Allergia-, iho- ja astmaliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allergia-, iho- ja astmaliitto ry
Perustettu 1969
Toimiala terveysjärjestö
Kotipaikka Helsinki
Toiminta-alue valtakunnallinen
Puheenjohtaja Oula Wichmann
Aiheesta muualla
Sivusto

Allergia-, iho- ja astmaliitto ry on vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen suomalainen terveysjärjestö, jonka tavoitteena on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

Järjestö ajaa allergisten, astmaatikkojen ja eri tavoin herkistyneiden etua osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pyrkimällä vaikuttamaan päätöksentekoon. Lisäksi se julkaisee maksuttomia oppaita, järjestää koulutusta ja kuntoutusta sekä antaa allergianeuvontaa.

Liittoon kuuluu paikallisyhdistyksiä kautta maan. Jäsenille on tarjolla maksutonta allergianeuvontaa ja mahdollisuus osallistua yhdistysten tapahtumiin sekä vertaistoimintaan. Järjestö julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä Allergia, Iho & Astma, jonka jutut julkaistaan myös lehden verkkosivuilla. Allergia-, iho- ja astmaliitto on SOSTEn jäsenjärjestö.

Allergiatunnus on tärkeä osa Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n edunvalvontaa, ja sen tarkoituksena on varmistaa markkinoille allergianäkökulman sisältäviä tuotteita ja palveluita, jotka soveltuvat herkkäihoisille sekä allergiaa ja astmaa sairastaville. Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Tunnus kertoo tuotteesta, joka täyttää tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit eikä sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 25. huhtikuuta 1969 nimellä Allergialiitto-Allergiförbundet ry. Sen suojelijana toimi silloisen presidentti Urho Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen. Ensimmäisessä hallituksessa istui muiden muassa allergioihin perehtynyt lääkäri ja professori Zaida Eriksson-Lihr, joka oli myös lokakuussa 1969 perustetun Allergia-lehden ensimmäinen päätoimittaja. Jo tuolloin perinteeksi muodostui, että lehden päätoimittajana toimii Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri. Nimi muutettiin muotoon Allergia- ja Astmaliitoksi vuonna 1994, jolloin lehdenkin nimi muuttui ja nimeksi tuli Allergia & Astma. Vuonna 2017 Iholiiton toiminta yhdistettiin osaksi Allergia- ja astmaliiton toimintaa. Tällöin yhdistyksen nimeksi tuli Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, ja lehti sai nimen Allergia, Iho & Astma.

Tukien väärinkäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2021 paljastui, että Allergia-, iho- ja astmaliitto oli väärinkäyttänyt veikkausvoittovaroja ja huijasi itselleen lisää Veikkaus-avustusta väärentämällä työaikamerkintöjä ja piilottelemalla tuloja. Ilkka Repo oli liiton toimitusjohtajana käyttänyt liiton luottokorttia kyseenalaisiin alkoholin ostoihin, öisiin taksimatkoihin, golfkokouksiin ja muuhun. Taksimatkoista osa tehtiin ilta-, yö- ja viikonloppuaikaan. Usein tositteisiin oli merkitty selitteeksi vain "sidosryhmäyhteistyö" edes nimeämättä sidosryhmää. Avustusvaroista noin 13 000 euroa käytettiin "lahjoihin", kuten pöytäliinoihin, lahjakortteihin ja suklaakonvehteihin. Tositteisiin ei tehty merkintöjä, joista ilmenisi, että ne liittyisivät liiton yleishyödylliseen toimintaan. Viestintäjohtajan palkkaus oli tehty niin, että hän ansaitsi yli 180 000 euroa vuonna 2018, mitä rahoitettiin sopimattomasti Veikkaus-varoilla.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]