Marttaliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marttaliitto
Marttaliiton omistama rakennus sijaitsee Helsingin Kampissa osoitteessa Lapinlahdenkatu 3. Marttaliiton lisäksi talossa sijaitsee Uudenmaan marttapiirin tilat.
Marttaliiton omistama rakennus sijaitsee Helsingin Kampissa osoitteessa Lapinlahdenkatu 3. Marttaliiton lisäksi talossa sijaitsee Uudenmaan marttapiirin tilat.
Marttaliitto logo.jpg
Perustettu 29. maaliskuuta 1899
Perustaja(t) mm. Annie Furuhjelm, Lucina Hagman, Cely Mechelin, Dagmar Neovius, Alli Nissinen ja Helmi Setälä
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Lea Sairanen
Pääsihteeri Marianne Heikkilä
Hallitus Sirpa Pietikäinen (pj.)
Riikka Vacker (1. vpj.)
Jenny Salmela (2. vpj)
Sari Granni
Sonja Haapakoski
Tarja Rintakoski
Mirja Stålnacke
Ilona Suppanen
Anu Talka
Jäsenmäärä 46 000
Sivusto martat.fi
Jäsenlehti Martat-lehti
Marttojen myyntikoju Pori Jazz -festivaaleilla vuonna 2009.

Marttaliitto eli Martat on vuonna 1899 perustettu suomalainen kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Järjestö antaa jäsenilleen valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa.

Marttajärjestö perustettiin yleissivistäväksi järjestöksi, jonka nimeksi oli tarkoitus tulla Sivistystä kodeille. Keisarillisen Suomen senaatin korvissa nimi kuulosti kuitenkin liian vaaralliselta, jopa vallankumoukselliselta. Vasta kun Alli Nissinen keksi, että yhdistyksen nimeksi voitaisiin ottaa Martat, senaatti hyväksyi yhdistyksen säännöt. Martta nimi juontuu Raamatun esittelemistä sisaruksista Martta ja Maria, joista Martta oli Raamatun kuvauksen perusteella luonteeltaan lukuisista aineellisista asioista huolehtiva ja touhukas.[1]

Marttajärjestön perustana ovat jäsenet, joita vuonna 2017 oli noin 46 000. Järjestön muodostavat valtakunnallinen keskusjärjestö Marttaliitto, 14 alueellista marttapiiriä sekä 1200 paikallista marttayhdistystä. Jokainen martta kuuluu jäsenenä paikallista toimintaa järjestävään marttayhdistykseen, jossa martat harrastavat yhdessä esimerkiksi ruoanlaittoon, kodin- ja puutarhanhoitoon, erilaisiin kädentaitoihin ja kulttuurin liittyivä asioita. Marttayhdistykset kuuluvat piireihin, jotka vastaavat alueellisesta marttatoiminnasta.

Järjestö julkaisee Martat-lehteä, jonka nimi oli aiemmin Emäntälehti. Lisäksi Marttaliitto julkaisee etenkin ruoanlaittoon liittyviä kirjoja ja marttapiirit järjestävät kursseja ruoanlaitosta sekä kodin- ja puutarhanhoidosta.

Marttojen johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sihteerit, toiminnanjohtajat ja pääsihteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.