Dysmelia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dysmelia (kreikk. dys = huono, melos = raaja) tarkoittaa jonkin raajan synnynnäistä epämuodostumaa. Dysmelia on yleisempää käsissä kuin jaloissa.[1]

Dysmeliaa esiintyy eriasteisina, se voi esiintyä yhden nivelen puutoksena esimerkiksi sormessa ja pahimmillaan näkyä kaikkien raajojen puuttumisena. Vammautuminen syntyy nykytiedon mukaan raskauden ensimmäisten viikkojen aikana joko verenkierrollisten häiriöiden, perinnöllisen taipumuksen (kromosomihäiriö) tai ilmansaasteissa olevien pienhiukkasten vaikutuksesta.

Suomessa syntyy vuosittain noin 60–80 dysmelialasta.[2] Useimmille lääkäreillekin dysmelia on täysin tuntematon asialähde?, pieniä raajamuutoksia ei välttämättä edes keskussairaaloiden synnytysosastoilla osata havaitalähde?. Aikainen toteaminen on kuitenkin tärkeää, sillä dysmeliaan saattaa usein liittyä vakavia sisäelinmuutoksia, kuten esimerkiksi pernan puuttuminen tai sydänongelmat. Tämä johtuu siitä, että sisäelimet ja raajat kehittyvät samassa alkiovaiheessa.

Dysmelia ei aiheuta vajaaälyisyyttä tai tajunnan muutoksia lapsessa. Lievät dysmeliat eivät välttämättä tarvitse minkäänlaista hoitoa, mutta vakavammat epämuodostumat saattavat tarvita kosmeettista tai toiminnallista leikkausta, jotta lapsi tai nuori voi elää vammansa kanssa mahdollisimman normaalia elämää. Osittaisessa raajapuutoksessa apuvälineinä voidaan käyttää muun muassa proteeseja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.redy.info [vanhentunut linkki]
  • Lastenklinikan hoitohenkilökunta/käsikirurgi Yrjänä Nietosvaara

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yläraajaepämuodostumat Terveyskylä. Viitattu 16.3.2024.
  2. Dysmelia Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö. 2007. Viitattu 16.3.2024.