Muhammad Yunus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muhammad Yunus Davosissa, Sveitsissä 25. tammikuuta 2012.

Muhammad Yunus (bengaliksi মুহাম্মদ ইউনুস, Muhammod Iunus; s. 28. kesäkuuta 1940 Chittagong, Bangladesh) on bangladeshilainen pankkiiri ja ekonomisti, joka on luonut mikroluoton käsitteen. Yunus on myös Grameen Bankin perustaja. Yunus ja Grameen Bank saivat yhdessä vuoden 2006 Nobelin rauhanpalkinnon.

Yunus on valmistunut filosofian tohtoriksi Vanderbiltin yliopistosta vuonna 1969. Sen jälkeen hän työskenteli Chittagongin yliopiston taloustieteen professorina. Grameen Bankin Yunus perusti vuonna 1976. Yunus erotettiin Grameen Bankin johdosta maaliskuussa 2011.[1]

Vuonna 1970 Yunus meni Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja seuraavana vuonna alkoi Bangladeshin itsenäisyyssota Pakistania vastaan. Yunus tuki sotaa ja alkoi kerätä rahaa sen tukemiseen. Bangladeshilaiset jotka asuivat Yhdysvalloissa perustivat Yunuksen kanssa "Vapaa Bangladesh" -komitean joka tuki bangladeshilaisia kotimaassaan. Myöhemmin he auttoivat bangladeshilaisia virkamiehiä pakenemaan Pakistanin suurlähetystöstä. Yunus oli myös mukana Bangladeshin puolustusliitossa, jonka perusti Yhdysvalloissa asuva bangladeshilainen arkkitehti tohtori Fazlur Rahman Khan.

Muhammad Yunus on saanut Nobelin lisäksi muun muassa seuraavat palkinnot: 1994 World Food Prize, 1996 Simón Bolívarin kansainvälinen palkinto, 1998 Asturian ruhtinaan palkinto, 1998 Sydneyn rauhanpalkinto, 2004 The Economist -lehden palkinto sosiaalisesta ja taloudellisesta innovaatiosta, 2006 Äiti Teresa -palkinto, Intia ja 2006 8. Soulin rauhanpalkinto.

Epäselvyydet Grameen Bankissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjalainen dokumenttiohjelma kertoi Grameen Bankin epäselvyyksistä ja väitti, että pankki kiertää veroja. Yunus erotettiin keväällä 2011 Grameen-pankin johdosta. Kerrottiin, että eroa edelsi tiettävästi kuukausia kestänyt poliittinen painostus. Samalla väitettiin, että Yunusin nimityksen yhteydessä vuonna 2000 rikottiin pankin sisäisiä sääntöjä.[2] Syytökset todettiin kuitenkin myöhemmin perättömiksi.[3]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Przystanek Woodstock 2014

Yunus oli naimisissa amerikanvenäläisen Vera Forostenkon kanssa, joka oli kielitieteilijä. Heillä on yksi lapsi Monica Yunus (s. 1979) joka on sopraano. Yunus ja Forostenko tapasivat Vanderbiltin yliopistossa, jossa Vera opiskeli venäläistä kirjallisuutta. Vera oli venäläisemigranttien tytär Trentonista. Pariskunta meni naimisiin vuonna 1970 Chittagongissa, Bangladeshissä. Yunuksen ja Forostenkon avioliitto päättyi vuonna 1979 kun heille syntyi tytär Monica. Vera lähti Monican kanssa takaisin Yhdysvaltoihin sillä tämän mielestä Bangladesh ei ollut sopiva maa asua.

Myöhemmin Yunus meni naimisiin fyysikko Afrozin kanssa, joka oli tutkijana Manchesterin yliopistossa. Yunuksen nykyinen vaimo Afrozin on professori Jahangirnagarin yliopistossa. Heillä on yksi lapsi Deena Afroz Yunus (s. 1986).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12619580
  2. Helsingin Sanomat 2.3.2011. cit. STT–AFP–Reuters. Rauhannobelisti sai lähtöpassit perustamastaan pankista. [1] viitattu 3.3.2011.
  3. Bangladesh puhdisti mikrolainanobelistin maineen Yle.fi viitattu 25.4.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muhammad Yunus.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.