Fintoto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fintoto Oy
Fintoton logo.png
Tunnuslause Hevosvoimat pelissä
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2001
Toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi
Puheenjohtaja Reijo Paajanen
Kotipaikka Espoo, Suomi
Toimiala rahapelit
Liikevaihto Nousua 249,1 milj. € (2012)
Omistaja Suomen Hippos ry
Kotisivu fintoto-oy.fi
Fintoton pelejä.

Fintoto Oy on suomalaisten totopelien järjestämisestä ja markkinoinnista vastaava yritys. Se perustettiin vuonna 2001. Yhtiön koko osakekannan omistaa Suomen Hippos ry, joka vastasi totopeleistä Fintoton perustamiseen saakka. Suomen ravikilpailuiden lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden pelata myös ulkomaisia hevosurheilutapahtumia.

Vuoden 2012 alusta lähtien Fintoto Oy on vastannut kaikkien hevospelien myymisestä Suomessa. Aikaisemmin hevospelejä Suomessa järjesti Fintoton lisäksi myös Oy Veikkaus Ab, jolla oli valikoimissaan V5- ja V75-pelit.

Fintoton tehtäviin kuuluvat muun muassa:

  • Toto-pelien myynti ja markkinointi.
  • Raviratojen ja radan ulkopuolisten totojärjestelmien kehittäminen, myös kansainvälisesti.
  • Valtakunnallisesta kilpailukalenterista päättäminen koordinoidusti Suomen Hippoksen kanssa.
  • Hevospelien sisäinen ja ulkoinen tiedotus ja televisiotuotannot.

Fintoto Oy:n pääkonttori sijaitsee Espoossa. Yrityksen toimitusjohtajana on lokakuusta 2014 lähtien ollut Pertti Koskenniemi. Häntä ennen tehtävässä toimi vuosina 2010–2014 Markku Breider. Häntä edelsi Fintoton toimitusjohtajana yhtiön perustamisesta vuoteen 2010 Ilmari Halinen.[1]

Vuonna 2017 Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Veikkaus Oy yhdistyvät yhdeksi valtion omistamaksi rahapeliyhtiöksi, jonka nimeksi tulee Veikkaus Oy[2]. Peliyhtiöiden sulautumisvaihetta varten on perustettu peli-integrointiyhtiö FRV Evo Oy.[3].

Totopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Totoa pelataan vuosittain yli 2000 hevosurheilutapahtumaan, ja voittoja jaetaan viikoittain yli 3 miljoonaa euroa. Totopelien tuotto käytetään kokonaisuudessaan suomalaisen hevosurheilun ja -kasvatuksen hyväksi. Raviurheilu on katsojamäärältään Suomen toiseksi suosituin urheilulaji, ja paikan päällä raveja seuraakin noin 800 000 katsojaa vuosittain.

Koti- ja ulkomaisten ravikilpailuiden lisäksi Toto-pelikohteena on laukkakilpailuja ympäri maailman sekä ratsastuskilpailuja Suomesta.

Totopelien ikäraja on 18 vuotta.

Totopelien myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Totopelejä on mahdollisuus pelata Fintoton kautta kaikkien Suomessa järjestettävien totoravien lisäksi mm. Etelä-Afrikkaan, Iso-Britanniaan, Ruotsiin ja Ranskaan. Kilpailupaikkana toimivan raviradan lisäksi niitä myydään Fintoton pelipisteissä, joina toimivat muun muassa useat R-kioskit. Pelaaminen on mahdollista myös internetin ja mobiilisovelluksen kautta.

TotoTV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TotoTV on Fintoton oma pelaajille suunnattu maksullinen televisiokanava, joka välittää koti-ja ulkomaisia ravikilpailuja suorana lähetyksenä.[4] TotoTV:stä tulee vuosittain yli 1000 suoraa ravilähetystä. Kotimaisen raviurheilun lisäksi TotoTV:stä voi seurata kansainvälisiä lähtöjä ympäri maailman.

TotoTV:n lisäksi ravikilpailuja on mahdollista seurata suorana Fintoton internet-sivujen välityksellä. Kuvayhteys on maksullinen, mutta ravitapahtumien radioselostus (Toto-radio) on kuultavissa ilmaiseksi. Fintoton sivuilla on myös maksuton videoarkisto, jonne kaikki Suomessa juostavat ravilähdöt ilmestyvät noin puolen tunnin viiveellä heti maalintulon jälkeen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markku Breider Fintoton ohjaksiin 9.6.2010. Ilta-Sanomat. Viitattu 27.2.2013.
  2. Uuden rahapeliyhtiön nimi on Veikkaus (Veikkaus Oy:n lehdistötiedote) 16.6.2016. Veikkaus Oy. Viitattu 12.11.2016.
  3. Valtio perustaa Peli-integrointiyhtiö FRV Oy:n 19.11.2015. Suomen valtio. Viitattu 12.11.2016.
  4. TotoTV infosivu Viitattu 1.2.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]