Savuton Suomi 2030 -verkosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savuton Suomi 2030 -verkoston toiminnan tavoitteena on tupakaton ja nikotiiniton Suomi. Verkosto työskentelee erityisesti tulevien sukupolvien hyväksi.

Toiminnalla tuetaan tupakkalain tavoitetta, joka on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on saavutettu, kun alle viisi prosenttia aikuisväestöstä käyttää tupakka- tai muita  ei-lääkkeellisiä nikotiinituotteita vuonna 2030.

Verkosto välittää tietoa savuttomuuden ja nikotiinittomuuden hyödyistä sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön seurauksista. Lisäksi se laatii lausuntoja ja kannanottoja sekä tekee aloitteita. Toiminta perustuu tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja hyviin käytäntöihin.

Verkoston toimintaa koordinoi Suomen ASH ry ja sen puheenjohtaja on Helsingin yliopiston professori Kari Reijula.

Verkostolla on 26 jäsentä (2021): Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, ETRA-liitto ry,  Filha ry, Hengitysliitto ry, HUS Sydän- ja keuhkokeskus HYKS, Kirkkohallitus, Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry, Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto (Doctors Against Tobacco DAT), Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Savuton kunta -ohjelma  (Savon Sydänpiiri ry), SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen ASH ry, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Kardiologinen Seura,  Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Luustoliitto ry, Suomen Rehtorit ry, Suomen Sydänliitto ry, Suomen Syöpäyhdistys ry, Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot ry STESO, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduskunnan puhemiehenä toiminut Paavo Lipponen esitti vuonna 2006 vision savuttomasta Suomesta. Paavo Lipponen esitti, että Suomesta tulisi tehdä savuton vuoteen 2040 mennessä. Vision innoittamana joukko terveysalan vaikuttajia lähti viemään ajatusta eteenpäin, ja vähitellen mukaan liittyi useita tupakoinnin vähentämistyötä tekeviä organisaatioita. Vuonna 2008 savuttomuutta edistävät tahot muodostivat Savuton Suomi 2040 -verkoston. Verkostossa mukana olevat tahot sitoutuivat toimimaan aktiivisesti, jotta päätöksenteossa tuettaisiin tupakkatuotteiden käytön haittojen ehkäisyä ja loppumista.

Vuonna 2013 verkoston työryhmä visioi savuttoman Suomen saavuttamista edistäviä toimenpiteitä, jotka julkaistiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raporttina Tupakkapolitiikan uusi aika. Työryhmän esittämät toimenpide-ehdotukset pohjustivat Suomen tupakkapolitiikan linjauksia ja myös vuonna 2016 voimaan tullutta tupakkalakia.

Punnitessaan tupakkapolitiikan kehittämistarpeita työryhmä katsoi, että tavoite savuttomasta Suomesta on saavutettavissa jo vuonna 2030. Tämän vuoksi Savuton Suomi -verkoston nimi muuttui Savuton Suomi 2030 -verkostoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]