Kiva (organisaatio)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kiva-mikrolainaorganisaatiota. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla Kiva.
Kiva Microfunds

Kiva.org logo.svg

Tunnuslause Loans that change lives
Yritysmuoto yleishyödyllinen yhteisö
Perustettu lokakuussa 2005, Yhdysvalloissa
Toimitusjohtaja Matt Flannery
Avainhenkilöt Premal Shah
Kotipaikka San Francisco, Yhdysvallat
Toimiala Mikroluotto
Henkilökuntaa 109[1]
Kotisivu www.kiva.org

Kiva on yhdysvaltalainen yleishyödyllinen mikroluotto-organisaatio, joka tarjoaa internetpalvelunsa kautta yksittäisille ihmisille mahdollisuuden lainata rahaa 142 mikroluottoyhteistyökumppaninsa kautta kehitysmaiden pienyrityksille tai yksittäisille yrittäjille.[2] Kiva ei itse kerää korkoa välittämistään lainoista. Kivan toiminta on kokonaan rahoitettu sen käyttäjiltä, isoilta yrityksiltä ja kansallisilta instituutioilta tulevilla lahjoituksilla, lainoilla ja avustuksilla. Kivan pääkonttori sijaitsee San Franciscossa Kaliforniassa.

Sana kiva tulee swahilin kielen yhtenäisyyttä tai samanmielisyyttä tarkoittavasta sanasta.lähde?

Lainoitusprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiva mahdollistaa mikroluotto-organisaatioiden (yhteistyökumppaneiden) ympäri maailmaa lähettää profiileja valikoiduista yrittäjistä Kivan verkkosivuille, Kiva.org:iin[3]. Lainaajat voivat selata profiileja ja valita yrittäjiä, joita he haluavat lainoittaa. Lainottajat siirtävät rahat Kivalle PayPal-järjestelmän kautta, joka ei ota näistä transaktioista maksua.[4] Luottokorttimaksu on myös mahdollinen ilman PayPal-tunnusta, mutta rahojen takaisinnosto vaatii tunnuksen.[5] Kun Kiva vastaanottaa käyttäjien rahat, Kiva kokoaa rahat yhteen yksittäisiltä lainaajilta ja siirtää ne yhdelle mikroluotto-yhteistyökumppaneistaan. Tämä yhteistyökumppani puolestaan lainoittaa paikallista yrittäjää. Vaikka Kiva ei itse peri korkoa lainoista, sen yhteistyökumppanit perivät suhteellisen korkeita korkoja.[6] Kun paikalliset yrittäjät maksavat lainansa takaisin, yhteistyökumppani lähettää rahat takaisin Kivaan. Kun laina on maksettu takaisin, voivat alkuperäiset yksittäiset lainaajat nostaa rahansa takaisin tai lainata rahat uudelleen toiselle yrittäjälle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Flannery ja Jessica Jackley perustivat Kivan lokakuussa 2005. Heidän alkuperäinen kiinnostuksensa mikroluottoihin heräsi 2003 Grameen Bankin perustajan Muhammad Yunusin luennoidessa Stanfordin Business Schoolissa. Jessica Jackley (aikaisemmin Jessica Flannery) työskenteli koulussa ja kutsui Matt Flanneryn osallistumaan esitykseen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Matt kuuli mikrorahoituksesta, mutta se sai Jessican liikkeelle. Pian tämän jälkeen Jessica aloitti työt konsulttina yleishyödyllisessä Village Enterprise Fundissa, joka auttoi pienten yritysten perustamisessa Itä-Afrikassa. Vierailullaan Afrikassa, Matt ja Jessica haastattelivat paikallisia yrittäjiä heidän kohtaamista ongelmista uusien yrityksen perustamisessa ja ymmärsivät että rahoituksen puute uusille yrityksille oli yleinen haaste. Palattuaan Afrikasta he aloittivat suunnitella mikrorahoitusprojektiaan josta myöhemmin muotoutui Kiva, joka tarkoittaa yhtenäisyyttää Swahiliksi.[7] Huhtikuussa 2005, Kivan ensimmäiset seitsemän lainaa oli rahoitettu, yhteensä 3500 dollaria, ja alkuperäisiä yrittäjiä pidettiin myöhemmin "Dream teamina".[8] Syyskuussa 2005 yrittäjät maksoivat lainansa kokonaisuudessaan takaisin ja Kivan perustajat ymmärsivät että olivat perustaneet kestävän mikroluototuskonseptin. Kivan beta-vaiheen jälkeen, Matt ja Jessica perustivat Kivan yleishyödylliseksi organisaatioksi. Vuonna 2006 menestyneitä yrittäjiä ja liikemiehiä siirtyi Kivaan töihin, muun muassa Premal Shah PayPalista ja LinkedIn-palvelun toimitusjohtaja ja perustaja Reid Hoffman. Pian ensimmäisen vuosipäivän jälkeen lokakuussa 2006 Kiva saavutti yhden miljoonan dollarin rajapyykin mikrolainojen yhteismäärässä ja solmi sopimuksen 20. yhteistyökumppanin kanssa. Sittemmin Kiva on jatkanut kasvuaan ja solminut lisää yhteistyökumppanuuksia ja saanut tukea mediassa ja julkisessa keskustelussa.

Tunnusluvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lainoja on myönnetty yhteensä yli 300 miljoonan dollarin edestä, ja lainanantajia on ollut 744 558. Kivan kautta on rahoitettu yhteensä 390 791 lainaa. Keskimääräisen lainan koko on 392,13 dollaria. Kivan kaikkien yhteistyökumppaneiden keskimääräinen takaisinmaksuprosentti on 98,94 %.[9]

Vuonna 2010 Kivan liikevaihto oli 11 515 298 ja kulut 6 225 091 dollaria, josta erotuksena jäi jäljelle investointeihin 5 290 207 dollaria. Kivan nettovarallisuus vuonna 2010 oli 11 121 817 dollaria.[10] Kiva ei pyydä lainoistaan itselleen yhtään korkoa vaan antaa ne mikroluotottajille ilmaiseksi. Nämä mikroluotottajat sitten lainaavat rahat erittäin korkealla, keskimäärin yli 30 prosentin, korolla. Kivan tärkeimmät rahoituslähteet ovat lahjoitukset, taloudelliset tuet ja alennetut hinnat käyttämissään isojen yritysten palveluissa. Chevron, Visa, ja Skoll Foundation tukivat Kivaa miljoonan, puolentoistamiljoonan ja miljoonan dollarin lahjoituksilla. Kiva voitti myös miljoonan dollarin lahjoituksen Sam's Clubin "Giving Made Simple" -kampanjassa ja 500 000 dollaria American Expressin "Take Part" -kilpailussa. Lisäksi, Omidyar Network tuki Kivaa viiden miljoonan dollarin viisivuotisella lahjoituksella auttaakseen Kivaa laajentamaan sen yhteistyökumppaniverkostoa ja tukemaan due diligence -toimintaa.

Vaikutus naisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivan lainoista 80,46 % on myönnetty naisyrittäjille (1.4.2012).[11] Kiva korostaa naisten tukemista, koska naiset hyötyvät eniten mikroluotoista. Patriarkaatti ja tiukka työnjako ovat valloillaan vielä monissa kehitysmaissa. Naiset ovat usein suurimpia köyhyyden kärsijöitä, koska niukat resurssit ovat monesti vain perheen mieshenkilöiden käytössä.[12] Tietokirjassa Half the Sky, Nicholas D. Kristof ja Sheryl WuDunn kertovat tarinoita naisista joiden elämä muuttui mikrorahoituslaitosten ansiosta joita Kiva tukee. Mikrolainojen avulla naiset saivat kulutusvoimaa ja kuluttivat vähemmän rahaa välittömän nautinnon hyödykkeisiin kuten alkoholiin, prostituutioon ja huumeisiin. Lisätuloilla he saivat lapsille koulutuksen, korjausta asuintiloihinsa tai modernia teknologiaa ja lääkkeitä. Kulutusvoiman siivellä myös heidän itsenäisyytensä ja kunnioitus miesten suunnalta lisääntyi. Kristof ja WuDunn ovat kirjoittaneet, että "mikrorahoitus on kohottanut naisen asemaa ja suojannut heitä pahoinpitelyltä enemmän kuin mikään laki olisi auttanut".[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Kiva Team Kiva.org. Viitattu 14. joulukuuta, 2012.
 2. "What We Do" Kiva.org-sivustolla
 3. Kiva.org
 4. When I pay through PayPal, is PayPal taking a fee? (englanniksi)
 5. Kiva FAQ: Do I have to use PayPal? Kiva.org. (englanniksi)
 6. Do Kiva.org’s Field Partners charge interest to the borrowers? (englanniksi)
 7. "Web-Based Microfinancing" (2006). New York Times Magazine. New York Times. 
 8. History Kiva.org. (englanniksi)
 9. Kiva Stats Kiva.org. (englanniksi)
 10. Return of Organization Exempt From Income Tax Department of the Treasury Internal Revenue Service. (englanniksi)
 11. Statistics Kiva.org. (englanniksi)
 12. Jackson Lee, Ruth: The Microfinance Movement: Closing the Gender Gap with a Click (englanniksi)
 13. Kristof, Nicholas D., Sheryl WuDunn (2009). Half the Sky. New York: Vintage Books. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]