Savuton Suomi 2030 -verkosto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savuton Suomi 2030 -verkoston tavoitteena on tupakaton ja nikotiiniton Suomi vuoteen 2030 mennessä. Verkosto pyrkii siihen, että vuonna 2030 korkeintaan viisi prosenttia Suomen työikäisestä väestöstä käyttää tupakkatuotteita tai muita ei-lääkkeellisiä nikotiinituotteita, mikä on myös syksyllä 2016 voimaan tulleen tupakkalain tavoite.

Verkosto pyrkii vahvistamaan myönteistä suhtautumista savuttomuuteen, ehkäisemään nuorten tupakoinnin aloittamista, tukemaan tupakkatuotteiden käytön lopettamista ja vahvistamaan tupakkalain täytäntöönpanoa.

Verkosto mm. koordinoi 31.5. järjestettävää Savuton Suomi -päivää, järjestää seminaareja ja infotilaisuuksia, julkaisee kannanottoja ja ottaa osaa julkiseen keskusteluun. Verkoston toimintaa koordinoi Suomen ASH ry ja sen puheenjohtaja on Helsingin yliopiston professori Kari Reijula.

Verkostossa on mukana 18 toimijaa (v. 2017): Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Filha ry, Hengitysliitto ry, HUS Sydän- ja keuhkokeskus HYKS, Kirkkohallitus, Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto (Doctors Against Tobacco DAT), Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Savuton kunta -projekti (Savon Sydänpiiri ry), SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen ASH ry, Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry, Suomen Sydänliitto ry, Suomen Syöpäyhdistys ry, Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot ry STESO, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos. Toiminta rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen tuotoilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen esitti vuonna 2006 vision savuttomasta Suomesta. Ajatuksen innoittamana joukko terveysalan vaikuttajatahoja lähti viemään näkemystä eteenpäin ja vähitellen mukaan liittyi useita tupakoinnin vähentämistyötä tekeviä organisaatioita. Mukana olevat tahot sitoutuivat toimimaan aktiivisesti, jotta päätöksenteossa tuettaisiin tupakkatuotteiden käytön haittojen ehkäisyä ja loppumista. Vuonna 2008 savuttomuutta edistävät tahot liittyivät yhteen Savuton Suomi 2040 -verkostoksi. Julkaisussa Tupakkapolitiikan uusi aika verkoston työryhmä visioi savuttoman Suomen saavuttamista edistäviä toimenpide-ehdotuksia. Työryhmän esittämät toimenpide-ehdotukset pohjustivat myös vuonna 2016 voimaan tullutta tupakkalakia.lähde? Työryhmä totesi vuonna 2012, että tavoite savuttomasta Suomesta on saavutettavissa jo vuonna 2030. Tämän vuoksi Savuton Suomi -verkoston nimi muuttui Savuton Suomi 2030 -verkostoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]