin perustaja Muhammad Yunus.
Grameen Bankin rakennus Dhakassa.

Grameen Bank on bangladeshilainen pankki, joka myöntää köyhille pieniä luottoja eli mikrolainoja ilman vakuuksia. Pankki myös ottaa vastaan talletuksia sekä tarjoaa muita pankkipalveluja. Se on mukana yritystoiminnassa muun muassa kangas-, puhelin- ja energia-alan yrityksissä. Grameen Bank ja sen perustaja Muhammad Yunus saivat yhdessä vuoden 2006 Nobelin rauhanpalkinnon "toiminnastaan luoda taloudellista ja sosiaalista kehitystä alhaaltapäin".[1]

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankki on perustettu Bangladeshin nälänhädän aikana, vuonna 1974. Pankki syntyi siten, että Muhammad Yunus tapasi korinpunojanaisia, jotka eivät saaneet pyytämäänsä lainaa maan pankeista. Yunus lainasi itse 42:lle korinpunojalle yhteensä 27 USA:n dollarin verran rahaa ilman vakuuksia. Tällä pienellä alkupääomalla naiset pystyivät hankkimaan uusia työvälineitä ja punomaan koreja aikaisempaa vauhdikkaammin, ja he maksoivat lainan nopeasti takaisin.

Toimintatavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankki toimii siten, että laina myönnetään viiden henkilön ryhmälle ilman takauksia. Yksi tai kaksi henkilöä kerrallaan ryhmässä saa lainan ryhmän päätöksen mukaisesti - ryhmän puheenjohtaja on viimeisenä vuorossa. Jos yksi heistä ei suoriudu lainasta, ryhmä ei saa jatkossa uusia lainoja. Tämä kannustaa ryhmää toimimaan taloudellisesti vastuuntuntoisesti. Elokuun 2006 tietojen mukaan 98,85 prosenttia asiakkaista maksaa mikroluottonsa.

Suurin osa asiakkaista (96 prosenttia) on naisia, päinvastoin kuin monen kehitysmaan suurten kaupallisten pankkien asiakaskunnasta. Toukokuuhun 2006 mennessä se oli antanut lainaa 6,39 miljoonalle lainaajalle.

Nykyisinkin köyhät ostavat pienillä lainoillaan kaupusteltavaa, maatalouseläimiä, ompelukoneita, polkupyörätakseja tai muuta päästäkseen alkuun. Näin moni on voinut vaihtaa kerjäämisen yrittämiseen. Moni on ostanut kännykän, jota vuokraamalla hän on alkanut ansaita ja samalla tarjonnut kotikyläläisilleen mahdollisuuden pitää yhteyttä sukulaisiinsa tai hoitamaan liikeasioita.

Grameen-"perheen" muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grameen-perheeseen kuuluu nykyisin pankin lisäksi muita yrityksiä. Grameen on myös alkanut varustaa kyliä sellaisella tietotekniikalla, jonka käyttö ei välttämättä vaadi lukutaitoa. Energia-alan yritys Grameen Shakti on levittänyt mm. aurinkopaneelien avulla sähköistämistä Bangladeshissa. Grameen Shakti on saanut vuoden 2007 Right Livelihood -palkinnon.

Yunuksen erottaminen ja verokiertoväitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjalainen dokumenttiohjelma kertoi keväällä 2011 pankin epäselvyyksistä ja väitti, että pankki kiertää veroja. Yunus erotettiin keväällä 2011 Grameen-pankin johdosta ja kerrottiin, että eroa edelsi tiettävästi kuukausia kestänyt poliittinen painostus. Samalla väitettiin, että Yunusin nimityksen yhteydessä vuonna 2000 rikottiin pankin sisäisiä sääntöjä.[2] Syytökset todettiin kuitenkin myöhemmin perättömiksi.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nobel peace prize 2006 citation Business News. 13.10.2006. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  2. Rauhannobelisti sai lähtöpassit perustamastaan pankista. Helsingin Sanomat 2.3.2011.viitattu 3.3.2011.
  3. Bangladesh puhdisti mikrolainanobelistin maineen Talous. 25.4.2011. Yle.fi. Viitattu 25.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.