Dysmelia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dysmelia (kreikk. dys = huono, melos = raaja) tarkoittaa jonkin raajan synnynnäistä epämuodostumaa.

Dysmeliaa esiintyy eriasteisina, se voi esiintyä yhden nivelen puutoksena esimerkiksi sormessa ja pahimmillaan näkyä kaikkien raajojen puuttumisena. Vammautuminen syntyy nykytiedon mukaan raskauden ensimmäisten viikkojen aikana joko verenkierrollisten häiriöiden, perinnöllisen taipumuksen (kromosomihäiriö) tai ilmansaasteissa olevien pienhiukkasten vaikutuksesta.

Suomessa syntyy vuosittain noin 60–80 dysmelialasta. Useimmille lääkäreillekin dysmelia on täysin tuntematon asia, pieniä raajamuutoksia ei välttämättä edes keskussairaaloiden synnytysosastoilla osata havaita. Aikainen toteaminen on kuitenkin tärkeää, sillä dysmeliaan saattaa usein liittyä vakavia sisäelinmuutoksia, kuten esimerkiksi pernan puuttuminen tai sydänongelmat. Tämä johtuu siitä, että sisäelimet ja raajat kehittyvät samassa alkiovaiheessa.

Dysmelia ei aiheuta vajaa-älyisyyttä tai tajunnan muutoksia lapsessa. Dysmelialapsi on yhtä älykäs, kekseliäs ja touhukas kuin terveetkin lapset, ja lapset oppivat käyttämään puutteellisia raajojaan hyvinkin kekseliäästi. Itsenäisyys ja sen opettelu, itsetunnon kohottaminen ja omatoimisuuteen kannustaminen ovat parhaita eväitä, joita dysmelialapsen vanhemmat ja tukihenkilöt voivat lapselle tarjota.

Lievät dysmeliat eivät välttämättä tarvitse minkäänlaista hoitoa, mutta vakavammat epämuodostumat saattavat tarvita kosmeettista tai toiminnallista leikkausta, jotta lapsi tai nuori voi elää vammansa kanssa mahdollisimman normaalia elämää. Osittaisessa raajapuutoksessa apuvälineinä voidaan käyttää muun muassa proteeseja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.redy.info
  • Lastenklinikan hoitohenkilökunta/käsikirurgi Yrjänä Nietosvaara