Emily Greene Balch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emily Greene Balch
Emily Greene Balch.
Emily Greene Balch.
Henkilötiedot
Syntynyt8. tammikuuta 1867
Jamaica Plain (nykyisin Bostonia), Massachusetts, Yhdysvallat
Kuollut9. tammikuuta 1961 (94 vuotta)
Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti kirjailija
Muut tiedot
Tunnustukset Nobelin rauhanpalkinto Nobelin rauhanpalkinto (1946)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Emily Greene Balch (8. tammikuuta 1867 Jamaica Plain (nykyisin Boston), Massachusetts, Yhdysvallat9. tammikuuta 1961 Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja pasifisti, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1946 yhdessä John Mottin kanssa.[1] Palkinto oli ensimmäinen sodan jälkeen myönnetyistä. Balch sai palkinnon erityisesti työstään Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) -järjestön kanssa.

Balch syntyi Bostonin naapurikaupungissa vaikutusvaltaiseen perheeseen. Hän oli ensimmäisiä Brryn Mawr Collegesta valmistuneita vuonna 1889. Hän opiskeli sosiologiaa ja taloustiedettä Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja vuonna 1896 hän liittyi Wellesley Collegen henkilökuntaan opettajaksi vuonna 1913.

Ensimmäisen maailmansodan aikana on yritti vaikuttaa Yhdysvaltojen sotaan liittymistä vastaan. Hän joutui lopettamaan opetustyönsä Wellesley collegessa, koska hän oli liian ilmeinen rauhanaktivisti. Hänestä kuitenkin tuli liberaalin aikakauslehden The Nationin toimittaja. Hän toimi WILPF-järjestön palkattomana sihteerinä vuodesta 1934 lähtien puolitoista vuotta. Hän toimi myös Kansainliiton hyväksi.

Hän kääntyi unitarismiin, ja näin hänestä tuli kveekari vuonna 1921. Hän pysyi naimattomana ja kuoli syntymäpäivänään 94-vuotiaana.

  1. The Nobel Peace Prize 1946 Nobelprize.org – The Official Website of the Nobel. Viitattu 8.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]