Ihmisoikeusliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisoikeusliitto
Perustettu 1979
Toimiala ihmisoikeudet
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Maija Jäppinen
Aiheesta muualla
Sivusto

Ihmisoikeusliitto ry (ruots. Förbundet för mänskliga rättigheter rf)[1] on suomalainen, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton vuonna 1979 perustettu yleinen ihmisoikeusjärjestö. Liiton tehtävänä on edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista ja tunnettavuutta sekä vastustaa ihmisoikeusloukkauksia Suomessa.

Ihmisoikeusliitto on Ihmisoikeusliittojen kansainvälisen keskusliiton (International Federation for Human Rights, FIDH) jäsen ja eurooppalaisen ihmisoikeusjärjestön, European Association for the Defense of Human Rights (AEDH), yksi perustajajäsenistä. Ihmisoikeusliitto on SOSTEn jäsenjärjestö.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerinä on toiminut vuodesta 2013 lähtien valtiotieteiden tohtori Kaari Mattila (entiseltä nimeltään Päivi Mattila).[2] Ihmisoikeusliiton johtokunnan puheenjohtajana toimii Panu Mäenpää.[3]

Vuosina 1980–1986 liitto toimi nimellä Ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien puolesta – League for Human Rights and Freedoms r.y. ja vuosina 1986–1993 nimellä Ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien liitto – League for Human Rights and Freedoms r.y.[1]

  1. a b Ihmisoikeusliitto ry, ruotsiksi Förbundet för mänskliga rättigheter rf Yhdistysrekisterin tietopalvelu. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 25.5.2024.
  2. Nimenmuutos: Ihmisoikeusliiton pääsihteeristä Kaari Mattila 8.1.2016. Ihmisoikeusliitto. Viitattu 11.1.2016.
  3. Tietoa meistä Ihmisoikeusliitto. Viitattu 22.6.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]